În 2007 Sibiul va fi, alături de Luxemburg, Capitală Culturală Europeană. De ce tocmai Sibiul? Cum a reuşit acest oraş din inima României să obţină statutul la care candidează, în fiecare an, atâtea oraşe, din atâtea ţări? Sunt întrebări care îşi găsesc răspunsul nu numai în spumoasa cronologie a evenimentelor petrecute din februarie al acestui an - momentul când candidatura era numai o veste - până în mai, când oraşul a fost desemnat Capitală Culturală Europeană pentru 2007, ci chiar cu mult mai în urmă, în istoria bătrânului Hermannstadt.
O cronologie spumoasă
În februarie, vestea că Sibiul ar putea candida pentru statutul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2007 şi nu 2008, aşa cum fusese stabilit iniţial, face înconjurul oraşului.
Candidatura Sibiului pentru anul 2007 avea avantajul sprijinului Ducatului de Luxemburg, care efectuase deja toate demersurile pentru depunerea candidaturii oraşului Luxemburg, şi care era interesat să împartă acest statut cu Sibiul. Condiţia vitală pentru ca Sibiul să-şi poată depune candidatura odată cu Ducatul de Luxemburg era realizarea într-un timp extrem de scurt a documentaţiei, care trebuia să cuprindă un program de evenimente culturale şi artistice şi un proiect de buget.
Pentru realizarea de urgenţă a acestui program, a fost făcut un apel public la instituţiile din Sibiu şi la autorităţile judeţene, să trimită cît mai repede posibil Primăriei listele de proiecte şi estimările de buget, pentru a putea îngemăna totul într-un calendar comun. Un grup de lucru format în mare parte din funcţionari ai Primăriei au lucrat zi şi noapte - nu este o figură de stil - pentru ca programul pentru candidatură să fie gata într-un timp record.
O numeroasă delegaţie luxemburgheză a fost prezentă în acea perioadă la Sibiu, pentru a pregăti în detaliu vizita oficială din luna următoare - în 30 martie, Sibiul avea să primească vizita Alţetelor Regale Marele Duce Henri şi Marea Ducesă Maria Teresa de Luxemburg. Cu ocazia vizitei delegaţiei luxemburgheze, primarul Sibiului, Klaus Johannis, a discutat detaliile candidaturii Sibiului cu Guy Dockendorf, prim consilier al Guvernului şi director general în Ministerul Culturii din Luxemburg. A fost unul dintre momentele în care Luxemburgul şi-a dovedit concret întregul sprijin pentru ca Sibiul să îi stea alături în 2007.
De ce tocmai Sibiul? Datorită rădăcinilor comune ale istoriei bătrânului Hermannstadt cu Luxemburg: primii colonişti care au întemeiat aşezarea de pe malurile Cibinului, Villa Hermanni (ulterior Hermannsdorf, apoi Hermannstadt), în secolul al doisprezecelea, erau originari din zona unde se află în zilele noastre Marele Ducat Luxemburg. Luxemburghezii şi saşii din Sibiu au avut bucuria să descopere că şi acum pot vorbi şi se pot înţelege, într-un limbaj care deşi a evoluat diferit în timp, încă păstrează foarte multe în comun.
În 5 aprilie 2004, Sibiul dă examen pentru "Capitală Culturală Europeană în 2007". Proiectul "Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007" a fost prezentat la Bruxelles, în faţa Comisiei Europene şi a juriului. Sibiul şi Luxemburgul au avut la dispoziţie, fiecare, câte o oră pentru a-şi prezenta proiectele.
Cei doi reprezentanţi ai Sibiului, Marius Constantin - coordonatorul de program - şi directorul Teatrului "Radu Stanca", Constantin Chiriac - unul dintre directorii artistici ai programului, au prezentat juriului toate detaliile proiectului, începând de la structurile organizatorice, modalităţi de finanţare, până la conceptele culturale implicate.
Ministerul Culturii din Luxemburg a emis atunci un comunicat de presă, prin care se spunea că "delegaţia luxemburgheză şi-a exprimat încă o dată convingerea că oraşul Sibiu este un candidat demn de titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2007."
La finalul lunii aprilie, Juriul Comisiei Europene recomandă Sibiul pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2007. Juriul de Selecţie înaintează Comisiei Europene raportul redactat în urma audierii delegaţiei Sibiului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2007, împreună cu recomandarea de a acorda Sibiului titlul amintit.
Juriul a apreciat foarte mult efortul unui oraş mic de a pune la punct un asemenea program de anvergură europeană, apreciind că programul SIBLUX 2007 poate fi considerat un mod grandios prin care oraşul şi România se prezintă Uniunii Europene în perspectiva aderării.
Din procesul verbal al Juriului rezulta că membrii au considerat drept puncte forte ale Sibiului calitatea programului propus pentru 2007, multiculturalismul acestuia - tema aleasă de Sibiu pentru 2007 este "Multiculturalism" - caracterul european al programului SIBLUX 2007, structura propusă pentru punerea în practică a acestuia, cât şi sustenabilitatea lui.
Un alt punct care a cântărit mult în decizie a fost parteneriatul special cu Luxemburg în organizarea programului pe 2007, coordonarea evenimentelor între cele două oraşe, cât şi multiplele parteneriate şi programe de colaborare europeană dezvoltate de Sibiu.
Examenul dat de Sibiu în faţa Juriului şi a Comisiei Europene a fost apreciat drept un succes foarte mare, atât pentru oraş cât şi pentru România, mai ales în condiţiile în care instituţiile Uniunii Europene au stabilit deja ţările care vor da capitalele culturale europene până în 2019.
Vestea cea mare a sosit la finalul lunii mai: Sibiul a fost desemnat, în urma votului final al Consiliului de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană, drept Capitală Culturală Europeană (CCE) pentru anul 2007. Cei 25 de miniştri ai culturii au luat cu unanimitate de voturi decizia ca Luxemburg şi Sibiu să fie nominalizate drept Capitale Culturale Europene, în parteneriat.
Votul Consiliului de Miniştri a fost punctul final al procedurii de nominalizare care începuse în februarie
Asociaţia Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007
În iunie, la Primăria Municipiului Sibiu, a avut loc şedinţa de constituire a Asociaţiei "Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007". Reprezentanţii instituţiilor de cultură din oraş au devenit membri fondatori. Au fost aleşi membrii Comitetului Director al asociaţiei: preşedinte de onoare - ministrul Culturii în funcţie; preşedinte - primarul Sibiului, Klaus Johannis; vicepreşedinte - directorul Teatrului "Radu Stanca", Constantin Chiriac; secretar - coordonatorul proiectului Marius Constantin; membru - directorul Direcţiei pentru cultură, culte şi patrimoniu cultural naţional, Vasile Crişan.
Asociaţia este structura sub girul căreia se va dezvolta programul cultural pentru 2007 şi care va coordona întregul proiect, organizând sistematic întâlniri pentru detalierea programului cultural pentru 2007.
În urma discuţiilor cu echipa care coordonează programul Luxemburgului despre strategiile de comunicare reprezentanţii sibieni au căzut de acord să folosească un formular comun de înscriere a proiectelor. Acest formular a fost înmânat reprezentanţilor instituţiilor culturale care au participat la întâlniri şi este disponibil şi în varianta electronică, pe site-ul www.sibiu.ro.
Asociaţia invită instituţiile şi asociaţiile interesate să depună proiectele pe care le-au gândit pentru 2007 pe formularul tip, cu peste 60 de rubrici pentru identificarea proiectelor.
Concret - cum se pot depune proiectele
Formularul tip, creat de conducerea asociaţiei sibiene de comun acord cu omologii din Luxemburg, pentru ca proiectele să fie prelucrate într-un mod unitar, permite aducerea la zi a proiectelor pentru a doua fază de pregătire, care se va întinde pe perioada 1 septembrie 2004 - 1 noiembrie 2004.
Conducerea Asociaţiei atrage atenţia susţinătorilor de proiecte asupra următoarelor puncte:
- Formularul trebuie completat atât de către noii iniţiatori de proiecte cât şi de către cei care au predat deja un proiect în prima fază de predare în februarie 2004 sau ulterior.
- Formularul este disponibil şi pe internet la adresa www.sibiu.ro şi, după completare, poate fi expediat prin poşta electronică la adresa [email protected].
Cu toate că faza a doua de predare se întinde din luna septembrie până la începutul lunii noiembrie 2004, este recomandată trimiterea proiectelor până în 15 septembrie 2004.
Doar proiectele complete vor fi luate în considerare în momentul procedurii de selectare.
Privitor la procedura de selectare a proiectelor s-a anunţat că începând cu data de 1 noiembrie Grupul de Coordonare-Management va lucra pe proiectele predate pentru a le armoniza cu criteriile de conţinut, administrative şi cu proiecţia financiară, criterii stabilite de asociaţie. Evaluatorii vor fi, în afară de preşedintele Asociaţiei Klaus Johannis, coordonatorul şi responsabilul financiar şi administrativ al Asociaţiei, auditori financiari şi evaluatori artistici internaţionali. Lucrul asupra proiectelor are ca scop atingerea unei coerenţe optime a programului pentru 2007.