mai 2004
Festivalul TIFF 2004
Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ediţia a treia, găzduieşte în cadrul proiecţiilor speciale un eveniment cinematografic, intitulat Cobain, după 10 ani. Este vorba de proiecţia filmului Kurt & Courtney, în regia documentaristului britanic Nick Broomfield.

În urmă cu 10 ani, în aprilie 1994, legenda rock Kurt Cobain, solistul şi liderul trupei supreme a anilor '90, Nirvana, a fost găsit mort în casa sa din Pacific Northwest, în aparenţă victimă a unei sinuciderii. Cobain, rockerul de numai 27 de ani, a atins nervul unei generaţii cu o muzică plină de intensitate, revoltă, angoasă, singurătate, confuzie şi durerea maturizării într-o lume minată de disoluţia familiei şi a valorilor. Moartea sa, deşi prefigurată de problemele cu drogurile şi cu depresiile, a şocat lumea.

Trei ani mai tîrziu, Nick Bloomfield s-a hotărît să facă primul său lung metraj despre viaţa tumultoasă a lui Cobain, despre moartea sa tragică şi despre tensionata poveste de dragoste cu soţia sa, rockeriţa Courtney Love, mereu scrutată necruţător de ochiul (şi oprobiul) public. Dar Bloomfield n-a apucat să facă filmul pe care şi-l dorea - în principal din cauza constrângerilor şi a interferenţelor lui Love, ale agenţilor săi şi ale diverselor companii media. Aşa că, în loc, a făcut Kurt and Courtney - istoria eforturilor sale de a face un film despre cei mai faimoşi iubiţi ai Generaţiei X, a întâlnirilor cu oamenii care au gravitat în jurul cuplului şi a încercărilor atotputernicilor zilei de a-l opri. Kurt and Courtney nu e un rockumentary. De fapt, Courtney Love l-a împiedicat pe Broomfield să obţină drepturile de a folosi piesele Nirvana. În schimb, filmul e despre un mister uman - o anchetă despre cum a trăit Cobain şi, mai important, despre motivele pentru care a murit atît de tînăr şi atît de singur...

Kurt and Courtney va putea fi urmărit pe 5 iunie, ora 21;30, în aer liber, în curtea interioară a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, şi pe 6 iunie, ora 16,00, la cinematograful Victoria.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania începe pe 28 mai la Cluj Napoca.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus