august 2009
Hamlet
Spectacolul Hamlet după William Shakespeare, regia Radu Alexandru Nica, producţie a Teatrului Naţional "Radu Stanca", va fi prezentat în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Shakespeare, care are loc în perioada 1 - 10 august 2009 în Polonia. Spectacolul sibian se va juca luni, 10 august 2009, de la ora 18.00, la Teatr Muzyczny din Gdynia, una dintre principalele scene ale Festivalului.

Festivalul Shakespeare este considerat cel mai important eveniment al lumii teatrale poloneze, care are loc anual în prima săptămână a lunii august în regiunea metropolitană Trójmiasto, formată din oraşele Gdansk, Gdynia şi Sopot. Prima ediţie a avut loc în anul 1993 sub titlul Zilele lui Shakespeare în Gdansk, iar în anul 1997 evenimentul a devenit Festival Internaţional, aducând în faţa publicului aproximativ 70 de companii de teatru din 30 de ţări. Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Shakespeare va avea un caracter multimedia, iar pe lângă spectacolele din cele şapte ţări participante (Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Ungaria, România şi Polonia), evenimentul va găzdui o conferinţă internaţională pe tema fenomenului artelor multimedia în teatru.

Hamlet a fost montat la Teatrul Naţional "Radu Stanca" în 2008 şi s-a bucurat de o echipă artistică impresionantă. Radu Alexandru Nica, deţinător al premiului UNITER pentru debut (2005), a lucrat la acest spectacol cu Dragoş Buhagiar, de cinci ori câştigător al premiului UNITER pentru scenografie (1996, 1997, 2002, 2003, 2007), Florin Fieroiu, câştigător al premiului special UNITER pentru coregrafie în artă spectacolului (2008) şi Vlaicu Golcea, câştigător al premiului UNITER pentru muzică de teatru (2009). Hamlet a avut premieră în 16 martie 2008 pe scenă teatrului sibian şi reprezentaţia de la Festivalul Shakespeare este prima în afara ţării pentru acest spectacol. În 2008, Hamlet s-a jucat la Alba Iulia, în cadrul Festivalului de Teatru Poveşti pentru copii şi oameni mari, şi la Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.

Hamlet este contemporanul nostru. Dacă transformăm aşteptarea, atributul său ab initio în neputinţă, vom descoperi omul de astăzi, devorat de responsabilităţi care îl depăşesc. Hamlet este un personaj urban prin excelenţă, iar bolile citadine nu-l ocolesc. Nu întâmplător el reprezintă o matrice freudiană şi după cum ştim, psihanaliza este un trend metropolitan. Astfel, am pornit în demersul nostru de la spectacolul tradiţional Hamlet, cel cu Lawrence Olivier. Faţă de această standardizare cutumizată a interpretării hamletiene, dar şi faţă de spectacologia declamativă românească am preferat însă o distanţă lucidă. Ne-am permis un montaj aproape cinematografic al textului şi o polemizare cu clasicele spectacole retorice care au întruchipat de-a lungul vremii viziuni regizorale mature. Construcţia de puzzle-uri teatrale din spectacol se ridică pe o deconstrucţie a textului. Fără a miza pe întunecata faţă a dilematicul prinţ al Danemarcei, am ales varianta de rebel fără cauză. Spiritul său ludic este vecin cu luciditatea, iar la marginea acesteia îl aşteaptă nebunia. Hamlet reteatralizează lumea, iar memoria sa, obiectivă şi afectivă este Horatio. Restul e tăcere. (Oana Stoica şi Radu Alexandru Nica)


Hamlet, după W. Shakespeare
Regia: Radu Alexandru Nica
Traducerea: Ion Vinea şi Rareş Moldovan
Scenografia: Dragoş Buhagiar
Coregrafia: Florin Fieroiu
Video: Daniel Gontz
Muzică originală: Vlaicu Golcea
Dramatizarea: Oana Stoica şi Radu Alexandru Nica
Maestru de scrimă: Peter Habala
Light design: Dragoş Buhagiar şi Radu Alexandru Nica
Cu: Ofelia Popii, Mariana Presecan, Codruţa Vasiu, Adrian Matioc, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Vlad Robaş, Ciprian Scurtea, Pali Vecsei.
De: după William Shakespeare Regia: Radu-Alexandru Nica Cu: Ciprian Scurtea, Mariana Presecan, Cătălin Pătru, Adrian Matioc, Ofelia Popii, Vlad Robaş, Adrian Neacşu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus