A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort va avea loc la Timişoara, între 5 - 9 mai 2010. Ca şi în 2009, competiţia festivalului cuprinde 16 scurtmetraje (de ficţiune şi documentare) internaţionale, marea majoritatea prezentate în premieră la noi, dintre care patru semnate de regizori români. Unul dintre obiectivele principale ale evenimentului este acela de a descoperi şi impune noi autori de cinema (români şi străini).
Primul dintre regizorii care revine în competiţia Timishort este danezul Andreas Koefoed, care anul trecut a obţinut Premiul special Timishort cu documentarul său 12 Notes Down / 12 note mai jos. Filmul selecţionat în 2010, Albert's Winter / Iarna lui Albert, i-a adus tânărului autor cea de a treia selecţie la prestigiosul festival de documentar IDFA (Amsterdam). Protagonistul este de această dată un băiat de opt ani, a cărui mamă are cancer şi urmează chimioterapie. Albert, un copil pentru care lumea este încă un mister, nu vrea să plece la şcoala specială pentru corişti, în pofida insistenţelor părinţilor săi.
Al doilea regizor care revine în competiţia festivalului de la Timişoara este român. În 2009, Tudor Cristian Jurgiu primea aici Premiul pentru scenariu, pentru Nunta lui Oli. Noul său film, Ela, cu care regizorul a absolvit UNATC, nu a mai fost proiectat până acum decât la festivalul studenţesc CineMAiubit din 2009. Cu actriţa Ioana Anastasia Anton în rolul principal, scurtmetrajul prezintă sfârşitul amar al unei poveşti de iubire.
Alte două producţii UNATC selecţionate sunt Timi de Cristi Iftime (student în anul IV) şi Afterparty de Ivana Mladenovic (absolventă). Al patrulea film românesc din competiţia Timishort este Nea Victor de Hadrian Marcu. Noul scurtmetraj al regizorului, după Joi (2007) şi Domnul David (2009), va avea premiera mondială la Timişoara.
Scurtmetrajele care au câştigat anul acesta Ursul de Aur şi Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin- Händelse vid bank / Incident lângă o bancă (Ruben Östlund, Suedia) şi, respectiv, Hayerida / Coborârea (Shai Miedzinski, Israel) - fac şi ele parte din competiţia Timishort, fiind prezentate pentru prima dată în România.
Unul dintre filmele din competiţie care va încânta cu siguranţă publicul Timishort este Slitage / Seminţele toamnei al regizorului suedez Patrik Eklund. O comedie care a participat deja la câteva zeci de festivaluri internaţionale, printre care: Cannes (Semaine de la Critique), Sundance, Clermont-Ferrand, Tampere, Aspen, Newport Beach, Bruxelles etc.
Celelalte patru scurtmetraje de ficţiune din competiţia Timishort 2010 sunt: Une sauterelle dans le jardin / Un greiere în grădină (Franţa) de Marie-Baptiste Roches, C'est gratuit pour les filles / Pentru fete e gratis (Franţa) de Marie Amachoukeli-Barsacq şi Claire Burger, Bonne nuit / Noapte bună (Belgia) de Valéry Rosier şi Am anderen Ende / La celălalt capăt (Germania) de Philipp Döring.
De asemenea, competiţia Timishort mai cuprinde patru filme documentare: Peter in Radioland / Peter în ţara radioului (Marea Britanie) de Johanna Wagner (scurtmetraj nominalizat la premiile Academiei Europene de Film), Wagah (Germania-India) de Supriyo Sen (câştigător al premiului "Berlin Today" la Berlinală, al premiului pentru cel mai bun documentar la Karlovy Vary şi al altor numeroase distincţii internaţionale), Poza zasięgiem / De negăsit (Polonia) de Jakub Stożek şi La Sortie / Ieşirea (Spania) de Chus Domínguez.
Timishort este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Primăriei Timişoara.
Eveniment recomandat de CineMagia.
Parteneri: Institutul Cultural Român.
Parteneri media: România liberă, Şapte seri, Zile şi nopţi, Observator cultural, suplimentul de cultură, Radio România Cultural, Radio Kiss FM, Realitatea TV Timişoara, TVR Timişoara, LiterNet.ro, Dordeduca.ro, Metropotam.ro, Yazee.ro.
Pentru mai multe informaţii, urmăriţi site-ul www.timishort.ro.