Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Portret Alex. Leo Şerban

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Planeta Bs. As. (6)


ianuarie 2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Sageata În weekend, oraşul e pustiu.
Sageata Cîte un jogger hotărît, cîte-un homeless amărît, unul alergînd, celălalt stînd...
Sageata În schimb, Plaza Dorrego ("inima" San Telmo-ului, la două străzi de mine) e un furnicar de turişti mergînd în pas de melc şi căscînd ochii la mărfurile artizanale înşirate pe jos.
Sageata San Telmo-ul este plin de prăvălii vechi, ateliere de reparat orice, cu maşini de cusut ancestrale hîrîind într-un colţ. Aproape că te aştepţi să dai peste sifonerii şi subsoluri cu "remaieze" aplicate, aplecate migălos peste ciuperci de lemn, sub becul unei veioze, ca-n Bucureştiul de altădată (anii '60)!
Sageata Vechea Bibliotecă naţională (unde a fost director Borges) este pe strada Mexico, tot în San Telmo. Acum este Centrul naţional al muzicii.
Sageata Noua Bibliotecă este în Recoleta, o clădire rebarbativă ca un buncăr cocoţat pe stabilopozi de beton. Dar în spatele ei este un mic parc dedicat lecturii...
Sageata Los porteňos citesc pe unde apucă, iar numărul librăriilor este neverosimil: cîte două-trei la fiecare două-trei străzi!
Sageata "Crăciunul" este o glumă, pentru că aici, în decembrie, e plină vară. Dar oamenii-şi pun, conştiincioşi, brazii artificiali în holurile blocurilor, iar primăria aşează un oribil brad alb-murdar în plin centru, lîngă Obelisc. Acesta este protejat (?) cu garduri metalice, iar un el şi o ea, bodyguarzi lălîi şi lenţi, îl păzesc.
Sageata Sînt scoase de la naftalină şi diverse iesle, în mărime naturală, şi plantate în scuaruri. E comic: nu poţi să nu te gîndeşti că vaca placidă de mucava, aşezată lîngă pruncul Isus, Maria & Iosif, este împrumutată de la vreo parillada (= restaurant specializat în grătare din carne de vită) din împrejurimi şi că, oricum, o pune o vacă bethleemică, oricît de "canonic-corectă", în patria fripturilor de vită e ca un îndemn la blasfemie...
Sageata Apropo: la Bs. As. am văzut cele mai lungi cozi la restaurante!
Sageata "El Desnivel" este luat cu asalt seara, în special de turişti. "Desnivel"-ul este varianta mai populară (local rustic, mese cu muşama, grătarul la vedere) a fiţosului "La Brigada" (tot din San Telmo), unde nu intri decît cu rezervare (şi cu atitudinea aferentă). Dar nici la "Desnivel" n-are rost să încerci înainte de 19.30, pentru că personalul încă deretică...
Sageata Restaurantul meu preferat este "Juana M", din Retiro. Este mai exclusivist decît "La Brigada", dar şi mult mai informal. A fost "descoperit" de tinerii trendy, care i-au adus şi pe părinţii lor. Seamănă cu un loft newyorkez, cu tablouri de artişti-studenţi pe pereţi, gastronomie simplă dar savuroasă şi preţuri rezonabile*. Iar Juana Marty (59 de ani, dar nu-i dai mai mult de 45!) este minunată - un geniu al matematicii (ne informează A Hedonist Guide to Buenos Aires) care, după crahul din 2001, s-a reorientat - împreună cu soţul ei Enrique ("Quique"), inginer half-British - înspre gastronomie, făcînd din cele două restaurante (cel din Retiro şi cel din San Isidro, o banlieue şic) o afacere de succes, care acum se va extinde spre Miami. (vezi şi aici)

* Juana a inclus în meniul salad bar-ului (care e free) "salata à la Leo" cu surimi şi portocale;)
 Toate articolele despre Portret Alex. Leo Şerban
Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 Criticul de film Andrei Rus, al treilea câştigător al bursei Alex. Leo Şerban, Comunicat de presă
 Florentina Ciuverca obţine noua bursă Alex. Leo Şerban, 2013, Comunicat de presă
 Make it there - Bursa Alex. Leo Şerban, ediţia 2012, Cătălin Olaru
 Bursa Alex. Leo Şerban - prima ediţie, 2012, Comunicat de presă
 Cu Leo pe insula lui Alexander Selkirk, Radu Cosaşu
 Toate articolele despre Portret Alex. Leo Şerban


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer