Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Concert, Le

O comedie larmoaiantă - Le concert


Şapte Seri, noiembrie 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Radu Mihăileanu reia în Le concert o temă aproape lui, pe marginea căreia a croşetat şi în filmele anterioare (Train de vie şi Va, vis et deviens) - exilul ca moment decisiv al devenirii. Pentru ca tema sa să capete greutate, regizorul-scenarist o pregăteşte şi o livrează ca pe un moment de vârf (în scena-cheie din final, pe care se sprijină tot filmul) şi pentru ca aceasta să iasă aşa cum îşi doreşte, pune în scenă o întreagă artilerie dramaturgică şi cinematografică. Cu alte cuvinte găseşte un pretext juicy şi o ia la vale cu graţie.

Un fost dirijor la Balşoi, retrogradat om de serviciu în acelaşi teatru de Brejnev, găseşte în biroul directorului o invitaţie de turneu la Paris pe care se decide să o onoreze împreună cu membrii evrei ai orchestrei pe care o conducea cu 30 de ani în urmă, muzicieni concediaţi atunci din motive antisemite, acum ajunşi muncitori. Ceea ce porneşte ca o farsă socială cu premise de succes (condiţiile puse la Paris de orchestra improvizată, drumul pe jos spre aeroport pentru că autobuzele tocmite din Rusia dau ţeapă) continuă ca o partitură grosolană lipsită de măsură (vizele false puse de ţigani la aeroport sub ochii poliţiştilor; comportamentul sălbatic al muzicienilor ruşi care înnebunesc instant când văd Euro sau vând telefoane mobile chinezeşti la Paris).

În final totul se sfârşeşte ca o comedie larmoaiantă care se slujeşte de situaţii artificiale, psihologii superficiale şi de un bogat ambalaj sentimental ca să livreze "surpriza". Un concert de Ceaikovski frumos filmat, dar cam atât.
 Toate articolele despre Concert, Le


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Iulia David


Alte articole

 Încă o notă despre Le concert, Andrei Gorzo
 Un film şi doi dirijori - Le concert, Mihai Fulger
 Filmul unui vis - Le concert, Andreea Chiriac Hentea
 Un film ca o confesiune - Le concert, Rozana Mihalache
 Spectacol ratat - Le concert, Lucian Maier
 Toate articolele despre Concert, Le


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer