mai 2004
Festivalul TIFF 2004
Sîntem la jumătate. Şi la jumătate fiind, pe locul întîi în preferinţele publicului pare a fi, în continuare, de nezguduit de pe primul loc încă de după prima zi a festivalului, filmul din deschidere, documentarul Bowling for Columbine, al americanului Michael Moore.

Partea interesanta abia acum urmează. Pe locul doi între preferinţele publicului se află musicalul sovietic Volga, Volga, filmul preferat al lui Stalin. De ieri avem în top 10 un new entry: Touching the Void (Căzut în hău), un documentar despre extraordinara poveste a supravieţuirii unui alpinist în Anzii Peruvieni.

Dintre filmele din competiţie, cel mai bine văzut - de public, fiindcă juriul mai are pînă să dea sentinţa - este filmul danez Reconstruction, în care, spun gurile rele, se vede influenţa lui von Trier. Astăzi, pe prima pagină a ApewriTIFF-ului se află Victor Rebengiuc, după ce ieri a tronat titlul filmului lui Matthew Barney, Cremaster 3. Curiozităţile fiind astfel stîrnite, afluenţa de public a fost pe măsură. Numai că nu toată lumea a rezistat pînă la capăt.

Revenind la Victor Rebengiuc, astă-seară are loc recepţia în onoarea lui, fiindcă TIFF-ul i-a acordat Premiul de Excelenţă.

Astăzi începe secţiunea Crossings a Festivalului, adică o suită de seminarii menite să stimuleze schimbul de experienţă între profesioniştii de film din Estul şi Vestul Europei, în ideea că astfel se va ajunge la proiecte în coproducţie. Introducerea de astăzi va fi făcută de Jurgen Seidler, producător la Script House, Germania, şi de Nae Caranfil. În zilele următoare se va vorbi despre arta naraţiunii dramatice, despre analiza scenariului, dar şi despre situaţia producţiei de film românesc şi a coproducţiilor.

La Cluj, zilele acestea se află o sumedenie de personalităţi din lumea filmului, români şi străini. În afară de personalităţile incluse în juriu – actorul Dorel Vişan, regizorul Cristi Mungiu, directorul de casting Shailla Rubin (aceea cu care Mel Gibson la Patimile...) şi Margaret von Shiller, coordonator de programe la Berlinală, se mai află în Cluj regizorul Elvetian Oliver Paulus, Manuela Harabor, din partea Kentauros, Sorin Drăgoi (operator la filmul Paraiso care se va proiecta în această seară), directoarea Arhivei Naţionale de Filme, Anca Mitran, regizorul Nae Caranfil, criticul Tudor Caranfil, actriţa Mara Nicolescu, Radu Gabrea, venit ca producător din partea Total TV România, ba încă şi autorităţi, cum ar fi Delia Mucică şi Anca Frâncu din partea Consiliului Naţional al Cinematografiei...

Acum mă grăbesc să ajung la proiecţia unui film thailandez (asiaticii sînt la mare modă) - se cheamă Ultima urmă de viaţă din Univers. Va mărturisesc că, deşi proiecţiile se desfăşoară la trei cinematografe şi, ca urmare, filmele se reiau, e destul de dificil să faci faţă dacă nu te ţii de un program cu filme pe care în prealabil să-l fi selectat "la sînge".

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus