Eddie's site / ianuarie 2009
Woody Allen a fost dintotdeauna un mare maestru al punerii în scenă ale celor mai ciudate situaţii legate de relaţiile dintre bărbaţi şi femei. Nu ştiu dacă asta i se trage de la faptul că a fost în stare să o părăsească pe Mia Farrow pentru a se căsători cu fata lor adoptată şi cu ochii oblici sau pur şi simplu pentru că în spatele ramelor groase de ochelari se adăposteşte o inteligenţă nativă care răzbate instant pe ecran. Aş opta pentru a doua variantă, mai ales că, după ce vezi ultimul său film, Vicky Cristina Barcelona, atât de intens, de sincer, de jemanfişist şi de pasional, realizezi încă o dată că Allen e un manipulant de top al spiritului uman.

Două americance - Cristina (Scarlett Johansson, oh, da, Scarlett!) şi Vicky (Rebecca Hall) - diferite ca fire şi ca viziune asupra a tot ceea ce ar trebui să însemne o relaţie, merg în Barcelona pentru a-şi petrece vara. Acolo se îndrăgostesc de un pictor macho (Javier Bardem), care le propune din start, amândurora, o relaţie erotică. Numai că pictorul este înrădăcinat într-o relaţie de love & hate cu fosta soţie (Penelope Cruz, oh, da, Penelope). Din acest talmeş-balmeş sentimental rezultă o cavalcadă de situaţii, unele dominate de o prea mare libertate de gândire, altele, dimpotrivă, de angoasele cotidianului (Vicky trebuie să se mărite cu logodnicul ei, şi, în ciuda voinţei, chiar o face).

Nu m-aş opri neapărat asupra faptului că Woody Allen i-a adunat la un loc pe trei dintre cei mai interesanţi (şi sexoşi) actori ai momentului - Bardem, Johansson şi Cruz. Nu m-aş opri nici măcar la sărutul inflamant dintre Scarlett şi Penelope, supervizat de un Javier, por supuesto, magistral. Şi nici chiar la detaliile gaudiene ale unei splendide Barcelone, aproape infam folosite ca pretext într-un film tipic american. Sau m-aş opri la toate astea, punând deasupra vivisecţiile regizorale asupra slăbiciunilor de care oricine poate da dovadă o dată sau de mai multe ori în viaţă.

(5 stele)

Vicky Cristina Barcelona
Regia: Woody Allen
Cu: Rebecca Hall, Scarlett Johansson, Javier Bardem, Penélope Cruz, Christopher Evan Welch, Chris Messina, Patricia Clarkson

Regia: Woody Allen Cu: Rebecca Hall, Scarlett Johansson, Javier Bardem, Penélope Cruz, Christopher Evan Welch, Chris Messina, Patricia Clarkson

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus