Eddie's site / februarie 2010
Din păcate avem o ediţie a Oscarurilor (7 martie 2010) care va fi dominată net de un singur film: Avatar. Prea mult marketing, prea mulţi bani, prea mare show-ul pentru filmul "revoluţionar" al lui James Cameron pentru ca acesta să nu fie băgat în seamă... prea mult. Va câştiga detaşat premiile pentru Cel mai bun film (culmea, din 2010 la această secţiune sunt nominalizate 10 filme în loc de 5), Cea mai bună regie, efecte, sunet, blabla. Aşa că, odată rezolvată problema, focusul se pune pe celelalte categorii importante, şi anume premiile pentru cei mai buni actori / actriţe în rol principal / secundar.

La categoria actori în rol principal, treburile stau un pic încurcat. Morgan Freeman face un rol "istoric" interpretându-l pe Mandela în Invictus, însă nu cred că filmul susţine atât de tare personajul încât să-l propulseze către Oscar. Clooney e încântător în Up in the Air, însă, iarăşi, nu e suficient să zâmbeşti fermecător iubitei din aeroporturi sau celor pe care-i concediezi ca să îţi pună Academia coroana pe frunte şi statueta-n palmă. Colin Firth are parte de un rol bun într-un film bun (A Single Man), însă - aici sunt subiectiv - Firth mi s-a părut mereu un actor prea "trist" si apos pentru un pas atât de mare. Mai sunt Jeff Bridges (Crazy Heart) şi Jeremy Renner (The Hurt Locker), ultimul, iarăşi, purtat pe val de un film despre care se vorbeşte mult.

La actriţe, lupta mi se pare mai strânsă şi mai "clară". Sandra Bullock face rolul vieţii în The Blind Side, dar e concurată puternic de mereu geniala Meryl Streep, încântătoare în Julie & Julia. Durdulia Gabourey Sidibe ajunge din anonimat în lumina reflectoarelor pentru Precious: Based on the Novel Push by Sapphire, în vreme ce ingenua Carey Mulligan, deşteaptă şi naivă în An Education, îşi merită şi ea locul printre nominalizate. Helen Mirren, cândva oscarizată în rol de regină a Angliei, completează lista pentru prestaţia din The Last Station.

Categoriile rolurilor secundare includ şi ele nume sonore. La actori îl văd oarecum detaşat pe austriacul Christoph Waltz în rolul nazistului paranoic din Inglourious Basterds, în vreme ce la actriţe e posibil ca Mo'Nique să puncteze decisiv în postura mamei desfrânate şi neputincioase din Precious.

Interesantă va fi lupta şi pentru Cel mai bun film de animaţie, unde se luptă creaţii simpatice, precum Up, Coraline, Fantastic Mr. Fox, dar şi cea pentru Cel mai bun film străin unde, fără a le fi văzut pe toate, mizez pe argentinianul Juan Jose Campanella şi al său policier romantic El secreto de sus ojos / The Secret in Their Eyes. Să vedem însă ce surprize ne va rezerva gala din 7 martie 2010 şi cui i se va mulţumi mai mult în mod cineastic în acest început de primăvară: lui Dumnezeu, mamei, şoimilor patriei?

Nominalizările la Premiile Oscar 2010 (cu roşu, favoriţii mei):


Cel mai bun film

Avatar
Up in the Air
The Blind Side
Inglourious Basterds
District 9
An Education
Precious: Based on the Novel Push by Sapphire
A Serious Man
Up
The Hurt Locker


Cel mai bun actor în rol principal

Jeff Bridges - Crazy Heart
George Clooney - Up in the Air
Colin Firth - A Single Man
Morgan Freeman - Invictus
Jeremy Renner - The Hurt Locker


Cea mai bună actriţă în rol principal

Sandra Bullock - The Blind Side
Helen Mirren - The Last Station
Meryl Streep - Julie & Julia
Carey Mulligan - An Education
Gabourey Sidibe - Precious: Based on the Novel Push by Sapphire


Cel mai bun actor în rol secundar

Matt Damon - Invictus
Woody Harrelson - The Messenger
Christopher Plummer - The Last Station
Stanley Tucci - The Lovely Bones
Christoph Waltz - Inglourious Basterds


Cea mai bună actriţă în rol secundar

Penelope Cruz - Nine
Maggie Gyllenhall - Crazy Heart
Vera Farmiga - Up in the Air
Anna Kendrik - Up in the Air
Mo'Nique - Precious: Based on the Novel Push by Sapphire


Cel mai bun film de animaţie

Coraline (regie: Henry Selick)
Fantastic Mr. Fox (regie: Wes Anderson)
The Princess and the Frog (regie: John Musker şi Ron Clements)
The Secret of Kells (regie: Tomm Moore)
Up (regie: Pete Docter)


Toate nominalizările la Oscar 2010, aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus