octombrie 2009
Călătorind în Europa sau, oriunde în lume, căutăm cu ardoare vestigiile trecutului.

La noi acasă, în schimb, patrimoniul construit de sute de ani, se degradează şi se distruge, prin neglijenţă, abandon, lipsă de fonduri, sau, de multe ori, din cauza unor afaceri imobiliare dubioase. Conace, palate, case, biserici, cetăţi dispar încetul cu încetul din peisaj, lăsând loc unor terenuri virane bune să primească construcţii noi, mult mai profitabile. Ceea ce se distruge iremediabil, este propria noastră istorie, cu care suntem gata să ne lăudăm în faţa străinilor.

Învăţăm la şcoală că ne-am bătut cu turcii, sau cu alţi invadatori, dar lăsăm singuri să se distrugă clădirile în care au trăit strămoşii noştri.

Televiziunea Română încearcă să vă convingă că se poate şi altfel. Campania "Restaurare" vă invită să contribuiţi la salvarea monumentelor istorice.

30 de clădiri monumente istorice, selectate cu ajutorul Comisiei Naţionale a Monumentelor, intră într-o competiţie în care publicul larg va decide care dintre ele va fi restaurat. Ele aparţin acum primăriilor şi consiliilor locale care doresc să le integreze în circuitul public, iar campania TVR încearcă să le ajute.

Timp de zece săptămâni, în fiecare duminică, un film documentar vă va prezenta câte trei monumente care trebuie restaurate. Dumneavoastră veţi fi invitaţi să votaţi unul din trei.

Zece clădiri vor ajunge în finala care se va desfăşura pe 1 decembrie 2009. Atunci, veţi fi invitaţi să votaţi în direct care dintre cele zece va fi restaurată.

Tot pe 1 decembrie 2009 se va organiza şi un teledon pentru strângere de fonduri pentru restaurarea clădirii care va câştiga.

Strămoşii noştri au dat un leu pentru Ateneu, şi Ateneul s-a construit şi ne mândrim cu el. Puteţi contribui direct la salvarea altor clădiri valoroase din patrimoniul nostru!

Filmele documentare din ciclul Restaurare se difuzează în premieră în fiecare duminică la ora 16.00 pe TVR 1 şi în reluare la ora 18.00 pe TVR Cultural. Filmele sunt reluate şi pe TVR 3, miercuri la ora 13.00 şi joi la ora 19.00.

Până acum monumentele calificate în finala din 1 decembrie 2009 sunt:
Cinematograful de la Băile Govora, câştigătorul celei de-a patra ediţii
Cetatea Făgăraşului, câştigătoarea ediţiei a treia
Linia ferată Oraviţa-Anina, câştigătoarea celei de-a doua ediţii
Cetatea dacică de la Bâtca Doamnei, câştigătoarea primei ediţii

Duminică 25 octombrie 2009 vom afla câştigătorul celei de-a cincea ediţii.

Numerele de telefon la care telespectatorii pot vota, pe tot parcursul programului Restaurare, până la finala din 1 decembrie 2009, sunt aceleaşi.

Fiecare monument va avea o cifră de ordine 1-2-3 pe care publicul o va folosi pentru a-şi exprima opţiunea fie apelând prin reţeaua fixă, fie prin SMS pe reţeaua de telefonie mobilă. Numărul pentru reţeaua Romtelecom este 0900-160-440 (tarif 0,95 euro, TVA inclus) la care se va comunica operatorului numărul monumentului ales. Numărul pentru SMS-uri este 1388 - valabil în toate reţelele de telefonie mobilă din ţară - (tarif 0,95 Euro, TVA inclus) la care se va trimite prin SMS numărul monumentului ales.

Numerele aferente monumentelor ce vor fi prezentate la a cincea ediţie:
1 - Edificiul Roman cu Mozaic
2 - Complexul Arheologic de la Adamclisi
3 - Cetatea Enisala

Duminică dimineaţă, pe 25 octombrie 2009, puteţi citi pe LiterNet prezentările celor 3 monumente de mai sus, împreună cu câteva fotografii sugestive. Filmele documentare din ciclul Restaurare se difuzează în premieră în fiecare duminică la ora 16.00 pe TVR 1 şi în reluare la ora 18.00 pe TVR Cultural. Filmele sunt reluate şi pe TVR 3, miercuri la ora 13.00 şi joi la ora 19.00.

2 comentarii

  • Cetatea Enisala
    [membru], 26.10.2009, 18:06

    Domnule Sava,
    Va multumesc ca v-ati gandit sa scoateti din uitare zona de nord a Dobrogei. Este una din cele mai frumoase regiuni ale Romaniei. Intregul reportaj m-a purtat cu peste 20 de ani in urma cand ajungeam in Babadag ca stagiar. Am cunoscut aceasta zona, o indragesc si, chiar daca am plecat de mult timp de acolo, nu pot sa nu imi aduc aminte cu placere de aceste locuri. Va multumesc ca, pe langa prezentarea cetatii, ati trecut si prin Babadag si ati prezentat si geamia. Astept cu nerabdare sa revad aceste locuri dragi mie.
    Va adresez felicitari pentru reusita de a scoate din uitare monumente importante pentru vietuirea romanilor pe aceste meleaguri si poate, cine stie?, vom reusi sa refacem monumentele si sa le punem in valoare. Ar trebui sa luam exemplul grecilor si turcilor care au restaurat si au facut reclama tuturor monumentelor de pe teritoriile lor.


  • RE: Cetatea Enisala
    [membru], 01.11.2009, 12:42

    Domnule BogdanG
    Mă bucur mult că am reuşit să vă transportăm în locurile dragi. Meritul nu e al meu ci al întregii echipe Restaurare. Împreună sperăm să reuşim ceva. Împreună cu cei ca dumneavoastră, care cred în "scoaterea din uitare", în ieşirea din timp. Cît despre exemple, sunt atîtea. Şi da, avem de învăţat.Iar Dobrogea, a fost o revelaţie.
    Vă mulţumesc.
    Cu prietenie, Cătălin Sava


Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus