octombrie 2009
Campania Televiziunii Române de salvare a monumentelor istorice începută în 20 septembrie 2009 a ajuns la episodul cu numărul 6. Cele trei monumente din filmul realizat în Dobrogea şi Sud-Estul României de Luminiţa Iordănescu, Silviu Andrei (Bobitză) şi Mihai Covrig imagine, Laurenţiu Cîrtog editor montaj, pe care vă invit să le votaţi sunt:

Edificiul Roman cu mozaic, Constanţa

Aici se fixau preţurile grînelor şi se negocia. Un fel de bazar-talcioc al zilelor noastre. Surse, cum zic jurnaliştii de azi, nu prea există. Era pe vremea lui Constantin cel Mare, secolele III-IV. Un banal şantier de amenajare a fundaţiei unui bloc l-a scos la iveală cu totul întîmplător în 1959. Uimire totală pentru arheologi. Conducerea de partid şi de stat a reacţionat prompt şi a decretat construirea unei clădiri de protecţie din beton, oţel şi geamuri imense. Şi urîte. Foarte urîte. Şi nu doar urîţenia e cauza pentru care superbul edificiu ce coboară în terase spre mare e astăzi în suferinţă.

Unghi subiectiv: senzaţia unică a atingerii mozaicului. Dimensiunea perfectă a pieselor, prelucrarea lor extrem de fină şi de exactă şi îmbinările delicate te transportă într-o altă lume, mai veche cu peste 1700 de ani. În film, regizorul mi-a permis un moment de visare. Şi ce-am mai visat! Ce-ar putea fi aici, la edificiul roman cu mozaic... Vă las şi pe voi să visaţi. Şi să votaţi...



Complexul arheologic de la Adamclisi

Tropaeum Traiani. Îl ştim cu toţii. Monumentul ridicat în cinstea unui general din armata romană. Nu ştim, a luptat sau a murit cu graţie. Sau cu onoare. Cu siguranţă pe cîmpul de luptă. SPQR. Cu aceste stindarde şi în numele Romei i-au cucerit pe daci, pe roxolani pe iazigi si pe mulţi alţii. Ce nu ştim - sau ştiu foarte puţini - e că aproape de acest monument bombardat mai aproape de noi de turci-ruşi-nemţi în speranţa descoperirii unor comori şi mult imprimat în vremurile mai recente pe cărţile poştale pe care pionier fiind le trimiteam părinţilor din inevitabila tabăra de la Năvodari se află ruinele unei cetăţi impunătoare: Civitas Tropaensium. Aici au trăit, iubit şi ascuţit arme în aşteptarea unor alte conflagraţii ce au întîrziat să vină, veteranii războaielor dacice din legiunile Claudia, I Italica, V Macedonica şi XIII Gemina. Prin 170 aşezarea a devenit municipium. Acum zidurile pline de amintiri sunt tărîmul oilor şi caprelor şi rareori a unor turişti dezorientaţi de cîteva plăcuţe ruginite.

Memento: cetatea de la Adamclisi poate trăi mai departe. Dacă o votăm. Noi, urmaşii legiunilor şi a dacilor. Sau mă rog, a populaţiei daco-romane.



Cetatea Enisala. (cu accentul pe la)

E singură, taciturnă şi impozantă. Şi rar vizitată. Ne-am bucurat ca nişte copii să filmăm o zi şi-o noapte şi încă o zi şi-o noapte între zidurile tăcute şi saturate de vecinătatea de monolit a apelor. Pe vremea cînd a fost ridicată de genovezi, apele Razimului şi ale Babadagului comunicau. Ce dor de ducă trebuie să-i fi apucat pe oştenii de pe metereze. M-au apucat pe mine şi pe toată echipa, darmite pe ei... Şi nu numai pe ei... S-au perindat şi turci şi români şi alte naţii pe aici. Ei nu mai sunt. Cetatea a rămas. Lor le putrezesc oasele prin nisipurile Dobrogei. E blasfemie sau ar fi o onoare să le restaurăm zidurile pe care au oftat, cîntat şi luptat? Nu ştiu... În filmul nostru cu multe şi noptatece reconstituiri, căpitanul gărzii îl omoară pe iubitul fiicei sale. Perspectiva nu stinge patimile. Ce actori - Cristi, nota 10!... ce imagine... ce atmosferă... ce film... ce fotografii (Cătălina).

Dacă vi se pare că mă laud, uitaţi-vă duminică 25 octombrie 2009 pe unu. Pe TVR 1. De la ora 16.00. Şi dacă vă place povestea cu ape, patimi şi vînt a Luminiţei, votaţi Enisala. Cu accentul pe la!



Filmele documentare din ciclul Restaurare se difuzează în premieră în fiecare duminică la ora 16.00 pe TVR 1 şi în reluare la ora 18.00 pe TVR Cultural. Filmele sunt reluate şi pe TVR 3, miercuri la ora 13.00 şi joi la ora 19.00.

Până acum monumentele calificate în finala din 1 decembrie 2009 sunt:
Cinematograful de la Băile Govora, câştigătorul celei de-a patra ediţii
Cetatea Făgăraşului, câştigătoarea ediţiei a treia
Linia ferată Oraviţa-Anina, câştigătoarea celei de-a doua ediţii
Cetatea dacică de la Bâtca Doamnei, câştigătoarea primei ediţii

Duminică 25 octombrie 2009 vom afla câştigătorul celei de-a cincea ediţii.

Numerele de telefon la care telespectatorii pot vota, pe tot parcursul programului Restaurare, până la finala din 1 decembrie 2009, sunt aceleaşi.

Fiecare monument va avea o cifră de ordine 1-2-3 pe care publicul o va folosi pentru a-şi exprima opţiunea fie apelând prin reţeaua fixă, fie prin SMS pe reţeaua de telefonie mobilă. Numărul pentru reţeaua Romtelecom este 0900-160-440 (tarif 0,95 euro, TVA inclus) la care se va comunica operatorului numărul monumentului ales. Numărul pentru SMS-uri este 1388 - valabil în toate reţelele de telefonie mobilă din ţară - (tarif 0,95 Euro, TVA inclus) la care se va trimite prin SMS numărul monumentului ales.

Numerele aferente monumentelor ce vor fi prezentate la a şasea ediţie:
1 - Edificiul Roman cu Mozaic
2 - Complexul Arheologic de la Adamclisi
3 - Cetatea Enisala.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus