Man.In.Fest / iulie 2009
Revolutionary Road
Cu excepţia seriei de trofee adjudecate de Kate Winslet (la pachet cu rolul din The Reader), superlativele peliculei Revolutionary Road s-au estompat în clubul exclusivist de filme ce au cules mai toate nominalizările şi premiile de prestigiu. Nimic mai nedrept pentru drama orchestrată de Sam Mendes, în suburbiile din Connecticut-ul anilor '50. April (Kate Winslet), o actriţă aspirantă, şi Frank (Leonardo DiCaprio), un entuziast fără ţel, converţiţi în mamă şomeră şi funcţionar anonim, îşi autoadministrează un şoc electric şi decid să relocheze familia în Parisul boem şi viu. Bumerangul deciziei îi loveşte frontal atunci când suflul de viaţă se rarefiază sub greutatea unor oportunităţi concrete şi o lasă pe April să caute o cale convenabilă, când a pleca şi a rămâne nu mai reprezintă variante.


Familia SRL

Primele minute abrupte dezgolesc de formă familia americană perfectă, a tatălui muncitor ce finanţează gospodina însufleţită, copiii model şi gardurile albe, pentru a plonja în conţinut. Ritmul lent este rezervat ulterior pentru resuscitările chinuite ale unui contract familial, la origini pasional. Naivitatea transfuziei de viaţă cu care sunt investite simple coordonate geografice capătă treptat un contur acid când Frank dezertează în favoarea unei simple avansări, în aceeaşi companie pe care o urăşte şi în care îşi jurase că nu va ajunge. Poate şi datorită forţei partiturii absolut cutremurătoare a lui Kate Winslet, centrul de greutate se deplaseză pe zvâcnirile muribunde ale lui April, purtătoarea stindardului într-o bătălie deja decisă.


Şah mat

Aparentă odă închinată tuturor coafezelor care s-au visat cândva balerine, plimbarea camerei de luat vederi pe predestinata Alee Revoluţionară, unde protagoniştii locuiesc, conduce undeva mai adânc de visul năruit care blamează un trai conform uzanţelor. Registrul aspiraţiilor personale păleşte în faţa tonurilor cu care le compunem, în încă o demonstraţie (strălucită) a forţei statement-ului în faţa uşilor închise.

Citeşte un fragment din cartea cu acelaşi nume aici.



Regia: Sam Mendes Cu: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Michael Shannon, Ryan Simpkins, Ty Simpkins

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus