Către Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional
În atenţia Domnului Ministru Theodor Paleologu
Eveniment cultural de importanţă naţională şi internaţională, Festivalul Naţional de Teatru şi-a asumat de-a lungul celor 18 ediţii de după Revoluţie rolul de promotor al celor mai valoroase creaţii teatrale contemporane din România, fiecare ediţie contribuind în mod real la afirmarea creaţiei teatrale româneşti, la susţinerea unui dialog cultural naţional şi - din 2006 - internaţional, la stimularea consumului cultural de calitate şi, nu în ultimul rând, la stimularea creativităţii contemporane.
Născut ca un proiect al Ministerului Culturii şi Cultelor, FNT a primit ulterior, tocmai datorită calităţii evenimentului, sprijinul important al Primăriei Municipiului Bucureşti. Vizibilitatea şi credibilitatea sa au fost asigurate de implicarea UNITER - Uniunea Teatrală din România în calitate de producător, şi de implicarea Societăţii Române de Televiziune. Festivalul Naţional de Teatru, păstrat cu această titulatură chiar şi după ce a încorporat o dimensiune internaţională, absolut firească după integrarea României în Uniunea Europeană, este un model de eveniment cu un concept încadrat în strategia culturală naţională. De altfel, deschiderea internaţională a Festivalului Naţional de Teatru a fost o iniţiativă a Ministerului, asumată de Primărie şi UNITER, şi care a adus reale beneficii culturii române, teatrului în special.
Am sperat, în ultimii ani, având permanent susţinerea Ministerului Culturii şi Cultelor, indiferent de culoarea sa politică, să putem dezvolta Festivalul Naţional de Teatru la dimensiunea Festivalului Internaţional George Enescu. Am reuşit în acest scop să mobilizăm colaborarea dintre instituţiile de spectacole din spaţiul public local şi central, colaborarea dintre instituţiile publice şi spaţiul neguvernamental, dintre instituţiile de spectacol aflate în subordonarea directă a Ministerului, în demersul logic al diseminării valorilor culturale la nivel naţional. Am deschis festivalul către alte instituţii din ţară (2007 - Sibiu; 2008 - Sibiu şi Timişoara) în susţinerea ideii acestui dialog cultural naţional, dar şi către instituţii internaţionale de gen. Am iniţiat în 2008 primul Showcase de teatru românesc la care au participat zeci de personalităţi din întreaga lume - critici, directori de teatre şi de festivaluri, în scopul unei bune mediatizări a mişcării teatrale româneşti, a sporirii circulaţiei spectacolelor româneşti pe scenele lumii.
Dar în acest moment dezvoltarea acestui proiect este blocată, ba mai mult, suntem în pragul ruperii unei tradiţii de 18 ani. UNITER, structura care a avut până în acest moment rolul de propunere a conceptului FNT şi de implementare a programului acceptat de cei doi parteneri (iniţiatori) înţelege realitatea economică care ne guvernează, şi a lucrat în acest scop, de la începutul anului, pentru o redimensionare a proiectelor şi programelor culturale de importanţă naţională, dar reducerea bugetului festivalului de la 2.300.000 lei la 500.000 lei, adică, în procente, o reducere de peste 78% nu poate fi acceptată pentru că ar deteriora în mod esenţial conceptul acestui eveniment.
Ne putem asuma munca făcută din luna noiembrie 2008 şi până în prezent de directorul artistic, de echipa executivă, ne putem asuma costurile activităţilor de pregătire, riscul de anulare a corespondenţei intense purtate în acest moment cu partenerii naţionali şi internaţionali, anulare care va aduce un prejudiciu greu de evaluat imaginii României, dar vrem să înţelegem - şi cerem o explicaţie publică în acest sens - care au fost criteriile de alocare a sumei propuse pentru Festivalul Naţional de Teatru? Nu înţelegem de ce nu aţi solicitat o discuţie cu partenerii şi co-organizatorii acestui eveniment pentru a găsi împreună cea mai bună soluţie şi pentru a depăşi acest moment împreună.
Nu putem şi nici nu dorim să discutăm deciziile Ministerului Culturii şi Cultelor, dar cu tot regretul, trebuie să atragem atenţia asupra faptului că cel mai important eveniment teatral al ţării este în acest moment profund afectat de lipsa unei evaluări profesioniste, responsabile, în contextul cultural actual al societăţii româneşti.
În aşteptarea unei discuţii serioase, aplicate, pe tema Festivalului Naţional de Teatru, vă asigurăm şi pe această cale de întreaga noastră consideraţie.
Preşedinte UNITER
Ion Caramitru
Vicepreşedinte executiv
Aura Corbeanu
Director artistic FNT
Cristina Modreanu.