România Liberă / aprilie 2004
Secret Window
Inspirat de o povestire a celebrului scriitor Stephen King (40 de romane şi 200 de povestiri, precum şi premii Bram Stocker, O’Henry sau National Book Foundation Medal), filmul scris şi realizat de David Koepp invită la un suspans prelungit, mai ales pentru spectatorii mai puţin familiarizaţi cu regulile genului.

Scriitorul Mort Rainey (Johnny Depp) trece printr-o criză de creaţie determinată şi de un divorţ frustrant. Blocat pe tărîmul creaţiei, se trezeşte cu un străin care-i impută plagierea unei mai vechi povestiri. Străinul John Shooter (judecat de un John Turturro, aici superior lui Depp) îi cere daune, dar îl şi obligă pe autorul nostru de succes să imagineze şi să pună în practică metode eficiente pentru a-l anihila. Încercările de a proba nevinovăţia, obstinaţia străinului în revendicarea unui drept posibil şi probabil, dar deloc argumentat cu probe irefutabile provoacă un autentic coşmar. De fapt, deriva începe pentru scriitor din momentul primei sale întîlniri cu adversarul său, un soi de eşantion de turnesol al propriei conştiinţe. Filmul progresează apelînd la ambiguităţi, efecte melodramatice (în special în ceea ce priveşte relaţia autorului cu fosta nevastă), obţinînd de la spectatorii mai puţin familiarizaţi în tehnicile hitchcockiene toată admiraţia.

În fapt, filmul devine obositor după prima sa jumătate cînd mecanismele suspansului ies la iveală cu ocazia unei duble crime cu atît mai neaşteptate, cu cît poate fi justificată doar de o imaginaţie ce ar fi avut nevoie de mai multă asistenţă medicală.

Filmul trenează în final, în ciuda unor serii de replici, ce mărturisesc drama unui autentic literat, dar şi dincolo de logica unei povestiri care îşi propune cu orice preţ să înşele privitorul de film. Aflat aici la unul dintre cele mai slabe roluri ale sale, Johnny Depp nu reuşeşte să se detaşeze de machiavelismul personajului; o undă de umor, în film absentă, i-ar fi adus un plus de credibilitate. Dar un John Turturro de zile mari îi dă o replică strălucitoare şi pentru acest personaj merită a fi văzut un film care aspiră la performanţele bătrînului "rege al suspansului", Sir Alfred. Epigoni se găsesc întotdeauna.


Fereastra secretă, scenariul şi regia: David Koepp, imaginea: Fred Murphy, costumele: Odette Gadoury, scenografia: Howard Cummings, muzica: Philip Glass, montajul: Jill Savitt, producător executiv: Ezra Swrdlow, interpretează: Johnny Depp, John Turturro, Maria Bello, Timothy Hutton, Charles Dutton, Len Cariou. Producţie 2004, color, cinemascope, durata 96 de minute. Distribuit de InterComFilm România.
Regia: David Koepp Cu: John Turturro, Johnny Deep, Ving Rhames

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus