februarie 2009
Festivalul de film B-EST 2009
Echipa B-EST IFF are bucuria să vă anunţe că, după îndelungi tratative, regizorul polonez Jerzy Skolimowski a acceptat să vină la Bucureşti în calitate de invitat de onoare al celei de-a 5-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film BucharEST (B-EST IFF), 2009.

Pe lângă filmul 4 Nights with Anna / Cztery noce z Anna (2008), difuzat în premieră absolută în România la B-EST IFF în afara competiţiei, Jerzy Skolimowski va fi prezent şi în ipostază de pictor, cu o expoziţie de factură expresionistă ce s-a bucurat deja de succes în Statele Unite, Franţa şi ţări din Europa Centrală şi de Est, dar şi la festivaluri internaţionale de film (Berlin, Veneţia sau Salonic).

4 Nights with Anna reprezintă primul film făcut de Jerzy Skolimowski în ultimii 17 ani, perioadă în care regizorul polonez retras în Malibu a renunţat în mod oficial la cinema în favoarea picturii şi a poeziei. Premiera peliculei 4 Nights with Anna a avut loc în cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de Film de la Cannes 2008, iar povestea în egală măsură veselă şi tristă a lui Leon (Artur Steranko), îngrijitorul de spital cu apucături de peeping-tom care pune somnifere în ceaiul asistentei sale favorite pentru a o putea privi cum doarme, a strâns laudele criticilor de specialitate - "Filmul are tonul metafizic şi controlul unei poveşti din Decalogul lui Kieslowski" (Variety).

Jerzy Skolimowski a studiat etnografia, istoria şi literatura, făcând chiar şi box de performanţă, pasiune dezvăluită public o dată cu documentarul Boks din 1961. La numai 20 de ani câştigase deja notorietate în ipostază de poet, scriitor şi dramaturg. Dragostea pentru jazz şi prietenia cu compozitorul Krzysztof Komeda l-au adus în preajma lui Andrzej Wajda, lider al Şcolii poloneze şi viitorul său mentor, şi a lui Roman Polanski, pentru al cărui lungmetraj de debut, Cuţitul în apă, Skolimowski a scris scenariul.

Talentul său şi locul aparte pe care-l ocupă în cinematografia contemporană au fost confirmate în repetate rânduri de-a lungul carierei sale. Dovadă în acest sens stau Ursul de Aur şi premiul UNICRIT obţinute la Berlinală cu Le Départ, Marele premiu al juriului (The Shout) şi premiul pentru scenariu (Moonlightning) obţinute la Cannes (Skolimowski a mai fost prezent în competiţia oficială şi cu King, Queen, Knave, Success Is the Best Revenge şi Torrents of Spring), sau Marele premiu al juriului obţinut la Veneţia cu The Lightship, dar şi prezenţa sa în juriile Festivalului de la Cannes şi a Festivalului de la Veneţia (de două ori).

Festivalul Internaţional de Film BucharEST este un eveniment realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, prin Centrul Naţional al Cinematografiei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus