mai 2016
Festivalul TIFF 2016
Între 27 mai şi 5 iunie 2016, la Cluj, Cel mai mare festival de film din România, Festivalul Internaţional de Film Transilvania va aduce o selecţie de filme unul şi unul, concerte cu trupele momentului, expoziţii, dezbateri şi petreceri. 248 de producţii - dintre care 216 lungmetraje şi 32 de scurtmetraje - din 64 de ţări vor rula pe ecrane şi circa 850 de invitaţi români şi străini vor ajunge la Cluj în timpul festivalului. 20 de spaţii vor găzdui proiecţii şi evenimente speciale, iar mai mult de 300 de voluntari vor asigura buna lor desfăşurare, alături de echipa TIFF.


Invitaţi

Vor sosi la Cluj, special pentru TIFF, Iain Smith, unul dintre cei mai influenţi şi prolifici producători de film europeni, omul din spatele unor blockbustere ca Mad Max: Mad Max: Fury Road, The Fifth Element sau Seven Years in Tibet. Acesta va primi Premiul Special pentru Contribuţia adusă Cinematografiei Mondiale. Vor fi celebrate pentru întreaga carieră şi actriţele Carmen Galin, care va fi distinsă cu Premiul de Excelenţă, şi Lujza Orosz, căreia îi va fi înmânat Premiul pentru întreaga activitate. Regizorul japonez Sion Sono, "copilul teribil" al cinema-ului independent japonez, căruia TIFF îi dedică o retrospectivă amplă, va fi însoţit de actriţa Megumi Kagurazaka. Cel mai cunoscut cineast lituanian, Šarūnas Bartas, se va întâlni cu publicul în cadrul Focus Lituania, alături de fiica sa, actriţa Ina Marija Bartaite. Regizorul turc Zeki Demirkubuz va fi omagiat în secţiunea 3x3.

Un invitat aparte este Richard Peña, mare iubitor de cinema românesc, profesor la Columbia University şi fost director de program al Film Society of Lincoln Center, care a curatoriat secţiunea Midnight Delirium şi va juriza competiţia din Zilele Filmului Românesc. Printre personalităţile influente în lumea filmului se numără şi Wieland Speck, directorul secţiunii Panorama a Festivalului de la Berlin, şi Bill Guentzler, directorul artistic al Cleveland International Film Festival. Vor sosi la Cluj şi actriţa bulgară Margita Gosheva, premiată pentru Urok / The Lesson la TIFF 2015, regizorul Tomasz Wasilewski (United States of Love), cineaştii Dietrich Brüggemann (Heil), Pablo Agüero (Eva Doesn't Sleep), Sergio Machado (The Violin Teacher), Tomer Heymann (Mr. Gaga), Manolo Cruz (Between Sea and Land), Fekete Ibolya (Mom and Other Loonies in the Family), actriţa Jurga Jutaitė (Vanishing Waves). Delegaţii importante din ţările invitate la TIFF 2016, în cadrul secţiunii Focus - Lituania, Croaţia, Liban - vor ajunge în oraş în perioada festivalului.

Cătălin Cristuţiu, membru al juriului competiţiei, Nae Caranfil, Cristi Puiu, Vlad Ivanov, Dragoş Bucur, Tudor Chirilă, Pavel Bartoş, Monica Bîrlădeanu, Maria Popistaşu, Cosmina Stratan, Olimpia Melinte, Diana Cavaliotti, Cuzin Toma, Raluca Aprodu, Tudor Aaron Istodor, Gabriel Achim, Paul Negoescu, Bogdan Mirică, Dan Chişu, Dorian Boguţă sunt câţiva dintre invitaţii români aşteptaţi la TIFF.

Secţiuni

Două secţiuni tematice îi vor încânta pe cinefili în 2016: #Animal, cu filme în care animalele joacă un rol central, şi Cinema, Mon Amour - documentare cu şi despre cinema. Midnight Delirium va anima sălile TIFF la miezul nopţii, cu filme horror din America Latină. Secţiunile obişnuite Competiţie, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Suspecţi de serviciu, Ziua Maghiară, EcoTIFF, EducaTIFF revin în programul festivalului, alături de Ziua HBO, partenerul tradiţional al TIFF-ului. În secţiunea 3X3, alături de Šarūnas Bartas şi Zeki Demirkubuz, vor fi aduse în atenţia cinefililor filmele regizoarei Chantal Akerman. Zilele Diversităţii vor aduce în prim plan, ca în fiecare an, filme dedicate minorităţilor etnice.

Proiecţii speciale

Festivalul se va deschide în Piaţa Unirii pe 27 mai 2016, de la 20.45, cu premiera mondială a 6,9 pe scara Richter, în prezenţa lui Nae Caranfil, un spectacol stradal cu acrobaţi al francezilor Transe Express şi alte surprize. Tot în Piaţa Unirii, pe 3 iunie 2016, producătorul Iain Smith se va întâlni cu publicul la proiecţia blockbusterului pe care l-a produs, Mad Max: Drumul Furiei. Carmen Galin va povesti despre rolul său memorabil din Faleze de nisip (1982) sâmbătă, 4 iunie 2016, de la 15.00, la Cinema Victoria, iar actriţa Luija Orosz va lua parte la proiecţia peliculei Urgia (1978) vineri, 3 iunie 2016, ora 14.30, la Cinema Arta.

Un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paştină va marca 10 ani de la dispariţia sa, pe 4 iunie 2016, de la 13.45, la Cinema Arta. Actori, cineaşti şi apropiaţi vor participa la proiecţia câtorva dintre filmele sale scurte. În parteneriat cu Discovery România, TIFF îi va dedica o proiecţie specială primului cosmonaut român care a zburat în spaţiu, Dumitru Prunariu, care va fi prezent la proiecţia filmului Operation Avalanche (SUA), precedat de scurtmetrajul Opt zile în cosmos (arhiva Sahia Film), sâmbătă, 28 mai 2016, ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenţilor.

La 10 ani de la lansare, echipa Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu) se va reuni la TIFF. Filmul va fi proiectat şi în varianta pentru persoane cu deficienţe de vedere, pe 1 iunie 2016, de la 19.30, la Cinema Mărăşti. În spectaculosul Archai Sculpture Park de la Vlaha, spectatorii vor urmări comedia Două lozuri (r. Paul Negoescu), cu Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă.

Concerte & evenimente speciale

TIFF inaugurează în 2016 un nou spaţiu de concerte - Urania Palace (str. Horea, nr. 4), fostul cinematograf Favorit. Serile, de la 21.00, la TIFF Music Nights vor cânta live The Mono Jacks (28 mai 2016), Byron (29 mai 2016), Baasch (Polonia 2016) şi Baba Dochia (31 mai 2016), Şuie Paparude (1 iunie 2016) cu Orkid în deschidere, Omul cu Şobolani (2 iunie 2016), Urma (3 iunie 2016) şi Viţa de Vie (4 iunie 2016).

Un nou spaţiu pe harta TIFF este Castelul de la Gilău, unde se va sărbători Ziua Maghiară cu două concerte ale unor trupe maghiare de rock, Republic şi Bagossy Brothers Company, şi proiecţia filmului Fever at Dawn (r. Péter Gárdos), miercuri, 1 iunie 2016, de la 19.00. Un alt spaţiu neconvenţional va fi Biserica Romano-Catolică "Sfânta Treime" (Str. Universităţii, nr. 5), unde capodopera lui Carl Th. Dreyer, La Passion de Jeanne d'Arc (1928), va fi acompaniată la orga bisericii de Touve R. Ratovondrahety (Franţa) pe 30 mai 2016, de la 20.30.

Casa de Cultură a Studenţilor va fi gazda câtorva dintre cele mai spectaculoase evenimente în ediţia 2016: Zone Libre Revisite 2001, cu muzică originală pe o versiune remontată a capodoperei 2001: A Space Odyssey (29 mai 2016), concertul excepţionalului artist finlandez Kimmo Pohjonen (30 mai 2016), acompaniamentul live al americanilor de la A Hawk and a Hacksaw pentru Umbrele strămoşilor uitaţi, de Sergei Paradjanov (31 mai 2016), concertul aniversar Alexandrina, care celebrează 10 ani de scenă (1 iunie 2016) şi cine-concertul renumitei trupe britanice British Sea Power, care va acompania documentarul From the Sea to the Land Beyond (4 iunie 2016).

La Casa TIFF, concertele vor începe la 22.00. Vor anima atmosfera Garbanotas Bosistas, o trupă de rock neo-psihedelic din Vilnius, Coma (acustic), islandezul Bardi Johannsson, cu un DJ set memorabil, trio-ul olandez-begian De Beren Gieren, americanii de la A Hawk and a Hacksaw, melodiile "Rough Romanian Soul" ale celor de la Zmei3 şi muzica celor de la Zum.

Week-end la Castel îi aşteaptă pe copii şi părinţi cu jocuri, activităţi şi surprize, pe 28 şi 29 mai 2016, între 11.00 şi 19.00. O paradă a toboşarilor, cu artificii şi efecte pirotehnice a trupei Transe Express şi un documentar fascinant despre lumea circului, The Show of Shows, vor anima Castelul Banffy de la Bonţida în seara de 28 mai 2016, în timp ce pe 29 mai 2016, muzica islandezului Bardi Johannsson, interpretată de Orchestra Operei Maghiare din Cluj, dirijată de Simona Strungaru, va însoţi imaginile bizare din Häxan: Witchcraft Through the Ages, un controversat horror mut suedez din anii '20.

Culinary Cinema, un nou concept de eveniment la TIFF, este gândit în jurul unui film dedicat unui chef de geniu, celebrul René Redzepi, şi a restaurantului său. Noma, My Perfect Storm va fi proiectat la Cercul Militar marţi, 31 mai 2016, de la 18.30, şi va fi urmat de o petrecere gastronomică întreţinută de chef D'Artagnan. Depozitul de Filme va fi din nou gazda unor evenimente cu intrare liberă, de la 21.45: pe 1 iunie 2016, comedia cubaneză cu zombie Juan de los Muertos va fi urmată de o petrecere cu tematică horror, iar pe 2 iunie 2016, clujenii sunt aşteptaţi cu animalele lor de companie la Truman, o odă adusă prieteniei şi dragostei, în care un câine are un rol important în viaţa stăpânului său.

Proiecte

A 8-a ediţie de EducaTIFF, programul de educaţie media şi cinematografică, îi va implica pe elevi în vizionări de film, ateliere speciale şi seminarii de critică de film. Continuă şi Let's Go Digital, ajuns la a 14-a ediţie şi adresat tinerilor cu vârste între 14 şi 18 ani. LGD a avut anul acesta un număr record de 100 de înscrişi eligibili - 89 de juniori şi 11 seniori.

În al cincilea său an, Transilvania Talent Lab se adresează de această dată managerilor de săli de cinema sau celor ce îşi doresc să urmeze această carieră în România şi Republica Moldova. Programul vine în sprijinul celor care conduc puţinele săli rămase deschise sau al celor care îşi doresc să pornească pe acest drum, oferindu-le accesul la un training profesionist, cu experţi internaţionali.

Continuă şi Transilvania Pitch Stop (TPS), platforma prin care cineaşti aflaţi la început de drum au şansa de a-şi dezvolta şi prezenta proiectele de lungmetraj în faţa unor potenţiali producători şi finanţatori români şi străini. The Pitch, concurs demarat de Shorts TV, e dedicat cineaştilor din Transilvania şi oferă un premiu de 5.000 euro pentru producţia celei mai bune idei de scurtmetraj din concurs. În Competiţia locală, adresată realizatorilor de film din Cluj, au fost înscrise 23 de producţii.

În programul 10 pentru FILM, zece dintre cei mai talentaţi actori de pe scenele din ţară, care nu au avut până acum şansa afirmării pe marele ecran, vor avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul şi profesioniştii din cinematografie, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Bilete

Biletele sunt puse în vânzare pe www.biletmaster.ro şi pe aplicaţia mobilă TIFF începând din 20 mai 2016. De la casieriile TIFF se pot cumpăra începând de luni, 23 mai 2016, la Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria, Cinema City Iulius şi Casa TIFF (doar pentru invitaţi şi persoanele acreditate), iar din 27 mai 2016 în Piaţa Unirii şi în restul spaţiilor, printre care şi noua Dacia Mănăştur.

Tehnologie

Aplicaţia TIFF 2016, care conţine toate filmele şi evenimentele TIFF şi va include în curând programul, este disponibilă în App Store şi Google Play. Din 2016, se pot cumpăra bilete online direct din aplicaţie. De asemenea, tot ca o noutate, toate biletele şi cardurile vor fi scanate la intrare cu ajutorul a 20 de cititoare de coduri de bare performante. Cei care şi-au achiziţionat bilet online pot intra pe baza acestuia printat sau în format electronic, el putând fi scanat de pe dispozitivele mobile.

Totodată, device-urile Beacons vor permite promovarea în timp real a anumitor evenimente direct în spaţiile în care au loc. Utilizatorii care şi-au instalat TIFF App (pe iOS, Android sau dacă au activată opţiunea Bluetooth) vor primi notificări în timp real, dacă se află în raza beacon-ului. Notificarea va afişa o imagine şi îi va permite utilizatorului să cumpere bilet direct selectând butonul Buy Tickets.

La ediţia aniversară de 15 ani, TIFF derulează o campanie pe Instagram cu hashtag-ul #TIFFMoments, momentan live pe moments.tiff.ro. În timpul festivalului, pozele făcute în cadrul TIFF şi urcate pe conturile de Instagram cu hashtag-ul #TIFFMoments vor ajunge pe ecranele interactive instalate în Piaţa Unirii şi alte locuri din Cluj.

***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (27 mai - 5 iunie 2016) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene
Prezentat de: Staropramen
Sponsor Principal: Raiffeisen Bank
Partener Principal: Mastercard
Maşina oficială: Mercedes-Benz
Sponsori: HBO, MOL România, Aegon, EuroGSM, Tenaris Silcotub, Madd Electronics Group, Avon, EBS, E.ON Energie România, Energobit, Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria, Cinema City, McDonald's, Jameson, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Nespresso, Noumax, Tudor.Tailor, Compania de Apă Someş, CSI Romania, PMA Invest
Partener Tehnic: BenQ
Transportator oficial: Tarom
Partener Logistic Oficial: DHL
Parteneri instituţionali: The Japan Foundation, Ambasada Israelului în România, Ambasada Republicii Coreea în România, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez Bucureşti, Institutul Francez Cluj-Napoca, Ambasada Spaniei în România, Institutul Polonez, Delegaţia Valonia- Bruxelles.
Co-producător: TVR1, TVR Cluj
Parteneri media: TV5 Monde, Shorts TV, Europa FM, Zile şi Nopţi, Cinemap, Cineuropa.org, Cinemagia, CinemaRX, Elle, Glamour, Viva, Business Review, VICE, Decât o Revistă, Radio România Cultural, Filmneweurope, News.ro, LiterNet, Ziarul Metropolis, Alistmagazine.ro, Sub25.ro, Nine a Clock, Muzzix.ro, Urban.ro, Observator Cultural, alt.radio, Cinefan.ro, Aarc.ro, Umblat.ro
Parteneri media locali: Monitorul de Cluj, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj, Radio Cluj, Radio Infotrafic, Filmtett, Igen tessék!, Kronika, Erdely Naplo, Transindex, Clujulcultural.ro, eClujeanul.ro, I Love Cluj, Sinteza
Partener de monitorizare: mediaTRUST


Descarcă programul TIFF 2016 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus