februarie 2010
Primul ton al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin va fi dat în seara zilei de 11 februarie 2010, odată cu deschiderea oficială, în impozantul Berlinale Palast şi va fi sărbătorit prin proiecţia peliculei Tuan Yuan / Apart Together a regizorului chinez Wang Quan'an.

Cu sprijinul Institutului Cultural Român din Berlin are loc sâmbătă, 13 februarie 2010, de la ora 16.30, în aceeaşi sală, premiera mult aşteptatului film românesc Eu când vreau să fluier, fluier, în regia lui Florin Şerban. Filmul spune povestea lui Silviu (George Piştereanu), care, după patru ani petrecuţi într-un penitenciar pe malul Dunării, a avansat în ierarhia de dormitor, devenind Jupân. Cu două săptămâni înainte de eliberare, primeşte o vizită neaşteptată. El află că mama lui s-a întors acasă după mult timp petrecut în Italia şi vrea să îl ia cu ea pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile să găsească o soluţie. Cele cinci zile devin o eternitate, atunci când Silviu se îndrăgosteşte de o frumoasă studentă la sociologie, Ana (Ada Condeescu), venită în practică la penitenciar. Copleşit de emoţii şi presat de timp, Silviu închide ochii şi decide că, din acel moment, i se poate întâmpla orice.

Debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban concurează pentru Ursul de Aur, alături de alte 25 de producţii internaţionale, printre care The Ghost Writer al lui Roman Polanski sau Shutter Island al lui Martin Scorsese.

Tot în cursa pentru Ursul de Aur, de data aceasta la scurtmetraje, aleargă cot la cot două filme româneşti: Colivia lui Adrian Sitaru şi Derby al lui Paul Negoescu. Colivia tratează tema unui conflict interior permanent, al copilului din noi, în timp ce scurtmetrajul Derby dă la iveală animozităţile dintre un tată şi iubitul fiicei lui.

Pe covorul roşu al festivalului va păşi şi actorul român Dragoş Bucur, cunoscut publicului larg din filme precum Poliţist, adjectiv sau Boogie. Dragoş Bucur este unul dintre cei zece actori internaţionali, selecţionaţi anul acesta la programul Shooting Star.

În perioada 11-21 februarie 2010 Asociaţia de Promovare a Filmului Românesc organizează pentru al treilea an consecutiv cu sprijinul ICR Berlin un stand de promovare a filmului românesc la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Standul românesc este inclus în European Film Market- eveniment extrem de important pentru lumea cinematografică mondială - şi este realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Prezenţa României în cadrul market-ului Festivalului de Film de la Berlin s-a dovedit o iniţiativă extrem de binevenită, în condiţiile succeselor înregistrate de cinematografia românească.

Cu ocazia participării la marketul de film de la Berlin, APFR va edita cea de-a III-a ediţie a catalogului Romanian Films. Catalogul Romanian Films a fost conceput cu scopul de a promova cele mai recente producţii româneşti, care au avut premiera în ultimii 3 ani, precum şi filmele ce vor avea premiera în prima jumătate a anului 2010. Prin informaţiile pe care le oferă, (inclusiv contactele distribuitorilor / producătorilor filmelor), catalogul reprezintă un excelent material de promovare a filmelor româneşti de dată recentă, adresându-se în special selecţionerilor de festivaluri şi distribuitorilor. Catalogul este în aceeaşi măsură un important instrument de lansare a producţiilor româneşti la festivalurile mondiale importante.

Punctul culminant al nopţilor berlineze de festival îl va constitui Recepţia Filmului Românesc, organizată de către APFR în colaborare cu ICR Berlin, recepţie care se înscrie în tradiţia festivalului, ca fiecare ţară să organizeze un eveniment de amploare, la care să fie invitaţi producători, distribuitori, reprezentanţi ai fondurilor de finanţare şi organismelor europene de audiovizual, directori de festivaluri, presă de specialitate etc. Recepţia reprezintă astfel o bună oportunitate pentru cineaştii români de a-i întâlni şi discuta posibilităţi de cooperare / finanţare şi de a-şi prezenta noi proiecte de film. Buna dispoziţie a participanţilor va fi întreţinută de un concert live cu Taraful din Clejani.

După decernarea premiilor din seara de 20 februarie 2010, Festivalul Internaţional de Film de la Berlin se va încheia cu proiecţia peliculei japoneze Otouto / About Her Brother în regia lui Yoji Yamada.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus