mai 2004

A treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF)se apropie cu paşi repezi de prima proiecţie. Peste 80 de lung metraje şi 20 de scurt metraje din 25 de tari, numeroşi cineaşti şi cinefili vor invada Clujul în perioada 28 mai - 6 iunie.


Festivalul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, iar sponsorul principal este NESCAFE.

Între ceilalţi sponsori şi parteneri confirmaţi până în prezent ai Festivalului amintim Primăria şi Consiliul Local Cluj Napoca, Centrul Naţional al Cinematografiei, Connex, Durex, Duracell, Banca Transilvania, Hbo, Kodak Cinelabs România.

Documentarul cîştigător al Oscarului în 2003 va deschide TIFF 2004. Bowling for Columbine de Michael Moore pune în discuţie abuzul folosirii armelor în America şi violenţa sporită, în special în rîndul tinerilor. Onoarea de a închide Festivalul de anul acesta le revine cîştigătoarelor Ursului de Aur pentru scurt şi lung metraj la Festivalul de la Berlin 2004: Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea de Cristi Puiu şi Head-On filmul scris şi regizat de Fatih Akin.


Anul acesta, în cadrul Competiţiei, dedicată regizorilor din toată lumea aflaţi la primul sau al doilea lung metraj, 12 filme se vor întrece pentru câştigarea "Trofeului Transilvania" în valoare de 4000 de dolari. Printre acestea, se află şi Reconstruction, regia Christoffer Boe, premiat cu Camera D'Or la Cannes.


Filme foarte mari şi foarte premiate se află şi în alte secţiuni ale TIFF: The Return, regia Andrey Zvyagintsev - Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia 2003, El crimen del Padre Amaro, regia Carlos Carrera sau Carandiru, regia Hector Babenco - prezentat în Selecţia oficială la Cannes - 2003.


Wong Kar Wai, Lars von Trier şi Kim Ki-Duk sunt regizorii care vor fi omagiaţi în cadrul secţiunii 3X3, fiind prezentate trei filme din operă fiecăruia.

Ziua de 29 mai vă fi dedicată producţiilor postului HBO şi vă fi marcată de proiecţia filmelor Elephant semnat Gus Van Sant - Palme d'Or la Cannes 2003 şi American Splendor, regia Robert Pulcini şi Shari Springer Berman - Premiul Juriului la festivalul de la Sundance şi Premiul FIPRESCI la Cannes 2003.

Noi secţiuni completează TIFF 2004: CINEPUB, secţiune produsă de gav/balkanski.proiect sub coordonarea lui Lucian Georgescu, va fi dedicată relaţiei dintre film şi publicitate, cu proiecţia în premieră absolută în România a Kings of Ads, o selecţie de 2h şi 30 de minute cu spoturi publicitare semnate de regizori celebri precum Ridley Scott, Spike Lee, David Lynch, Emir Kusturica, Roman Polanski, Woody Allen, Francis Ford Coppola etc.

Ţinând cont că perioada în care se desfăşoară Festivalul va coincide cu ultima săptămână de campanie electorală înaintea alegerilor locale, organizatorii vor prezenta o selecţie de filme de ficţiune şi documentare, în cheie satirică, parodică, care fac referire la politică, alegeri, lideri politici. Printre acestea se numără documentarul Persona non grata, semnat Oliver Stone.


În premieră, TIFF 2004 va prezenta publicului clujean proiecţii în aer liber. În prima din cele trei seri pe care le vor petrece în curtea interioară a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, într-un spaţiu de 600 de locuri, spectatorii vor putea urmări în premieră absolută în România filmul lui Quentin Tarantino - Kill Bill, volumul 2 şi ultimul film al fraţilor Coen - Ladykillers, selectat în Competiţia oficială la Cannes 2004.


Pentru a două oară în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania vor avea loc Zilele Filmului Românesc - între 3 şi 5 mai, cu producţii româneşti noi, cum ar fi ultimul film semnat Dinu Tănase - Damen Tango, şi cîteva filme în premieră absolută în România, precum documentarul Marele jaf comunist, semnat Alexandru Solomon. Anul acesta scurt metrajul românesc ocupă un loc de cinste la TIFF. După ce vor fi judecate de publicul şi juriul de la Cannes, filmele scurte regizate de Corneliu Porumboiu şi Cătălin Mitulescu - Călătorie la oraş şi Trafic, vor putea primi şi verdictul spectatorilor clujeni.


Marele succes Niki Ardelean, colonel în rezervă regizat de Lucian Pintilie va avea parte de o proiecţie specială dedicată actorului Victor Rebengiuc, protagonistul filmului, căruia i se va acorda Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră.


Invitată de onoare a Festivalului este actriţa franceză Julie Delpy, protagonista filmului Before Sunset, în regia lui Richard Linklater, unde îl are partener pe Ethan Hawke, care va fi prezentat în exclusivitate în România la TIFF 2004, înainte chiar de a avea premiera în SUA.


Printre personalităţile aflate în Juriul Festivalului se află Margaret Von Schiller, selecţioner al importantului Festival de Film de la Berlin, secţiunea Panorama şi regizorul Cristian Mungiu.

Anul acesta va exista şi un alt doilea juriu - Juriul Cinemagia. În premieră la TIFF 2004, trei dintre
vizitatorii constanţi ai site-ului cinemagia, aleşi dintre participanţii pe forumul de discuţii, vor acorda propriile premii.


Festivalul Internaţional de Film Transilvania va edita anul acesta, în premieră, şi o publicaţie proprie: AperiTIFF va avea 8 pagini, cu cele mai fierbinţi informaţii, cele mai picante bârfe din culise şi va fi editat în colaborare cu Evenimentul Zilei - Ediţia de Transilvania.


Festivalul Internaţional de Film Transilvania se va încheia pe 5 iunie cu Gala de decernare a premiilor (care va fi transmisă în aceeaşi zi începând cu ora 23.00 pe postul România 1) la Teatrul Naţional din Cluj.

În perioada 8-17 iunie o selecţie din filmele prezentate la TIFF vor veni şi la Bucureşti, pentru o săptămână de proiecţii la Sala Elvira Popescu.


Partenerii media principali ai Festivalului de Film Transilvania, ediţia 2004 sunt TVR, TV5, Europa FM şi Evenimentul Zilei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus