Eddie's site / februarie 2010
Sherlock Holmes
Cu greu aş fi putut re-creiona, printre amintirile unor lecturi care parcă s-au întâmplat acum câteva secole, unul dintre cele mai sclipitoare personaje din istoria literaturii. Inventat de un scoţian cu mustaţa-n furculiţă, medic şi scriitor în acelaşi timp, şi peste toate Sir (Conan Doyle), Sherlock Holmes a gâdilat, fascinant şi inteligent, minţile celor care i-au acordat credit şi l-au acceptat cu simpatie în existenţele lor culturale.

Cineaştii au încercat să exploateze, încă din 1908, savoarea lui Holmes, un boem de profesie, excentric de meserie şi genial în esenţă. Înregimentat în conservatorismul britanic al secolului XIX, personajul nu a trecut, parcă, niciodată de primele rânduri ale combinaţiei story-umor. A fost nevoie de două nume grele ale peisajului modern pentru a rezulta o peliculă cu adevărat pe măsura lui Sherlock, una care să nu ajungă la lada cu molii a arhivelor ci să aibă pretenţia de a rămâne memorabilă. Regizorul Guy Ritchie şi, mai ales, Robert Downey Jr. au meritul de a pune laolaltă toate elementele poveştii lui Doyle, pe care le mixează într-un computer-style ce recreează o Londră aproape ireală dar perfect acceptabilă în context.

Filmul dirijat de Ritchie devine magistral în special prin interpretarea lui Downey Jr., care şi-a aşezat deja în vitrină un Glob de Aur, fiind foarte aproape de o meritabilă - dar neobţinută - nominalizare la Oscar. Downey e nebun, dezlânat, chipeş, derutant, neînfricat, briliant şi, peste toate, e foarte bine secondat de Jude Law într-un Dr. Watson aflat mereu în spatele bunului său prieten. Povestea e clasică dar incitantă - Holmes încearcă să scape Anglia de influenţa unui bandit la fel de inteligent ca el, care foloseşte magia neagră ca pretext pentru a ajunge la putere - aşa că filmul curge în mod plăcut, pontos şi misterios, aventuros şi tenebros, confetti picant peste aşteptările spectatorului de orice vârstă.

(4 stele)

Sherlock Holmes, 2009.
Regia: Guy Ritchie.
Scenariul: Michael Robert Johnson şi Anthony Peckham.
Cu: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel Mc.Adams.

Regia: Guy Ritchie Cu: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Eddie Marsan, Kelly Reilly

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus