mai 2004
Festivalul TIFF 2004
Festivalul Internaţional de Film Transilvania face anul acesta un cadou special publicului clujean incluzînd în program şi proiecţii în aer liber. Proiecţiile vor avea loc în curtea interioară a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, într-un spaţiu de 600 de locuri. Spectatorii vor urmări, sub clar de lună, nouă filme în premieră absolută în România.

Ultimul film al fraţilor Coen - Ladykillers (Cum scăpam de coană mare), va sosi direct din Competiţia oficială Cannes 2004. Tom Hanks face un rol de zile mari în pielea profesorului-doctor Goldthwait Higginson Dorr, şeful unei găşti tembele de criminali incompetenţi, hotărîţi să spargă seiful unui casino plutitor. Un remake după clasicul Ealing Studio din 1955, un film bizar şi distractiv, aşa cum doar Coenii ştiu să facă. Filmul cu care cei doi fraţi au dat din nou lovitura va deschide poarta Universităţii Babeş Bolyai, în prima seară de Festival (28 mai, ora 21:30).



În aceeaşi seară, distracţia va continua cu o comedie franţuzească - Tais-toi ! (Ciocu' Mic!), avîndu-i în rolurile principale pe Jean Reno şi Gérard Depardieu. Primul este ursuz şi antipatic, un criminal ameninţător şi singuratic, iar al doilea - un uriaş volubil şi gentil. Cei doi formează un cuplu ciudat, dar teribil de amuzant.



A două seara de proiecţii în aer liber se numeşte RetroacTIFF şi prezintă un calup de spoturi publicitare româneşti, din perioada 1938 - 1990, precum şi un film muzical sovietic - Volga Volga.

Primul week-end de proiecţii în aer liber se încheie spectaculos cu In the Cut (În carne vie), o poveste nemiloasă ale cărei elemente principale sunt crima, sadismul şi sexul. Filmul o are în rolul principal pe Meg Ryan. Vedeta comediilor romantice are de-a face cu un personaj cu totul diferit de cele care au făcut-o celebră - o new-yorkeză care descoperă, prin relaţia pe care o are cu un aspru detectiv criminalist, laturile întunecate ale pasiunii.

Al doilea film proiectat în seara de 30 mai încinge şi mai tare atmosfera: este un cîştigător al Oscarului de anul acesta, dar titlul său va rămîne o surpriză pînă la ora 23:30.

Cel mai nou film al lui Quentin Tarantino - Kill Bill, volumul 2 deschide al doilea week-end de proiecţii în aer liber. Mireasa îşi continuă cruciada pentru dreptate, bifînd ultimele două nume ale listei negre - Bud şi Elle Driver - înainte de a se dedica complet ţintei ei finale: uciderea lui Bill.



În sfîrşit, iubitorii de proiecţii în aer liber de la TIFF îl vor întîlni pe Jim Carey în rolul lui Joel din filmul Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Eterna strălucire a minţii neprihănite). Frustrat de faptul că e încă îndrăgostit de o femeie care nu îşi aminteşte timpul petrecut cu el, Joel se supune şi el unei proceduri psihiatrice experimentale, prin care îşi şterge toate amintirile legate de femeia iubită.

Proiecţiile în aer liber oferă atît filme de excepţie în cele 2 weekenduri ale Festivalului, cît şi încă un argument în faţa căruia cele 600 de locuri vor deveni insuficiente: preţul de acces în "sala de cinema" din curtea Universităţii Babeş Bolyai este de numai 30 000 de lei.

Au mai rămas doar 2 zile pînă la începerea TIFF 2004. Din 28 mai şi pînă pe 6 iunie, aveţi de ce să vizitaţi Clujul !

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus