AperiTIFF / mai 2009
Amintiri din Epoca de Aur
Amintiri din Epoca de Aur, omnibusul lui Cristian Mungiu, conceput alături de Hanno Höfer, a plăcut imens la Cannes, prezentat în premieră mondială, cu toată România canneză în sală de la Un Certain Regard. Cele 6 episoade de legende urbane ceauşisto-comuniste sunt de la halucinant la hiperbolic, de la tragic la ridicol, amintiri pe care le-am trăit, sau auzit, şi făcut, şi care vor face deliciul celor mai tineri, care n-au prins auriul Epocii lui Tomberone cu SoiaTM.

După succesul lui 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile, Cristian Mungiu şi Mobra Films debutează 4 regizori de scurt metraj într-o antologie... lungă, pe Constantin Popescu, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu şi Ioana Uricaru. Mungiu are două episoade, într-unul Vlad Ivanov e din nou excelent că şofer de Avicola, fermecat de hangiţa unei cabane montane (Tohani), care are nevoie de ouă pentru Paşte, în celălalt doi tineri găsesc modalităţi inedite pentru a face rost de bani, măsurînd aerul... în sticle goale. Episodul cu fotografia retuşată al lui Ceauşescu din Scînteia al lui Hanno Höfer se apropie cel mai tare de eşantionul "cercului de încredere". Legenda Ioanei Uricaru cu vizita tovarăşilor la ţară, are o atmosferă upbeat de Kusturica, iar porcul lui Ion Sapdaru (Constantin Popescu, Legenda miliţianului lacom) e exploziv la propriu!

Clar filmul e de export, am vorbit cu un american după vizionarea de la Cannes (care din raţiuni de durată nu a inclus episodul lui Răzvan Mărculescu, care va fi însă prezentat la TIFF), şi zicea că translează şi că i-a plăcut, iar despre povestea cu porcul, că această legendă urbană o au şi cubanezii!

Recenziile au fost la superlativ, cel mai apreciat film în scheciuri prezentat la Cannes (după Paris, je t'aime, Tokyo, Three Extremes, Triangle), un aer de comedie bună cehă subversivă, cu tot cu un generic final cu imagini de Epocă, aplauze într-o sală a Palatului pe care nu ne-o mai aminteam aşa. Filmul, distribuit internaţional de Wild Bunch, a fost cumpărat de IFC pentru America, la fel ca 432. Dacă nici Amintirile astea nu vor avea succes comercial la noi, ar trebui să vină Ceauşescu înapoi să facă ordine în cinematografie, dragi tovarăşi şi prieteni!




Regia: Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu, Ioana Uricaru, Cristian Mungiu Cu: Tania Popa, Vlad Ivanov, Liliana Mocanu, Alexandru Potocean, Teodor Corban, Emanuel Pârvu, Diana Cavallioti, Avram Birău, Paul Dunca, Viorel Comănici, Ion Sapdaru, Virginia Mirea, Gabriel Spahiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus