Festivalul Internaţional de Film Transilvania a intrat în cea de-a şaptea zi de proiecţii, evenimente, seminarii şi conferinţe. Încep de astăzi Zilele Filmului Românesc, începe Cinepub, sosesc cei mai mulţi invitaţi români şi străini, continuă proiecţiile în aer liber şi proiecţiile speciale.
Galeria Casa Matei găzduieşte astăzi de la 12:30 expoziţia foto a grupului 7 Zile, în timp ce Muzeul de Artă se bucură de prezenţa invitaţilor şi organizatorilor CinePub, într-o serie de workshopuri şi seminarii cu începere de la ora 15:00.
După proiecţia specială de aseară a filmului Niki Ardelean, colonel în rezervă, în prezenţa lui Victor Rebengiuc, încă un film românesc de marcă are o seară dedicată: astăzi de la 18:30 la Cinema Republica aveţi întâlnire cu Thalassa, Thalassa al lui Bogdan Dumitrescu, film care vede lumina ecranului după o pauză de 10 ani. Thalassa, Thalassa este cîştigătorul Marelui Premiu (Tiger Award) la Festivalul de la Rotterdam în 1995.
Nu e prima dată cînd Thalassa, Thalassa este proiectat la TIFF. S-a mai întîmplat o dată, în 1997, atunci cînd filmul a fost inclus în secţiunea dedicată cinematografului balcanic a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto (TIFF). Însă e prima dată cînd Thalassa, Thalassa se vede în România, la zece ani după premieră. Un inovator film cu copii destinat adulţilor, o originală variaţie la indestructibilul gen road movie, făcut cu un rafinat simţ al ironiei şi absurdului. Într-o Românie dezolantă şi aproape nepopulată, elevul Fane găseşte într-un hangar maşina viselor sale: un Jaguar alb plin de dolari (murdari) şi lux vestic. Împreună cu prietenii săi, cinci băieţi şi o fată, Fane iniţiază exuberant o excursie cu maşina. Cu toţii sunt vrăjiţi. Vor să ajungă la mare. Dar drumul printr-o Românie uitată de Dumnezeu şi de toţi ceilalţi devine din ce în ce mai periculos. Excursia iresponsabilă face victime şi copiii încep să se confrunte unii cu ceilalţi într-un mod din ce în ce mai adult.
Din nou Muzeul de Artă, ora 19:00: vernisajul expoziţiei de pictura AIRBAG, urmat de la ora 21:00 de proiecţia colecţiei de spoturi publicitare KINGS OF ADS, în cadrul CinePub.
Astăzi, miercuri 3 iunie continuă şi lucrările Conferinţelor Crossings, la universitatea Sapienţia de la ora 14,30 - 18.
Tot astăzi soseşte în România actriţa franceză July Delpy, protagonista filmului Before Sunset. (SUA 2003, regia Richard Linklater) în care joacă alături de Ethan Hawke. Invitata specială a TIFF 2004, semnează şi coloana sonoră şi scenariul filmului. Filmul va putea fi văzut vineri seară, de la 20:15 la Republica, în prezenţa actriţei.
Jesse şi Celine - personajele principale din filmul lui Richard Linklater, Before Sunrise - s-au întîlnit cîndva în Viena şi au petrecut o noapte împreună, hoinărind prin străzile pustii ale oraşului. Acum, după aproape 10 ani, se reîntîlnesc, de data aceasta în Paris. Jesse şi Celine s-au văzut pentru prima dată într-un tren şi-au descoperit imediat că au multe în comun şi că sînt atraşi unul de celălalt. 14 ore mai tîrziu, s-au despărţit pe peron, promiţîndu-şi că se vor revedea peste şase luni. De atunci, au trecut 9 ani. Jesse, aflat în prima etapă a turneului de prezentare a noului său roman, o zăreşte pe Celine în publicul din librăria pariziană. Ea trăieşte la Paris de cîtva timp; el locuieşte acum în New York. Jesse se hotărăşte instantaneu să-şi abandoneze planurile şi să petreacă puţin timp cu Celine în Paris. Ei petrec o întreaga după-amiază plimbîndu-se prin cafenelele oraşului, prin parcuri şi de-a lungul Senei, reaprinzînd o veche afecţiune. Cîteva cuvinte sînt suficiente ca să descopere că se înţeleg la fel de bine ca şi atunci. Au grămadă să-şi spună unul altuia - exact ca acum nouă ani...
În aer liber, în curtea Universitatii Babes Bolyai, puteţi revedea filmul Monster, cu Charlize Theron. Actriţa a luat premiul Oscar 2003 pentru prestaţia sa din acest film.