mai 2004
Festivalul TIFF 2004
Violenţa este prezentă zi de zi în programele de ştiri, în limbaj, în muzică, în viaţă reală şi bineînţeles în film. Este subiectul preferat şi în două dintre cele mai importante proiecţii înscrise pe lista Festivalului Internaţional de Film Transilvania, ediţia a treia: Bowling for Columbine şi Elephant.

Filmul de deschidere al TIFF 2004 (28 mai, ora 19:00, cinematograful Republica) este cîştigătorul premiului Oscar 2003 pentru cel mai bun documentar - Bowling for Columbine al lui Michael Moore. Controversatul regizor american este şi proaspătul cîştigător al Palme d'Or la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, cu filmul Fahrenheit 9/11.

Oripilant şi hilar în acelaşi timp, Bowling for Columbine tratează starea naţiunii americane, sufletul violent al Americii. "Aceasta peliculă e garanţia sigură că Bush nu va mai apuca un nou mandat", declara regizorul Michael Moore pe scena de la Cannes în 2003. Spectatorii vor încerca, mînaţi de forţa lui Moore, să găsească răspunsuri la întrebări precum De ce în Statele Unite mor anual 11.000 de victime ale armelor de foc? sau Cum au devenit americanii în acelaşi timp stăpînii şi victimele unei asemenea dezlănţuiri de violenţă? Bowling for Columbine va putea fi văzut la TIFF în mai multe zile: pe 30 mai, ora 10:00, la Cinematograful Victoria şi pe 5 iunie, ora 10:00, la Cinematograful Arta.



Ultimul film al lui Gus Van Sant, Elephant (Palme d'Or Cannes 2003) ne introduce în lumea unui liceu american. Filmul este cronica unei zile de şcoală obişnuită, plină de teme, fotbal, bîrfe şi socializări. Pentru fiecare dintre elevii pe care îi întîlnim, liceul este o experienţă diferită: stimulantă, amicală, traumatizantă sau grea. Curgerea lină şi calmă de la începutul filmului se transformă însă repede într-un coşmar sîngeros.



Un alt titlu care se încadrează în categoria "Violenţa la TIFF" este Sympathy For Mr. Vengeance (Dulce Răzbunare). Proiecţia va putea fi urmărita în cadrul secţiunii Coreea, în data de 1 iunie, ora 22:00, la Cinematograful Arta. Mulţi cinefili au rămas stupefiaţi şi au simţit repulsie în faţa acestui tip de cinema extrem, plin de scene grafice de tortură şi violenţă. Filmul e brutal de nihilist, are o ciudată pasiune coşmarească.



O secţiune deosebită în acest an la TIFF este 100% - Retrospectiva integrală a filmelor de animaţie semnate Bill Plympton. Multe din benzile desenate ale lui Bill, cu subiecte sexuale considerate prea extreme chiar şi pentru piaţa revistelor pentru bărbaţi, au fost transpuse în animaţie în scurt metrajul dinamită Sex and Violence. În 8 minute, animatorul ne oferă 24 de scenete, dintre care 7 sunt în mod clar despre sex, 10 despre violenţă şi alte 7 tratează slăbiciunile umane, în special îmbătrînirea trupească. Mondo Plympton este o călătorie fantastică prin creierul straniu al excentricului animator. Aflăm explicaţia violenţei din filmele sale şi cum a fost el înjunghiat de un travestit în pielea goală, în prima zi de filmare la primul său film de lung metraj.



Festivalul Internaţional de Film Transilvania va începe peste 3 zile la Cluj Napoca şi va umple oraşul cu filme bune şi cinefili până pe 6 iunie.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus