octombrie 2009
ShortsUp - Scurtmetrajele prind viaţă
ShortsUp, o iniţiativă Oricum şi Feeder.ro, în parteneriat cu Vodafone România, lansează, pe 30 octombrie 2009, un nou tip de experienţă cinematografică urbană prin care Scurtmetrajele Prind Viaţă.

Fondatorul Asociaţiei Oricum, Răzvan Crişan, spune despre evenimentul de vineri 30 octombrie 2009 că "este începutul unei serii ce pune scurtmetrajul în centrul unor experienţe cinematografice unice în România. Suntem onoraţi să începem proiectul ShortsUp împreună cu regizorul care a avut o contribuţie enormă la redefinirea filmului românesc: Cristian Mungiu. Am gândit în jurul Amintirilor un eveniment de peste 6 ore, care îi va ajuta pe bucureşteni să se bucure de un film aclamat la Cannes, şi totodată să facă o scurtă calatorie în timp, în spiritul filmului."

Pentru prima oară în Bucureşti, filmul Amintiri din Epoca de Aur al lui Cristian Mungiu va fi prezentat publicului în variantă completă. Toate filmele din serie, în total 3 ore de comedie spumoasă, vor fi aduse sub acelaşi acoperiş; şi nu e vorba de orice acoperiş, publicul fiind invitat să se amuze pe seama comunismului chiar în Casa Poporului.

Vineri, 30 octombrie 2009, de la 20.00, la MNAC (Muzeul Naţional de Artă Contemporană) din cadrul Palatului Parlamentului se anunţă o atmosferă cinematografică inedită. Dacă Amintiri din Epoca de Aur recuperează umorul care i-a ajutat pe români să supravieţuiască în România anilor '80, evenimentul ShortsUp vrea să recupereze lucrurile mărunte, dar savuroase de atunci, prin puneri în scenă a câtorva teme "specifice".

"Ne bucurăm să sprijinim acest eveniment special, care aduce publicului o nouă viziune asupra scurtmetrajelor. Ne dorim ca ShortsUp, unul dintre cele mai dinamice evenimente de film, să ofere cinefililor o experienţă unică, care îmbină filmul, arta, muzica şi teatrul", a spus David Perrotta, Senior Director, Customer Experience, Vodafone România.

Regizorul Cristian Mungiu le va împărtăşi celor prezenţi o parte dintre "amintirile" personale din anii '80 care n-au fost cuprinse în filme. La eveniment vor fi prezenţi şi o parte dintre actorii din distribuţie.

Toţi participanţii vor fi invitaţi să participe activ şi la afterparty-ul cu SEB, care va face totul pentru "reconstrucţia" bairamurilor de odinioară. Campania de "muncă agricolă" pe hituri disco "recuperate, recondiţionate şi refolosite" începe imediat după filme. Nu vor lipsi fursecurile după reţete de Sanda Marin şi nici şotronul cel din zilele copilăriei, la care organizatorii preconizează că se va forma o coada "de epocă".

O linie specială de autobuze RATB va face legatura între Piaţa Unirii (staţia de metrou uşor 32/ Bd. Regina Maria) şi intrarea B3 de la Palatul Parlamentului. Autobuzele circulă pe această rută între orele 19.00 - 21.00, pentru cei care merg la evenimentul ShortsUp.

Biletele pentru evenimentul de vineri, ora 20.00, sunt disponibile pe www.eventim.ro sau direct la intrare, în seara evenimentului, în zona B3 de la Palatul Parlamentului/ MNAC. Preţul unui bilet este de 25 RON şi oferă acces la programul întregului eveniment.


Program filme ShortsUP -30 octombrie 2009/ MNAC Palatul Parlamentului

Cele 7 filme de scurt şi mediu metraj din seria Amintiri din Epoca de Aur:
1. Legenda activistului în inspecţie: La primăria din sat sună telefonul: un politruc de la centru porneşte să inspecteze traseul vizitei de lucru care urmează să aibă loc în ziua următoare şi insistă ca ordinele să-i fie respectate întocmai.
2. Legenda fotografului de partid: În Casa Scânteii e fierbere mare: în toate fotografiile oficiale, tovaraşul Ceauşescu îşi scoate pălăria în faţa domnului Giscard D'Estaing, iar acest lucru este ideologic in-ac-cep-ta-bil.
3. Legenda politrucului zelos: Curentul electric nu ajunge la Adîncatele, dar activistul sosit de la Bucureşti insistă că e o datorie de Partid să-l aducă la şcoală şi pe ultimul cioban din vârful muntelui, căci învăţătura te fereşte de pericole de care nici n-ai aflat.
4. Legenda miliţianului lacom: Cu două săptămâni înainte de Crăciun, plutonierul de miliţie Sandu primeşte de la cumnatul său un porc viu şi se întreabă cum să-l taie în toiul nopţii fără să prindă de veste colocatarii din bloc iar fiul lui, Dănuţ vine cu o propunere: ce-ar fi dacă l-ar gaza?
5. Legenda vânzătorilor de aer: În anii '80, aproape că nu mai exista iniţiativă privată: toată lumea era salariată la stat. Dar unii oameni aveau idei. La uşa Crinei, încă elevă, sună Bughi, un băiat frumos, care îi cere un borcan cu apă. Crina i-l dă şi se avîntă alături de el într-un fel de Bonnie şi Clyde al sticlelor goale.
6. Legenda şoferului de găini: De ani de zile, Grigore, şofer la Avicola, transportă găini vii de la Baia Mare la Constanţa. Are un consemn: ştie că orice s-ar întîmpla, până seara trebuie să predea camionul sigilat la destinaţie.
7. Legenda curcanului zburător: O fată de la ţară are drept prieten un curcan pe care se străduieşte să-l înveţe diferenţa dintre cerc şi pătrat. Culmea e că şi reuşeşte.


Despre ShortsUp

ShortsUp îşi propune să devină cel mai dinamic mediu de expunere pentru scurtmetraje prin crearea de evenimente lunare, destinate marelui public. Misiunea ShortsUp va fi aceea de a creşte vizibilitatea scurtmetrajelor şi, pe termen lung, valoarea acestora. Ideea porneşte de la o constatare simplă: scurtmetrajele, chiar şi cele aclamate şi premiate internaţional, pot fi văzute doar de un public restrâns, de obicei în festivaluri de film ce au loc o dată pe an.

Selecţia de filme scurte ShortsUp va include, în fiecare lună, producţii premiate, de dată recentă, dar şi filme de arhivă, mai puţin cunoscute, ale marilor regizori ai lumii. Ficţiune, filme-experiment, documentare care au schimbat mentalităţi, animaţii, videoclipuri muzicale şi mai ales o atmosferă de film - pe scurt, ShortsUp. Fiecare întâlnire lunară promite experienţe interactive prin proiectarea scurtmetrajelor în spaţii neconvenţionale, în care publicul va face parte din scenariul evenimentelor.

Colecţia lunară de filme începe sau se încheie cu un performance muzical sau cu un mix de arte conexe filmului: dans, teatru, instalaţii audio video, recrearea live a coloanei sonore a filmelor, sau întâlniri cu regizori şi producători. ShortsUp îşi propune să reinventeze felul în care publicul interacţionează cu filmele de scurtmetraj.

Pentru început, evenimentele ShortsUp vor avea loc numai în Bucureşti, urmând să se extindă, din 2010, în cele mai importante centre urbane din România: Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Constanţa.

ShortsUp este organizat de Asociaţia Oricum şi Feeder.ro, cu sprijinul Vodafone România.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus