S-a strigat motor pentru TIFF 2004!
Blitzuri, camere de filmat, vedete naţionale şi internaţionale, sala cinematografului Republica din centrul oraşului Cluj luată cu asalt de peste 700 de iubitori ai filmului! Aşa a început cea de-a treia ediţie a mult-aşteptatului Festival Internaţional de Film Transilvania, "unul dintre cele mai ambiţioase evenimente culturale din România" aşa cum îl caracterizează, pe bună dreptate, Tudor Giurgiu, directorul Festivalului şi totodată gazda serii de deschidere a TIFF. Tudor a început prezentarea ediţiei cu numărul 3 dînd o explicaţie: "Multă lume mă întreabă de ce la Cluj şi nu la Bucureşti. E un răspuns simplu: pentru ca Bucureştiul n-a intrat încă în Transilvania!".
Înainte de a viziona prima proiecţie a TIFF 2004 - Bowling for Columbine, regia Michael Moore, Oscar 2003 pentru documentar - publicul a putut admira şi comenta expoziţia foto semnată de olandezul Rik Vermeulen găzduită de cafeneaua amenajată special pentru Festival, de Nescafe, în foyerul cinematografului Republica. Rik, coordonator de programe al TIFF, s-a îndrăgostit de meleagurile româneşti şi s-a hotărît să surprindă România în cîteva fotografii extrem de reuşite.
Festivalul aduce la Cluj peste 200 de invitaţi din România şi străinătate - regizori, actori, producători, scenarişti. În prima zi de festival au păşit surîzători în holul cinematografului Republica, trei membrii ai Juriului: regizorul Cristian Mungiu, actorul Dorel Vişan şi directoarea de casting Shaila Rubin, cea care în cei 40 de ani de carieră în cinema a găsit formula unor distribuţii magice pentru filme precum: The Talented Mr. Ripley, semnat Anthony Minghella, Hannibal, regia Ridley Scott sau La vita e bella, Oscar pentru regie acordat lui Roberto Benigni. Shaila Rubin este cea care a descoperit-o pe Maia Morgenstern pentru rolul Fecioarei Maria din ultimul film semnat Mel Gibson - Patimile lui Hristos.
TIFF 2004 bucură publicul clujean timp de 10 zile (între 28 mai şi 6 iunie) cu o selecţie de filme impresionantă - 80 de lung metraje din 25 de ţări, proiecţii în aer liber cu premiere absolute în România în cele două weekend-uri de Festival (ploaia uşoară din seara trecută nu a reuşit să sperie publicul aflat sub cerul liber, cele 600 de locuri rămând ocupate pînă la ora 1:00 noaptea). Publicul cinefil va descoperi în fiecare zi şi noapte de Festival cîte un eveniment-surpriza!
A doua zi la TIFF 2004: Palme d'Or 2003 si spoturi publicitare comuniste
A doua zi a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, 29 mai, a purtat denumirea de Ziua HBO. Unul dintre sponsorii TIFF 2004, HBO a prezentat la cinematograful Republica din Cluj, în premieră absolută în România, două producţii proprii: Palme d'Or-ul de anul trecut de la Cannes - Elephant, regia Gus Van Sant şi American Splendor, semnat de Shari Springer Berman şi Robert Pulcini - Premiul Juriului la festivalul de la Sundance şi Premiul FIPRESCI la Cannes 2003.
Printre invitaţii de marcă aflaţi la Cluj şi participanţi la Ziua HBO, s-au numărat regizorii romani Calin Netzer şi Nae Caranfil (la această ediţie, alături de tatăl său, criticul de film, Tudor Caranfil), dar şi regizori străini precum Jean Michel Roux (regizorul unui fascinant documentar islandez, Investigarea lumii invizibile), cît şi al patrulea membru al Juriului TIFF 2004, Margaret von Schiller, selecţioner secţiunea Panorama a Festivalului de Film de la Berlin. Oaspeţii au fost întîmpinaţi de George Vascan, directorul HBO România şi de Tudor Giurgiu, directorul Festivalului.
După proiecţia filmului Elephant, atmosfera s-a destins într-unul dintre cele mai luxoase restaurante ale Clujului, Hubertus, unde invitaţii au ciocnit un pahar de vin, au pus la cale proiecte ambiţioase şi s-au luat la întrecere în glume cu Gyuri Pascu, membru al grupului Divertis.
Alternativa serii HBO au reprezentat-o proiecţiile în aer liber din curtea interioară a Universităţii Babeş-Bolyai. Cele 600 de locuri au fost luate cu asalt de spectatori care au vizionat în hohote de rîs o colecţie inedită de spoturi publicitare româneşti din perioada 1938 - 1990, printre care la Loz în plic, CEC, berea Bragadiru, precum şi filme pentru protecţia muncii, în care, de pildă, actriţa Tamara Buciuceanu îndemna privitorii să nu cumpere gumari lucioşi. A urmat un muzical retroacTIFF - Volga Volga, o producţie sovietică a anului 1937, comedia favorită a lui Stalin, cu multă propagandă, muzică, dans şi evident, kitsch. Filmul se clasează pe locul 2 în preferinţele publicului clujean, după documentarul Bowling for Columbine, care a deschis vineri cea de-a treia ediţie a Festivalului.
Cele 12 filme din Competiţie sunt vizionate cu multă atenţie nu numai de către Juriul Oficial al festivalului, dar şi de încă alte trei jurii - Juriul Asociaţiei Criticilor din România, Juriul Cinemagia (o premieră a acestui an, juriul fiind alcătuit din trei tineri, fani ai site-ului Cinemagia) şi Juriul publicului, care va vota pentru cel mai popular film din Competiţie.
Realizatorii filmelor din Competiţie se strîng pe zi ce trece la Cluj. Ieri seară, după proiecţia filmului finlandez din competiţie Zeii tineri (Young Gods), operatorul Jarkko T. Laine şi Jenni Banerjee, actriţa principală a filmului, au răspuns unui număr impresionant de întrebări din partea publicului. În fiecare zi sunt organizate astfel de întîlniri ale publicului cu realizatorii filmelor, invitaţi în Festival.