ianuarie 2010
Orchestrele şi Corurile Radio vă invită luna aceasta să îl revedeţi pe dirijorul bulgar Milen Nachev la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, în două concerte ce vor avea loc pe 22 şi respectiv 29 ianuarie 2010, la Sala Radio.

Programul concertului de vineri, 22 ianuarie 2010, orele 19:00 cuprinde integral lucrări de P. I. Ceaikovski: Uvertura festivă Anul 1812, op.49, Concertul nr.1 în si bemol minor pentru pian şi orchestră, op.23 (solist Daniel Goiţi - pian) şi Simfonia a IV-a în fa minor, op.36. În prima parte a concertului de vineri, 29 ianuarie 2010, orele 19:00 veţi putea asculta Suita din baletul "Frumoasa din pădurea adormită" de P. I. Ceaikovski. Partea a doua va cuprinde Te Deum, op.22 de Hector Berlioz, cu participarea Corului Academic Radio, pregătit de dirijorul Dan Mihai Goia şi a Corului de Copii Radio, pregătit de dirijorul Voicu Popescu. Solist - tenorul Marius Vlad Budoiu.

"Dirijorul Milen Nachev este un adevărat star. Stilul său dirijoral este încărcat de energie. Fiecare gest este dramatic şi expresiv", nota publicaţia Citizen Times din North Carolina.

"Milen Nachev a impresionat audienţa prin fermitatea gesturilor, perfecta stăpânire a ansamblului orchestral, reuşind să transmită cu mare precizie intenţiile sale în alegerea tempo-urilor şi articularea frazelor muzicale instrumentiştilor Filarmonicii din Buenos Aires, la Teatrul Colon." (La Nacion, Buenos Aires, 2004).

Absolvent al Conservatorului "Rimski Korsakov" din St. Petersburg (1983) la clasa de dirijat operă şi simfonic a maestrului Ilia Musin, Milen Nachev a susţinut încă din perioada studiilor numeroase concerte şi spectacole lirice la pupitrul Orchestrei de studenţi. Ulterior, s-a perfecţionat la Academia Chigiana din Siena (Italia) cu Ghenadii Rojdestvenski (1989) şi la Orchestra din Paris (1991-1992). În paralel a susţinut Masteratul în Management şi Marketing Cultural la Universitatea Burgundia din Dijon.

Câteva repere ale traseului parcurs de artist, astăzi personalitate recunoscută a vieţii muzicale:
dirijor al Operei din Russe (1983-1989), Director Artistic al aceleaşi instituţii (1989-1992)
dirijor la Opera Naţională şi Teatrul de Balet din Sofia (1993-1994)
dirijor şef al Orchestrei Radioteleviziunii din Belgrad (1999-2000)
dirijor şef al Orchestrei Naţionale Radio Bulgare, titlu acordat "pe viaţă" în 1995

Cu Orchestra Naţională Radio Bulgară a realizat mii de minute de înregistrări speciale pentru postul naţional, dar şi pentru companii de radio din Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Hong-Kong, Ungaria, Indonezia, Irlanda, Israel, şi a susţinut turnee în Europa şi în Coreea de Sud. A susţinut concerte ca dirijor oaspete în Italia, Grecia, Franţa, Spania, Germania şi la festivalurile internaţionale de la Roma, Atena, Paris, San Sebastian, Sofia etc.

În ultimele stagiuni a dirijat orchestrele Filarmonicii şi Teatrului Mariinski (Kirov) din St. Petersburg, Orchestra Simfonică Naţională din Bogota, Teatro Colon şi Orchestra Filarmonicii din Buenos Aires. Milen Nachev este dirijor principal invitat al Orchestrei "Simfonietta" din San Francisco, dirijor oaspete permanent al Orchestrei Simfonice Academice din St.Petersburg, director muzical şi prim dirijor al Orchestrei Simfonice din Saginaw Bay (Michigan).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus