Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul de film de animaţie anim'est 2009

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Ziua a 3-a Anim'est, 2009 - După douăzeci de ani. Filme cenzurate, filme interzise


octombrie 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
În ziua a doua de Anim'est am vrut să văd neapărat selecţia După douăzeci de ani, a scurtmetrajelor româneşti de animaţie cenzurate sau interzise în anii '80. Proiecţia mi s-a părut o idee excelentă şi o ocazie absolut rară. Filmele (totul nu durează mai mult de o oră) sînt curajoase şi foarte conectate la ceea ce se întîmpla în acei ani în animaţia occidentală, pe alocuri complicate pentru un ochi tînăr, care nu a mai văzut producţii Animafilm. E greu mereu să identifici motivul pentru care au fost cenzurate sau interzise. Cred că nici nu e bine să le priveşti cu acest ochi, să încerci să găseşti adevărata cheie de lectură, căci rişti să ratezi filmul cu adevărat şi să intrii într-un mecanism al absurdităţii aparatului dictatorial şi al cenzurii: muşcata roşie prezentă într-un cadru al filmului Tocirea din 1985, de exemplu, a făcut ca întreg filmul să dispară, după cum a povestit după proiecţie chiar regizorul filmului, Radu Igaszag. De ascultat atent muzica acestor scurtmetraje - realizată în cea mai mare parte de Octavian şi Erica Nemescu (aceasta din urmă, inginer de sunet).

Fiecare scurtmetraj are stilul lui şi diferă total de cele dinainte: Casa lui Zeno Bogdănescu (1984) apare într-un an-cheie al demolărilor bucureştene. E un film despre mutilarea memoriei şi arhitectura comunistă care se aşază peste tot trecutul. Vizionarea acestui scurtmetraj m-a dus cu gândul la o carte-album extraordinară, apărută recent la Editura Compania: Bucureşti-arhipelag. Demolările anilor '80: ştergeri, urme, reveniri, de Cristian Popescu.

În filmul Statuia al lui Olimpiu Bandalac, din 1983, statuia grecească este modificată, retuşată, mutilată pînă cînd devine un obiect kitsch şi, mai mult decît atît, pierde orice element al puterii. Conducătorul nu mai priveşte peste ceilalţi, mîna ridicată în sus cade într-o parte, odată cu umerii care pierd şi ei din celebra proporţie de aur a statuii greceşti. Conducătorul e urîţit, umanizat, ezitant. Şi acest scurtmetraj, m-a dus cu gândul spre ceva, un interviu cu artistul Ion Grigorescu, în care artistul povesteşte despre tripticul interzis pe care i l-a făcut dictatorului în 1980 - în care Ceauşescu este pur şi simplu om, fără a fi nici un pic idealizat. Ceva din portretul dictatorului lui Grigorescu se regăseşte şi în filmul lui Olimpiu Bandalac.

Dacă nu le-aţi văzut ieri, o puteţi face astăzi, 4 octombrie 2009, de la ora 18.00, la Cinema Union, în Ziua a 3-a de Anim'est 2009.

Sageata Tocirea - Radu Igazsag, 1985
Sageata Casa - Zeno Bogdănescu, 1984
Sageata Arena - Zoltan Szilagyi, 1982
Sageata Monolog - Zoltan Szilagyi, 1983
Sageata Statuia - Olimpiu Bandalac, 1983
Sageata Trei pilule greu de înghiţit - Ştefan Anastasiu, 1980
Sageata Galileo Galilei - Mihai Bădică, 1984.Descarcă programul Anim'est 2009 aici.
Descarcă detalii despre proiecţiile Anim'est 2009 aici şi aici. Toate articolele despre Festivalul de film de animaţie anim'est 2009


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Daria Ghiu


Alte articole

 Cele mai bune filme de la Anim'est, 2009 vin la Băneasa Drive-In Cinema, Comunicat de presă
 O competiţie de lungmetraje nu tocmai ofertantă - Anim'est, 2009, Roxana Coţovanu
 Anim'est 2009 aduce un program de neratat la Cluj-Napoca!, Comunicat de presă
 Anim'est 2009 la Cluj!, Comunicat de presă
 Filme despre relaţii rezistente - Anim'Est, 2009, Smaranda Şchiopu
 Toate articolele despre Festivalul de film de animaţie anim'est 2009


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer