mai 2010
Francesca
La numai câteva zile de la proiecţia filmului său de debut, Francesca, în cadrul Festivalului de film East End şi urmată de un dialog cu publicul britanic, Bobby Păunescu s-a întors la Londra pentru a primi unul dintre cele şase premii ale festivalului, acordat celui mai bun debut internaţional.

Festivitatea de premiere, la care au participat celebrităţi britanice şi cineaşti internaţionali, a avut loc vineri, 30 aprilie 2010, la Galeria Whitechapel, una dintre cele mai prestigioase galerii de artă britanice şi probabil instituţia cea mai cunoscută a East End-ului londonez.

Regizorul român a declarat că este onorat că juriul a ales câştigător filmul Francesca şi că acest lucru este încă o dovadă a recunoaşterii internaţionale de care se bucură filmul românesc în ultimii ani. Membrii juriului: Riina Spørring Zachariassen, director al Festivalului de film de la Copenhaga, Jason Wood, director de programe la Curzon Cinemas din Marea Britanie şi cineastul britanic Andrew Kotting au avut de ales câştigătorul dintre 10 producţii internaţionale nominalizate (din Franţa, SUA, Canada, Austria, Iran, Polonia, Ungaria şi Estonia). Bobby Păunescu a devenit astfel regizor-în-rezidenţă al festivalului din 2011, urmând ca în 2011, programul să aibă un focus pe cinematografia română.

Festivalul Internaţional de Film East End, inaugurat în anul 2001, este un omagiu adus creativităţii alternative şi contestatare pe care o întrupează cartierul East End, scena legendară a revoluţiilor muzicale şi artistice ale anilor şaizeci şi şaptezeci. Prin selecţia iconoclastă, dar abundentă şi atmosfera convivială, Festivalul şi-a creat o identitate distictă, recunoscută la nivel internaţional, şi a devenit un eveniment cultural din ce în ce mai important pe harta culturală londoneză. Cele şase premii se acordă pentru cel mai bun scurt-metraj britanic, cel mai bun scurtmetraj - premiul publicului, cel mai bun film de debut britanic, cel mai bun documentar, cea mai bună coloană sonoră şi pentru cel mai bun film de debut internaţional.

Aflat la cea de-a zecea ediţie, festivalul East End a inclus peste 50 de lungmetraje, 700 de scurtmetraje, precum şi evenimente speciale: ateliere de lucru, întâlniri cu cineaşti, concerte sau expoziţii.

Institutul Cultural Român de la Londra a sprijinit proiecţia filmului Francesca la festivalul de film East End din Londra.

Citiţi scenariul filmului Francesca, un volum publicat de Editura LiterNet.

Regia: Bobby Păunescu Cu: Monica Bârlădeanu, Doru Boguţă, Luminiţa Gheorghiu, Teodor Corban, Dana Dogaru, Doru Ana, Ion Sapdaru

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus