Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2009

4 ore şi 40 de minute în Livada de vişini - FITS 2009


Aplauze, mai 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
A doua seară a Festivalului de teatru de la Sibiu (FITS 2009) a fost memorabilă, căci poate doar o dată în viaţă ai ocazia să vezi piesa Livada de vişini, în limba lui Cehov. Timp de aproape cinci ore, publicul prezent în sala Casei de Cultura a Sindicatelor, a putut lua parte la un spectacol magistral pus în scenă de talentatul regizor lituanian, Eimuntas Nekrosius.

Piesa e un proiect interesant între două teatre, International Stanislavsky Foundation şi Theatre "Meno Fortas", din Rusia, respectiv Lituania, întâmpinat însă cu destul de multă neîncredere de publicul român de teatru. A fost pentru prima dată când Nekrosius a lucrat cu actori ruşi, proveniţi din teatre diferite, dar acest lucru nu i-a adus niciun impediment în a-şi arăta măiestria şi a crea un spectacol cu adevărat grandios.

Intuiţia genială a lui Cehov, care a topit în această piesă toate angoasele omului în prag de schimbare, dar şi toate spaimele lui în faţa noului, au fost perfect puse în scenă de regizorul lituanian. Cu ajutorul actorilor care au interpretat magistral personajele, s-a creat o atmosferă stranie, în care tandreţea, iubirea, dezamăgirea, dar şi fericirea au completat decorul scenic.

Producţia Livada cu vişini a stat sub semnul schimbării şi al regretului ce conturează fidel realitatea dură, dar spectaculoasă, a intelectualilor ruşi, care se străduiesc în zadar să-şi schimbe viaţa. A fost un spectacol extraordinar despre soarta oamenilor şi despre soarta Rusiei, însăşi. Regia şi interpretarea scenică au fost stratificate şi au absorbit publicul în miezul acţiunii treptat, ca într-un adevărat film de suspans. Atât decorul cât şi muzica, bine gândite de scenograful Nadezhda Gultiajeva şi muzicianul Mindaugas Urbaitis, au completat imaginea de ansamblu a piesei. Însă nu au epatat, căci s-a dorit ca întreaga atenţie a publicului să fie focalizată pe jocul actorilor.

Livada de vişini e o piesă bogată în detalii şi simboluri, care au fost desluşite de actori, printr-o mimică şi gestică extraordinară. Şi n-a contat că s-a jucat în rusă şi că majoritatea celor prezenţi nu au înţeles limba şi poate, uneori, n-au putut ţine pasul cu traducerea în limba engleză. N-a contat nici faptul că piesa a durat mai bine de patru ore şi jumătate. În final ropotele de aplauze ale publicului, încă prezent, au dat verdictul asupra piesei şi a ideii lui Eimuntas Nekrosius de a lucra cu celebri actori ruşi: un spectacol GENIAL!


Livada de vişini
Regia: Eimuntas Nekrosius
Spectacol produs de: Zeinab Seid-Zade - International Stanislavski Foundation şi Theatre "Meno Fortas"
Descarcă programul FITS 2009 aici. Toate articolele despre Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2009


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Andreea Radu


Alte articole

 E la nave va: corabia piraţilor în portul de pe malul Cibinului - FITS 2009, Mirella Nedelcu-Patureau
 Primăvara, la Sibiu - FITS 2009, Alice Georgescu
 Societatea spectacolului şi sfîrşitul ei autentic - FITS 2009, Constantin Vică
 Cronica unei jumătăţi de Festival: rafale şi stropi de teatru la Sibiu - FITS 2009, Andreea Dumitru
 În hală - Faust la FITS 2009, Daniel Cristea-Enache
 Toate articolele despre Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2009


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer