mai 2004
Festivalul TIFF 2004
Astăzi e ultima zi de Festival de Film Transilvania. Chiar dacă, oficial, TIFF s-a închis aseară cu ceremonia de premiere şi cu proiecţia celor două filme premiate la Berlin în 2004 - Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea (Cristi Puiu) şi Head-On (Fatih Akin), TIFF rămîne în Cluj şi duminică.

Arta, Victoria şi Republica au în continuare porţile deschise pentru fanii filmelor din Festival, la fel şi cinematograful în aer liber de la Echinox. La Victoria, de exemplu, ar fi păcat să pierdeţi documentarul Kurt & Courtney (regia Nick Blommfield, 1998), de la ora 16:00. Aşa cum la fel de păcat ar fi să pierdeţi filmul surpriză de la ora 22:00, tot la Victoria.

La Republica ar fi bine să nu rataţi de la ora 15:30 filmul Head-On (Cu Capu'n Zid, Germania 2003), film care a cîştigat Ursul de Aur la Berlin în 2004. Şi nici brazilianul Carandiru (Brazilia 2003), de la 20:30. Candidatul din partea Braziliei pentru cel mai bun film străin la Oscar, a fost un succes enorm în ţara de origine. Filmul dramatizează revolta de la penitenciarul Carandiru din 1992 şi masacrul ce a urmat.

La Arta mai aveţi încă o şansă să vedeţi 2 filme excepţionale, plus un film surpriză: de la 12:30 vă întîlniţi cu Elephant (Gus van Sant 2003), un film despre masacrul petrecut într-un liceu american), iar de la 14:30 cu minunatul Paraiso (Germania 2004), film scris, regizat şi produs de un cuplu de români: Alina Teodorescu şi Sorin Drăgoi, un film despre Cuba, muzică cubaneză şi o filosofie de viaţă absolut cuceritoare. Iar de la 17:00 - încă un film surpriză la Arta.

În sfîrşit, de la ora 21:30 puteţi vedea în aer liber, la Echinox (Universitatea Babeş Bolyai) filmul cîştigător al premiului pentru Cea mai bună regie la TIFF 2004: Reconstruction (Danemarca 2003, regia Christoffer Boe) este primul film de lung metraj al lui Boe. Ceva s-a întîmplat peste noapte cu viaţa lui Alex. Decizia sa de a o urma pe Aimee, fata de care s-a îndrăgostit, a produs schimbări inexplicabile. Apartamentul lui nu mai e acolo unde era, prietenii nu-l mai recunosc. El speră însă ca măcar Aimee să fie reală.

Al doilea film din open air din această seară este cel care a primit Premiul Publicului, cel mai iubit film de către spectatorii TIFF 2004: Aaltra (Franţa, Belgia 2004, regia Benoît Delépine, Gustave Kervern), un road movie savuros, care are ca personaje doi infirmi în scaune cu rotile. Filmul e plin de ireverenţe subtile şi tragic-comice filmate într-un impecabil cinemascop alb-negru. Ben şi Gus, un fermier şi un navetist, sînt vecini într-un mic oraş belgian, dar nu se pot suporta. O coincidenţă nefericită duce la o luptă stupidă şi un accident provocat de o maşină agricolă. Amîndoi se trezesc în spital, paralizaţi de la brîu în jos, confruntaţi cu perspectiva de a petrece restul vieţii în scaune cu rotile. Cei doi resping posibilitatea sinuciderii, dar hotărăsc, în schimb, să facă o stranie călătorie în Finlanda, pentru da de urmele producătorului echipamentului agricol care i-a schilodit. În timpul călătoriei, relaţia dintre cei doi duşmani înverşunaţi şi perspectiva lor asupra vieţii se schimbă.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2004 se încheie la finalul ultimei proiecţii din această seară. Abia aşteptam să ne revedem în 2005!

Nu pierdeţi însă întîlnirea de la Bucureşti cu filmele din TIFF, începînd de marţi 8 iunie, la sala Elvira Popescu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus