noiembrie 2009
Campania Televiziunii Române de salvare a monumentelor istorice începută în 20 septembrie 2009 a ajuns la episodul cu numărul 7. Cele trei monumente din documentarul realizat în Centru Nord de Sabina Pop şi Viorel Sergovici & Cristian Glodeală imagine, care au nevoie de voturile dumneavoastră sunt:

Turnul Medieval din Ardud, Satu Mare

În 1730, contele Alexander Karolyi - prieten al lui Francisc Rákóczi al II-lea şi luptător împotriva Habsburgilor - a poruncit să se înalţe, peste fundaţia unui vechi fort ridicat de Bartolomeu Dragfi, o cetate-castel... Ardudul. În vremile acelea, cetatea seniorală era vestită pentru siguranţa oferită celor pe care îi adăpostea, pentru soliditatea şi eficienţa punctelor de observaţie. Fortul putea găzdui un număr de oameni egal cu cel dintr-un cătun, dar şi până la 1.500 de oşteni. Refăcut în anul 1896 în stil neogotic, stă mărturie a trăiniciei strădaniei meşterilor de odinioară. Astăzi, mai există doar un turn. E singuratic şi ruinat. Şi are nevoie de sprijinul nostru pentru a continua să existe...



Topitoria de Aur Logolda, Cavnic Maramureş

În sec. XIX, cînd erau întrebaţi unde merg sau unde lucrează, locuitorii din Cavnic răspundeau: La goldă. Aşa i se zicea exploatării de aur construită în anul 1862, care în anul 1876 se extinde. Logolda aplica o tehnologie specială de extracţie şi este considerată a fi prima topitorie de aur din Europa, prima din emisfera nordică şi a cincea din lume. Statistici? Nu doar. O istorie destul de recentă care ar putea prinde viaţă. Şi nu neapărat de dragul aurului. De dragul viitorului. Logolda era renumită şi pentru calitatea ieşită din comun a aurului obţinut aici. Ar fi interesant de ştiut câte lingouri de aur curat au plecat, în timp, de la Logolda.. Nu ştiu dacă reabilitarea acestor ruine va contribui la dezvoltarea mediului de afaceri regional şi local. Ştiu că oamenii de aici sunt extraordinari. Şi visează frumos. Tare frumos. Un vot pentru Logolda.



Cetatea Sighişoarei. Turnul cositorarilor, turnul croitorilor şi zidul de incintă

... asta îşi doreşte Restaurare să... refacă. Cît despre unica cetate medievală locuită din Europa, ce să vă mai spun? Castrum Sex, în dialectul săsesc Schäsbrich, în limba germană Schespurch sau Schäßburg, în limba maghiară Civitas de Segesvár şi denumirea latină din acte: Saxoburgum, Cetatea Sighişoarei a fost atestată documentar încă de la 1298. Cu siguranţă vă place să mergeţi la Sighişoara. Şi mie... Şi copiilor noştri le va plăcea.. Pentru asta trebuie să votaţi. Începînd de duminică, 1 noiembrie 2009, ora 17.10 cînd la TVR 1 e episodul al 7-lea din Restaurare.



(foto de Cătălina Filip-Coapsi)

PS: Ar mai fi fost multe să vă spun. Despre Maramureş, frumuseţe, ierburi şi flori şi coconi şi mere parfumate şi albul cămeşelor îmbrăcate de Sfînta Mărie. Dar mă opresc la cele trei vestigii. Votaţi-le! Sunt ale noastre. Şi trebuie restaurate.

Filmele documentare din ciclul Restaurare se difuzează în premieră în fiecare duminică la ora 16.00 (dar pe 1 noiembrie 2009 la ora 17.10) pe TVR 1 şi în reluare la ora 18.00 pe TVR Cultural. Filmele sunt reluate şi pe TVR 3, miercuri la ora 13.00 şi joi la ora 19.00.

Până acum monumentele calificate în finala din 1 decembrie 2009 sunt:
Vila Elisabeta de la Băile Herculane, câştigătoarea celei de-a cincea ediţii
Cinematograful de la Băile Govora, câştigătorul celei de-a patra ediţii
Cetatea Făgăraşului, câştigătoarea ediţiei a treia
Linia ferată Oraviţa-Anina, câştigătoarea celei de-a doua ediţii
Cetatea dacică de la Bâtca Doamnei, câştigătoarea primei ediţii

Duminică 1 noiembrie 2009 vom afla câştigătorul celei de-a şasea ediţii. Vezi aici nominalizările.

Numerele de telefon la care telespectatorii pot vota, pe tot parcursul programului Restaurare, până la finala din 1 decembrie 2009, sunt aceleaşi.

Fiecare monument va avea o cifră de ordine 1-2-3 pe care publicul o va folosi pentru a-şi exprima opţiunea fie apelând prin reţeaua fixă, fie prin SMS pe reţeaua de telefonie mobilă. Numărul pentru reţeaua Romtelecom este 0900-160-440 (tarif 0,95 euro, TVA inclus) la care se va comunica operatorului numărul monumentului ales. Numărul pentru SMS-uri este 1388 - valabil în toate reţelele de telefonie mobilă din ţară - (tarif 0,95 Euro, TVA inclus) la care se va trimite prin SMS numărul monumentului ales.

Numerele aferente monumentelor ce vor fi prezentate la a şaptea ediţie:
1 - Turnul Medieval din Ardud, Satu Mare
2 - Topitoria de Aur Logolda, Cavnic Maramureş
3 - Cetatea Sighişoarei. Turnul cositorarilor, turnul croitorilor şi zidul de incintă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus