mai 2004
Festivalul TIFF 2004
Aleasă de People Magazine ca una din cele 25 cele mai frumoase femei ale anului 1995, franţuzoaica Julie Delpy este invitata de onoare a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. În vîrstă de 35 de ani, Julie Delpy este modelul preferat al unora dintre cei mai mari fotografi de nud ai lumii şi un copil-minune al cinematografului francez, primul ei rol fiind jucat la 14 ani în filmul Detective, al marelui regizor francez Jean-Luc Godard.

Cel mai recent film al ei - Before Sunset, regia Richard Linklater, unde îl are ca partener pe Ethan Hawke şi la care este şi co-scenaristă, va fi proiectat la TIFF în exclusivitate în România, în prezenţa actriţei. Publicul clujean se va delecta cu această poveste de dragoste înaintea publicului american, premiera filmului în Statele Unite fiind programată pe 2 iulie. Before sunset a avut premiera mondială în cadrul Selecţiei oficiale a Festivalului de film de la Berlin 2004. Prestaţia lui Delpy a fost aclamată: "Julie Delpy, nu numai că joacă în unul dintre cele mai fierbinţi filme de la Berlin, dar a şi scris scenariul şi a compus muzica filmului. Într-o epocă în care filmul "de autor" pierde teren, Julie Delpy se opune cu succes curentului!". Before Sunset este o continuare a filmului Before Sunrise (1995), cu aceiaşi protagonişti - Delpy şi Hawke - care se întâlnesc într-un tren şi petrec 24 de ore împreună discutând şi, pe parcurs, îndrăgostindu-se.

Julie Delpy şi-a cîştigat renumele mondial odată cu primul rol principal din La Passion Beatrice, regia Bertand Tavernier. A urmat Europa, Europa, regia Agneiszka Holland, unde a creat un personaj deosebit - o tînără dedicată cauzei naziste.

Pe Julie Deply nu a ocolit-o nici faima hollywoodiană. În 1993 o întruchipează pe iubita lui D'Artagnan în The Three Musketeers, regia Stephen Herek unde a jucat alături de Kiefer Sutherland şi Chris O'Donnel, iar un an mai tîrziu este explozivă în rolul unei studente prostituate în filmul produs de Quentin Tarantino - Killing Zoe.

Apariţia ei din Blanc, al doilea film din trilogia Trois Couleurs semnată Krzysztof Kieslowski se adaugă celor 34 de roluri interpretate de Julie Delpy în cei 19 ani de carieră actoricească. Delpy şi-a făcut debutul şi în regie cu un scurt metraj - Blah Blah Blah prezentat la Festivalul de Film de la Sundance (1995), şi a continuat cu două lung metraje - Tell me (2000) şi Looking for Jimmy (2002).

Julie Delpy va sosi la Cluj pe 3 iunie şi va rămîne alături de iubitorii români de film pînă pe 6 iunie.

În aceeaşi perioadă vor semna condica de prezenţă la TIFF actori şi regizori români de prestigiu: Horaţiu Mălăele (protagonist în ultimul film semnat Dinu Tănase - Damen Tango), Dorina Chiriac, care va fi alături de Victor Rebengiuc şi soţia acestuia Mariana Mihuţ în seara dedicată marelui actor, la proiecţia filmului Niki Ardelean, colonel în rezervă. Tânăra generaţie va fi reprezentată şi de Florin Piersic Jr, al cărui scurt metraj de debut, Advertising, va fi prezentat în premieră la TIFF. Cîştigătorul Trofeului Transilvania 2002, Cristian Mungiu, regizorul Occidentului şi autor al volumului 7 scenarii apărut la Editura LiterNet.ro, va fi anul acesta membru al juriului TIFF, alături de laureatul Premiului de Excelenţă 2003, actorul Dorel Vişan.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus