RFI România / iunie 2009
Cu verva sa binecunoscută, Radu Paraschivescu loveşte din nou, de această dată cu o carte situată la graniţa dintre romanul de acţiune şi scheciul umoristic. Balul fantomelor este povestea unui profesor de liceu care intră în tot felul de încurcături din momentul în care nişte mafioţi fără scrupule îşi propun să-l racoleze în reţeaua lor care se ocupă cu vînzarea drogurilor în şcoli.

Profesorul de istoria literaturii Virgil Mihalcea, un tip între două vîrste, simpatic dar apatic, iese brusc din rutină în momentul în care se întîlneşte cu superba Carla Bracci, o elevă de liceu cu pretenţii (şi alură) de vedetă porno. Eroul, care pînă acum pendula între garsoniera sa plină de cărţi şi şcoală, se trezeşte brusc într-o lume ca-n filmele de acţiune, cu eleve care seduc bărbaţii pentru ca apoi să-i poată şantaja, cu mafioţi periculoşi protejaţi de statutul diplomatic, cu dealeri de droguri dubioşi, cu satanişti, cu jurnalişti ahtiaţi după ştiri de senzaţie, cu poliţişti corupţi.

O poveste simplă - ca orice roman de acţiune - şi complicată în acelaşi timp, pentru că autorul introduce în această lume eroi cu agendă dublă şi numeroase acţiuni paralele. Radu Paraschivescu a plasat acţiunea din carte în anii '90, o perioadă tumultoasă, plină de agitaţii sociale şi elanuri politice neîmplinite. E vorba de acea perioadă în care românii descopereau, fără să fi citit înainte vreun ghid de utilizare, libertatea şi democraţia. E vorba de era în care de-abia apăruseră primele maşini străine, primele telefoane mobile, primele băuturi fine din import... E vorba de-o epocă în care profesorii erau atît de prost plătiţi încît erau victime facile pentru mafioţii care ar fi vrut să-i folosească pe post de plasatori de droguri. Romanul este în egală măsură şi o ironie la adresa societăţii româneşti din tranziţie.

Radu Paraschivescu (49 de ani) e scriitor, traducător şi editorialist. Este, printre altele, autorul bestsellerului Ghidul nesimţitului. Este redactor la Editura Humanitas, unde coordonează colecţia Râsul lumii.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus