Evenimentul IPR Simfonic de la Reşiţa, din 12 septembrie 2020, a fost primit cu mare entuziasm de către cei prezenţi în noul Centru Civic al oraşului. Cu un repertoriu de 13 piese rearanjate pentru orchestră, Implant pentru Refuz a susţinut cel mai intens concert al carierei, într-un an în care trupa sărbătoreşte 25 de ani de existenţă.
Între-deschis, Apus sau IPR Gherila au fost doar câteva dintre piesele care s-au auzit pe scena pe care s-au aflat aproape 30 de artişti în acelaşi timp. Un ansamblu de 14 instrumente mânuite de 21 de instrumentişti, la care s-au adăugat cei 6 membri ai IPR împreună cu invitaţii lor (Gabriel Almaşi şi Alina Mihocaş), au fost reţeta perfectă pentru o seară de vis, cu speranţă pentru viitor.
Creat în doar două luni, IPR Simfonic a însemnat pentru Gabriel Almaşi (aranjor, profesor la Universitatea de Vest) o muncă intensă pentru a scrie cele 385 de partituri necesare muzicienilor implicaţi în proiect. Pe lângă studiul individual al fiecărei partituri, Tymes Orchestra împreună cu trupa rock au avut şi trei zile pline de repetiţii generale în curtea Faber din Timişoara.
"A fost un eveniment la care am lucrat mult, iar rezultatul de pe scenă a fost foarte intens. Ne-am bucurat să vedem în public fanii de demult ai trupei, iar energia din timpul concertului a fost incredibilă", a transmis Octavian "Vita" Horvath, IPR.
Un demers caritabil pentru prima clinică de recuperare oncologică din ţară
IPR Simfonic, pe lângă ineditul conceptului şi prilejul de sărbătoare, şi-a propus să ofere spectatorilor şi ocazia de a fi solidari cu prima clinică de recuperare oncologică din România, Clinica Nera, şi să participe la strângerea de fonduri necesare pentru finalizarea unuia dintre cele mai necesare proiecte de sănătate din zonă, îndemnaţi de primarul Reşiţei, Ioan Popa (de asemenea prezent la eveniment). Clinica Nera poate fi susţinută în continuare prin donaţii online.
Rock alternativ şi muzică de cameră
IPR Simfonic îi reuneşte pe Implant pentru Refuz, una dintre cele mai cunoscute trupe de rock alternativ din ţară, Tymes Orchestra - orchestră camerală al cărei dirijor este Radu Zaharia, compusă din 21 de muzicieni timişoreni cu experienţă în activitatea concertistică, dar şi elevi şi studenţi ce au oportunitatea de a concerta alături de profesionişti, pe Gabriel Almaşi (aranjor), doctor în muzică (Teoria instrumentelor electronice) şi profesor în cadrul Facultăţii de Muzică şi Teatru al Universităţii de Vest şi alţi invitaţi ai trupei.
Implant pentru Refuz
IPR e una dintre cele mai cunoscute trupe de rock alternativ din ţară şi a luat naştere în anul 1995, în urma întâlnirii mai multor timişoreni la mare, în Costineşti. Artiştii Octavian "Vita" Horvath - voce, Valentin "Freaky" Popescu - chitară şi voce, Răzvan "Meshu" Nicov - chitară, Alexandru Hera - tobe şi Ştefan "Pişta" Czifrak - chitară bass au împreună 8 albume la activ iar pe cel mai recent dintre acestea, Subradar, lansat în 2019, au avut colaborări cu diverşi muzicieni români, generând piese difuzate la cele mai mari radiouri din ţară.
În 2020 urmau să sărbătorească 25 de ani de activitate intensă însă, în urma planurilor anulate în contextul pandemiei, a luat naştere proiectul IPR Simfonic.
Tymes Orchestra
Cel mai recent proiect lansat de Asociaţia Tribul Artistic adună pe aceeaşi scenă 21 de muzicieni timişoreni, devenind orchestra camerală ce poziţionează oraşul sub nota armoniei.
Tymes Orchestra adună, sub bagheta dirijorului Radu Zaharia, muzicieni cu experienţă din cadrul orchestrelor deja cunoscute în urbea de pe Bega, precum orchestra Operei Naţionale Române din Timişoara şi Filarmonica "Banatul". Acestora li se alătură elevi şi studenţi, având astfel oportunitatea de a concerta alături de o orchestră de coarde în faţa publicului meloman.
IPR Simfonic la Reşiţa a fost un eveniment organizat de Primăria Reşiţa şi produs de BMagency.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, Radio România Cultural, Infomusic, Iconcert, Zile şi Nopţi, Observator Cultural, Liternet, Iqads, Un site de muzică, Smark.