Eddie's site / noiembrie 2009
Inglourious Basterds
Brad Pitt şi "oamenii lui" scalpează nazişti cu o plăcere winnetou-liană. Un critic de film ajunge soldat, apoi erou, apoi actor principal în filmul propriilor acte de vitejie = să ucidă zeci de ruşi dintr-un turn, trăgând în ei ca într-un joc shooter în alb-negru. Fuhrer-ul merge la film şi se distrează de minune. Un ofiţer nazist, cu un IQ mai mare ca toată Germania, e gata să-şi trădeze naţia şi să încheie războiul în stil de mare campion-trădător. În mod normal, asemenea faze, izvorâte din mintea colorată a lui Tarantino, sunt suficiente motive pentru a adăuga un plus de strălucire aurei unui regizor care a dovedit că e genial încă de la Pulp Fiction încoace.

Partea proastă e că, de această dată, deşi Tarantino îşi face salata la fel de picantă ca altădată, nu termină de tăiat legumele, aşa încât rezultatul final e ceva mai greu de digerat. Mare maestru la conturarea personajelor, care rămân memorabile la fiecare film de-al său, mister Quentin nu întârzie să o facă şi acum. Pitt e un american cu accent atât de texan de te aştepţi să-i crească oricând o pălărie de cowboy pe ceafă. Diane Kruger e o încântătoare actriţă mataharică. Anonimul Sylvester Groth "face" un Goebbels atât de maniac şi pasionat de cinema încât îţi vine să-i cauţi filmele pe imdb. Şi, mai mult ca oricare altul, Christoph Waltz - poate cel mai bun actor austriac al momentului - reuşeşte un personaj încântător, în acest veşnic suspicios colonel Hans Landa. Dacă-l cauţi la personaje, Tarantino e eternul campion. Pesemne le visează şi apoi şi le zăvorăşte într-o cutie cu maimuţe, folosindu-le de fiecare dată când are nevoie. De această dată însă, dacă-l scuturi la "bastarzi", scârţâie: povestea nu e nichelată suficient, tuşele grosiere nu au mereu efectul scontat, umorul e de multe ori forţat şi de şi mai multe ori... lipseşte iar la final - fără ca asta să fie neapărat problema - te întrebi ce fel de salată ai mâncat. Comedie? Film de război? Horror? Fantasy? Probabil din fiecare câte puţin. Motiv pentru care nu te plictiseşti. Dar nici nu-ţi simţi neuronii ovaţionând când ieşi din sală.

(2 stele)

Inglourious Basterds, 2009, 153 min.
Regia şi scenariul: Quentin Tarantino.
Cu: Brad Pitt, Christoph Waltz, Diane Kruger.

Regia: Quentin Tarantino Cu: Brad Pitt, Mélanie Laurent, Christoph Waltz, Eli Roth, Michael Fassbender, Diane Kruger, Daniel Brühl, Til Schweiger, Gedeon Burkhard

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus