septembrie 2009
Teatrul Tineretului Piatra Neamţ
Herr Paul de Tankred Dorst
Traducerea: Victor Scoradeţ
Regia: Radu Afrim
Scenografia: Iuliana Vîlsan
Coregrafia: Andrea Gavriliu
Cu: Cezar Antal (Herr Paul), Lucreţia Mandric (Luise), Matei Rotaru / Horia Suru (Helm), Isabela Neamţu (Lilo), Nora Covali (Schwarzbeck), Andrea Gavriliu (Anita)

Tatonare. Apoi încercarea de adaptare. Teama. Înstrăinarea. Inevitabil, retragerea. Detaşare. Readaptare. Singur. Cu tine însuţi. În universul tău mic şi înghesuit. Dar perfect construit din toate acele lucruri şi obiceiuri mărunte, pe care le îndrăgeşti.

Paralel cu realitatea. Pentru că acolo, în lumea mare de afară, totul pare să aibă o cu totul altă măsură, un cu totul alt ritm şi tip de reacţie. Te îndepărtezi. Nu din egoism. Nu din neputinţă. Ci pentru că lumea ta toată, e aici. Înăuntru. Ca un miraj. E universul pe care l-ai creat pe măsura singurătăţii tale. E lumea ta perfectă, pe care ai avut curajul şi nebunia să o concepi astfel încât nimic din ceea ce este exterior să nu te poată atinge.

Este opţiunea ta de a coexista în această lume. Nu primitiv, ci firesc. Rezonând cu ceea ce te înconjoară. Este sensul retragerii tale. Pentru că tot ceea ce vine din afară te incomodează şi îţi distruge armonia.

Un suflet care a învăţat să supravieţuiască singurătăţii. Şi care are puterea să atribuie semnificaţii. Neîncetat. Cu simplitate şi plăcere. Aşa eşti tu: singur şi capabil să construieşti lumi întregi şi să povesteşti apoi altora despre ele. (Genţiana Ionescu, secretar literar)
De: Tankred Dorst Regia: Radu Afrim Cu: Cezar Antal, Lucreţia Mandric, Matei Rotaru/Horia Suru, Isabela Neamţu, Nora Covali, Andrea Gavriliu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus