Coproducţia româno-britanică-maghiară Katalin Varga, regizată de Peter Strickland şi produsă de Tudor şi Oana Giurgiu (Libra Film) a obţinut Ursul de Argint pentru contribuţie artistică deosebită, respectiv pentru coloana sonoră (sound design) în cadrul celei de-a 59-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.
După 26 de ani, este primul premiu cîştigat la Berlinală de un film de lung-metraj cu participare majoritar românească, de la Pas în doi al lui Dan Piţa, premiat cu o menţiune specială a juriului în 1986.
Unul dintre autorii coloanei sonore, Gabor Erdelyi, a mulţumit pe scena de la Berlinale Palast producătorilor de la Libra Film, care au salvat filmul dintr-un impas financiar major şi organizatorilor Festivalului, directorului Dieter Kosslick.
Producătorii filmului au declarat după Gală:
Tudor Giurgiu: "Este o imensă bucurie pentru noi, acum un an nici nu ştiam dacă filmul va fi gata vreodată, iar acum se află în palmaresul Berlinalei, înaintea unor filme consacrate care au costat de 50 de ori mai mult. Le mulţumesc celor care ne-au ajutat să avem o prezenţă puternică la Berlin, Centrului Naţional al Cinematografiei, ICR Berlin şi în special, doamnei Aliz Kosza."
Oana Giurgiu: "Sînt extrem de fericită că am avut intuiţia descoperirii unui film de debut excepţional şi sînt convinsă că vom colabora cu Peter Strickland şi la proiectele lui viitoare."
Katalin Varga a fost de asemenea unul dintre filmele care au intrat în discuţiile şi nominalizările juriului pentru Ursul de Aur, după cum avea să declare ulterior Tilda Swinton, preşedinta juriului, dar juriul a preferat să acorde trofeul pentru cel mai bun film peliculei peruane La Teta Asustada.
Critica internaţională a apreciat la unison debutul în lung-metraj al regizorului Peter Strickland, considerîndu-l chiar, conform criticului Shane Danielsen de la site-ul indiewire.com, "de departe, cel mai bun film din Competiţia Berlinalei din acest an". Danielsen apreciază atemporalitatea poveştii şi aminteşte că filmul i-a adus aminte de secvenţe din Izvorul Fecioarei de Ingmar Bergman sau de filmele regizorului francez Philippe Grandrieux.
De asemenea, unul din cei mai apreciaţi critici germani, Katja Nicodemus, de la Die Zeit, consideră că Katalin Varga este "monolitul Competiţiei din acest an şi, indiscutabil, cel mai bun film prezentat în întreaga Berlinală în acest an."
Filmul a avut 5 proiecţii cu "casa închisă" la Berlin şi a fost deja vîndut în peste 10 ţări, între care Franţa, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Grecia, Ungaria, Benelux. Filmul va fi distribuit în toamnă în România de Transilvania Film, dar va fi prezentat în avanpremieră în cîteva oraşe în această primăvară cu ocazia Caravanei TIFF, organizată de Festivalul de Film Transilvania.