februarie 2009
Prezent în secţiunea Forum a celei de-a 59-a ediţii a Festivalului de la Berlin, lung metrajul de debut al regizorului Radu Jude, Cea mai fericită fată din lume, a cucerit distribuitorii de film, obţinând Premiul C.I.C.A.E (Confédération Internationale des Cinemas d'Art et d'Essai).

Juriul C.I.C.A.E format din Jorg Jacob, Silvia Angrisani şi Gyorgy Karpati a ales filmul lui Jude din multele titluri ambiţioase care au compus selecţia Forum-ului în acest an. Premiul reprezintă o foarte bună "carte de vizită" a filmului pentru distribuitorii din întreaga lume, Franţa fiind, deja, prima ţară care a achiziţionat drepturile de difuzare ale filmului, prin celebra casă de distribuţie Pyramide Distribution.

Având la bază întâmplări reale, Cea mai fericită fata din lume spune povestea unei adolescente, Delia, care a câştigat o maşină în urma unei campanii promoţionale la răcoritoare. Delia vine la Bucureşti împreună cu părinţii pentru a filma un testimonial - dovada că premiul şi câştigătorul există cu adevărat. În timpul filmării, Delia trece prin discuţii aprinse cu părinţii care au decis să vândă maşina, în ciuda dorinţei ei de a o păstra. Ceea ce la început părea să fie un eveniment norocos din viaţa fetei se dovedeşte a fi o situaţie dureroasă, în urma căreia relaţiile familiei vor fi reanalizate, atât de "fericita" câştigătoare, cât şi de părinţii ei.

Foarte tânăra debutantă Andreea Boşneag, protagonista filmului, a fost prezentă la Berlin, alături de Radu Jude, Ada Solomon (producătoarea filmului), Cătălin Cristuţiu (monteurul filmului) şi Augustina Stanciu (co-scenarist alături de Radu Jude). Echipa filmului a fost întâmpinată cu mult interes atât de presa acreditată la festival, cât şi de public, proiecţiile filmului fiind urmate de captivante sesiuni de Întrebări şi răspunsuri.

După premiera internaţională din cadrul Festivalului de la Berlin, Cea mai fericită fată din lume urmează să fie prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la Sofia şi la festivalul goEast de la Wiesbaden.

Cea mai fericită fată din lume va fi proiectat în premieră în România în cadrul Festivalului B-Est, care se va desfăşura în perioada 23-30 martie 2009 în Bucureşti, urmând să fie lansat pe marile ecrane din ţară pe data de 8 mai 2009.

Lista completă a premiilor decernate la Festivalul de Film de la Berlin 2009 poate fi aflată de aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus