octombrie 2009
Festivalul Național de Teatru 2009
Toată lumea ştie că anul 2009 a fost şi este încă un an dificil pe toate planurile. Cu toate că este mai sărac din punct de vedere financiar în acest an, Festivalul Naţional de Teatru, produs de Uniunea Teatrală din România, îşi păstrează statutul de cel mai important eveniment de gen din România, prin calitatea producţiilor invitate, prin diversitatea secţiunilor sale şi prin numărul partenerilor care i s-au aliat pentru a-l susţine.

La început de noiembrie (între 31 octombrie şi 8 noiembrie 2009) Festivalul Naţional de Teatru propune un program dens, care obligă iubitorul de teatru să facă un maraton de nouă zile! Pe lângă prezentarea celor mai bune spectacole din stagiunea 2008 - 2009, FNT 2009 include şi un invitat special din străinătate - Compania franceză Les Intempestifs cu spectacolul Cântăreaţa cheală de Eugene Ionesco în regia lui Jean Luc Lagarce, spectacol prezentat în deschiderea festivalului, marcând împlinirea a 100 de ani de la naşterea celebrului dramaturg.

"Ceea ce vă propune evenimentul numit Festivalul Naţional de Teatru, cel mai longeviv eveniment de teatru de după 1990, ajuns azi la cea de a XIX-a ediţie, este o colecţie de creaţii provocatoare, unele neobişnuite, altele la limita riscului estetic. FNT 2009 are şi clasici ai teatrului de la noi, nume pe care le cunoaşteţi şi treziţi din somn - Alexandru Tocilescu, Mihai Măniuţiu, Cătălina Buzoianu, Tompa Gabor, Alexandru Dabija, Alexandru Darie, Dragoş Galgoţiu, Alexander Hausvater, Ion Caramitru - dar şi nume care construiesc teatrul viitorului - Radu Afrim, Gianina Cărbunariu, Vlad Massaci, Cristi Juncu, Ada Lupu, Felix Alexa, Theodor Cristian Popescu, Claudiu Goga, Alexandra Badea, Răzvan Mureşan - precum şi o selecţie de "new entries", nume pe care poate nu le-aţi auzit niciodată, pentru că sunt ale unor debutanţi - Alexandru Mihăescu, David Schwartz, Bogdan Georgescu, Felix Crainicu - dar care s-ar putea să vă placă cel mai mult, fiindcă spectacolele lor, din teatre de stat sau independente (Green Hours, Arca) sunt cel mai flagrant "în ton cu vremurile", declară selecţionerul şi directorul artistic al FNT, criticul de teatru Cristina Modreanu.

În afară de spectacole, FNT 2009 înseamnă şi o serie de evenimente conexe care întregesc această ediţie şi invită publicul tânăr să fie un participant activ: proiecţii de filme despre personalităţi din teatru şi spectacolele lor, adunate sub titulatura Filme/Noapte/Teatru = FNT, de la ora 22.00 la Cinematograful "Elvira Popescu", lansări de carte şi reviste în fiecare zi de festival, de la ora 16.30, la Librăria Cărtureşti de pe strada Verona, dezbateri şi conferinţe care vor avea loc la UNATC şi la Teatrul ACT, transmisiuni zilnice cu recente producţii radiofonice ale pieselor lui Eugene Ionesco.

Programul FNT 2009 n-ar fi putut fi atât de bogat şi divers fără sprijinul direct şi implicarea partenerilor noştri: Institutul Cultural Român, Institutul Francez din Bucureşti, Ambasada Franţei la Bucureşti, Institutul Polonez, British Council, Ambasada Republicii Federale Germane la Bucureşti, Radio România Cultural.

Ca în fiecare an Festivalul Naţional de Teatru adună în jurul său mulţi sponsori şi Parteneri Media, cărora le mulţumim pe această cale.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus