aprilie 2010
Doar două săptămâni ne mai despart de cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort (5 - 9 mai 2010). Evenimentul de la Timişoara îşi propune în fiecare an să descopere noi autori de cinema (români şi străini), să prezinte publicului filme importante recente (scurtmetraje şi lungmetraje) şi să creeze un nou pol de interes cinematografic, reprezentativ pentru zona de vest a ţării, într-un mare centru cultural şi universitar.

Ca şi în 2009, competiţia oficială a Timishort cuprinde 16 scurtmetraje (de ficţiune şi documentare) internaţionale, dintre care patru semnate de regizori români. Filmele vor fi evaluate de un juriu de profesionişti, din care fac parte anul acesta regizorul suedez Jöns Jönsson (câştigătorul din 2009 al Trofeului Timishort), precum şi reprezentanţi ai unor importante festivaluri de film internaţionale: Bernard Payen (Semaine de la Critique / Cannes), Maike Höhne (Berlinale Shorts / Berlin), Anne Delseth (Fribourg, Elveţia) şi Andrei Gorzo (NexT Bucureşti).

Cineastul Jöns Jönsson s-a născut în 1981 la Stockholm. În 2002 şi-a început studiile în Ştiinţe culturale la Universitatea Lunds din Suedia. Din 2006 studiază Regie la HFF în Potsdam-Babelsberg (Germania). Filmografia sa conţine scurtmetrajele What's My Name? (2006), Stones Have a Memory (2007) şi The Sea (2008). Cel din urmă titlu a fost selecţionat în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin din 2009 şi în acelaşi an a câştigat Trofeul primei ediţii Timishort.

Francezul Bernard Payen este coordonatorul pentru scurtmetraje al secţiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes şi responsabil cu publicaţiile Cinematecii Franceze din Paris. A înfiinţat revista Travelling Avant (1992-1999), iar din 2000 este redactor-şef al site-ului Objectif Cinéma; prezintă şi o emisiune radio de cinema.

Maike Mia Höhne, născută în Hanovra (Germania) în 1971, a studiat Comunicare vizuală în Hamburg şi în Cuba. A fost implicată în diverse proiecte cinematografice în Buenos Aires şi Bruxelles. Din 2001, activează ca scriitor, curator, conferenţiar, moderator, producător, fotograf şi regizor. Scurtmetrajele sale sunt reprezentate de Institutul de Film şi Artă Video Arsenal şi Agenţia pentru Scurtmetraj din Hamburg. Din 2007 este selecţioneră a secţiunii Berlinale Shorts din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. În prezent, locuieşte în Hamburg şi Berlin şi pregăteşte un album de fotografie, un scurtmetraj şi un lungmetraj.

Anne Delseth, născută în 1980, a absolvit Jurnalism. În 2000, în timp ce îşi urma studiile masterale, a început să lucreze ca voluntar la Festivalul Internaţional de Film de la Fribourg. A activat apoi în vânzări şi în producţia de film. Din 2007 este selecţioner în cadrul festivalului elveţian, fiind responsabilă şi cu secţiunile de scurtmetraje şi platforma pentru profesionişti Forum@FIFF.

Andrei Gorzo, un nume foarte cunoscut publicului românesc, publică regulat critică de film începând din 1996 (în prezent, cu precădere în revistele Dilema veche şi 24 FUN). Din 2007 este director artistic al Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT din Bucureşti. În 2009 a publicat o culegere de cronici, Bunul, răul şi urîtul în cinema. În prezent, îşi pregăteşte teza de doctorat, care analizează Noul Cinema Românesc în contextul istoriei şi al teoriei realismului cinematografic.

Timishort este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Din echipa festivalului fac parte Andreea Dinca (director executiv), Cristina Docea (director administrativ), Andrada Vaida (coordonator producţie), regizorul Paul Negoescu (director artistic) şi criticul Mihai Fulger (selecţioner). Pentru mai multe informaţii, urmăriţi site-ul www.Timishort.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus