Jucat la New York, Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, spectacolul Spovedanie la Tanacu în regia lui Andrei Şerban a fost prezentat în 19-20 decembrie 2008 la Paris, bucurîndu-se de un real succes în faţa publicului de la Hôtel de Béhague (sala Ambasadei României la Paris). Între spectatorii de elită ai acestei prezentări excepţionale s-au aflat marele regizor Peter Brook, precum şi actorul Bruce Myers, colaboratorul de o viaţă al acestuia. Brook a fost entuziasmat de jocul plin de energie şi generozitate al actorilor şi a apreciat spectacolul ca fiind emoţionant şi tulburător prin felul în care, fără să judece, reuşeşte să apropie spectatorul de protagoniştii acestei sumbre întîmplări.
Realizat în cadrul proiectului Academia itinerantă Andrei Şerban, conceput de Institutul Cultural Român din New York în 2007, spectacolul a fost produs în mai 2008 de Teatrul Odeon cu sprijinul Institutului Cultural Român, care a susţinut şi prezentarea sa la Paris. Reprezentaţiile au avut loc la invitaţia Ambasadei României la Paris, în colaborare cu ICR Paris.
Spectacolele au fost precedate de lansarea albumului Andrei Şerban. Călătoriile mele. Teatrul & Opera, prima retrospectivă a carierei lui Andrei Şerban, atît în teatru, cît şi în operă, editată de ICRNY şi publicată de Editura ICR Bucureşti (2008), precum şi de lansarea cărţilor Tatianei Niculescu Bran, Spovedanie la Tanacu (2006) şi Cartea judecătorilor (2008), publicate de Humanitas. La lansare au participat criticul de teatru George Banu (autorul capitolului introductiv al albumului) şi cercetătorul Basarab Nicolescu.
Academia itinerantă a fost lansată în 2007 ca un proiect-pilot de către Institutul Cultural Român din New York, propunîndu-şi să aducă împreună energiile creative ale scriitorilor, actorilor şi regizorilor în cadrul unui laborator de lucru conceput în jurul personalităţii artistice a lui Andrei Şerban.
Proiectul pilot al Academiei itinerante Andrei Şerban a început în vara 2007 în cadrul unei rezidenţe artistice organizate la Plopi (jud. Cluj) reunind 12 actori de la diverse teatre din întreaga ţară şi s-a construit în jurul romanului Spovedanie la Tanacu de Tatiana Niculescu Bran. Scriitoarea s-a aflat, împreună cu regizorul şi actorii, atît la Plopi cît şi la New York, lucrînd la dramatizarea propriului text în perioada de pregătire şi pe durata efectivă a atelierului. Atelierul de la New York, din septembrie 2007, s-a finalizat cu o reprezentaţie excepţională pe scena Teatrului La MaMa, locul mitic al debutului regizoral al lui Andrei Şerban. Păstrînd în mare parte aceeaşi echipă de actori, cărora li s-a alăturat şi autoarea, Teatrul Odeon a produs spectacolul în mai 2008 cu sprijinul ICR, reprezentaţiile de la Bucureşti fiind urmate de spectacole la Iaşi, Timişoara, iar acum la Paris.
Actorii reuniţi în acest proiect sînt: Csilla Albert (Teatrul Maghiar Cluj), Richard Balint (Teatrul de Stat Oradea), Ionuţ Caras (Teatrul Naţional Cluj), Ramona Dumitrean (Teatrul Naţional Cluj), Cristian Grosu (Teatrul Naţional Cluj), Cătălin Herlo (Teatrul Naţional Cluj), Cristina Holtzli (Teatrul Naţional Târgu Mureş), Nicoleta Lefter (Teatrul Odeon Bucureşti), Mara Opriş (Teatru Tony Bulandra Târgovişte), Relu Poalelungi (Teatrul Odeon), Andrea Tokai (Teatrul Maghiar Timişoara), Florentina Ţilea (Teatrul Mic / Teatrul Naţional Sibiu) şi Tatiana Niculescu Bran. Scenografia spectacolului este semnată de Oana Lazăr, filmările documentare de Mirel Bran, iar traducerea în limba franceză de Elvira Lupşa şi Mirel Bran. Spectacolul a fost jucat în română cu supratitluri în limba franceză.
Cu ocazia prezentării la Paris a spectacolului Spovedanie la Tanacu, regizorului Andrei Şerban i s-a decernat Ordinul Naţional "Steaua României" în Grad de Mare Cruce pentru întreaga carieră.
Ordinul Naţional "Steaua României" este cea mai înaltă distincţie a statului român, fiind decernată de Preşedintele României. Neputînd participa la ceremonia din 1 decembrie 2008 de la Palatul Cotroceni, Andrei Şerban a primit distincţia la Paris de la E.S. Teodor Baconschi, Ambasadorul României la Paris.