În această seară, sâmbătă 5 septembrie 2009, la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, la ora 20.00, la un eveniment inedit: primul spectacol de community dance din România, desfăşurat în cadrul Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" 2009.
100 de tineri din toate mediile sociale - orfani, copii din familii înstărite, persoane cu deficienţe de auz sau locomotorii, prezintă o versiune electrizantă a piesei lui Igor Stravinski, Pasărea de foc, sub îndrumarea coregrafilor Royston Maldoom (Marea Britanie) şi Josef Eder (Germania), asistaţi de Marta Hincapié (Columbia), Irina Roncea şi Oana Rotariu (România) şi îl vor prezenta pe scenă la Bucureşti şi Sibiu.
Artiştii, cu vârste cuprinse între 11 şi 22 de ani, fără experienţă în arta dansului, fără calităţi fizice deosebite, s-au antrenat timp de o lună. Dansul comunitar valorifică diversitatea participanţilor, identifică un loc potrivit pentru fiecare, un rol egal ca importanţă cu al tuturor celorlalţi, demonstrând că în artă, ca şi în societate, contribuţia fiecărui om are valoare atunci când i se oferă o şansă.
Cunoscutul coregraf britanic Royston Maldoom, decorat de Regina Marii Britanii pentru merite deosebite, a demonstrat prin proiectele realizate în toată lumea că dansul poate schimba vieţile oamenilor, eliberându-i de complexe. Coregraful german Josef Eder are o experienţă bogată în a lucra cu amatori, colaborând cu succes în multe proiecte cu Royston Maldoom. Marta Hincapie, tânăra coregrafă şi dansatoare de origine columbiană, apreciată pe scenele europene, a sprijinit eforturile lui Royston Maldoom şi Josef Eder.
Asociaţia Jungen Rumänen eine Chance!, al cărei preşedinte este doamna Monique Gruber, soţia fostului Ambasador al Germaniei în România, pune în aplicare acest concept, considerându-l o oportunitate inedită de dezvoltare pentru tinerii români şi un mod eficient de promova principiile toleranţei, al înţelegerii reciproce şi spiritului de comunitate.
Intrarea este liberă.
Pe 8 septembrie 2009, spectacolul va fi prezentat la Sibiu la Casa de Cultură a Sindicatelor, ora 19.00.
Mai multe detalii pe http://www.pasareadefoc.ro