A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort are loc la Timişoara, între 5 - 9 mai 2010. Vă prezentăm alte câteva atracţii ale actualei ediţii, pe lângă competiţie şi ineditul program Videorama.
Secţiunea 4 x 4 va propune publicului timişorean toate cele 16 scurtmetraje româneşti nominalizate la primele patru ediţii ale premiilor Gopo (2007 - 2010): trei filme de Radu Jude (Lampa cu căciulă, Dimineaţa şi Alexandra), alte trei de Paul Negoescu Examen, Târziu şi Renovare), precum şi câte unul de Cristian Nemescu (Marilena de la P7), Iulia Rugină (Vineri în jur de 11), Adrian Sitaru (Valuri), Ciprian Alexandrescu (Interior. Scară de bloc), George Chiper (Palmele), Bogdan Mustaţă (O zi bună de plajă), Cecília Felméri (Cucul), Andrei Cohn (Înainte şi după 22/12/1989), Tudor Cristian Jurgiu (Nunta lui Oli) şi Marius Pandele (Zgomot alb). Cele patru grupaje de câte patru scurtmetraje vor fi prezentate de joi până duminică (6 - 9 mai 2010), de la ora 15:00, la Cinema Timiş.
Începând cu această a doua ediţie a festivalului, secţiunea TimiShorts se va concentra asupra unui cineast originar din şi/sau stabilit în Timişoara. Primul ales este Ciprian Alexandrescu. Astfel, joi, 6 mai 2010, de la ora 17:00, la Cinema Studio, regizorul născut în Timişoara îşi va prezenta scurtmetrajele de până acum (Re@l, Acasă, Interior. Scară de bloc şi Lunch Time - ultimul în premieră mondială), alături de omnibusul Un bărbat urmăreşte o femeie, la care a colaborat.
Secţiunea Focus on Austria (vineri, 7 mai 2010, ora 17:00, la Cinema Studio) include opt filme experimentale austriece, dintre care unul semnat de către Johann Lurf, cineast care face parte din juriul Videorama. Acesta va şi prezenta programul, realizat graţie bunăvoinţei Forumului Cultural Austriac.
Portretul regizoral îi este dedicat cineastei germane Maike Mia Höhne, care este din 2007 selecţionera competiţiei Berlinale Shorts din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, iar în 2010 - membru al juriului Timishort. Focus on Maike Mia Höhne este programat sâmbătă, 8 mai 2010, de la ora 17:00, la Cinema Studio.
Secţiunea Şcoli de film prezintă, pe lângă Universitatea Naţională de Artă şi Ştiinţă Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) din Bucureşti (joi şi duminică, de la ora 17:00, la Cinema Timiş), două reputate şcoli de film europene. HFF Konrad Wolf (vineri, de la ora 17:00, tot la Cinema Timiş) este cea mai în vogă şcoală de film din Germania, excelent dotată din punct de vedere tehnic, având sediul în Potsdam-Babelsberg, lângă cele mai importante studiouri de filmare ale ţării. Jöns Jönsson, cineastul suedez care a obţinut anul trecut Trofeul Timishort şi în 2010 face parte din juriul festivalului, a studiat acolo şi acum îşi va prezenta un recent film documentar. La Timişoara mai este invitată Cristina Marx, responsabilă cu relaţiile internaţionale a facultăţii. Iar FAMU din Praga (sâmbătă 8 mai 2010, de la aceeaşi oră şi în acelaşi loc) nu mai are nevoie de prezentare, din moment ce toţi marii maeştri ai cinematografiei cehe au studiat acolo. La Timishort va fi prezent fostul decan Michal Bregant, în prezent director al FAMU International.
Cele două festivaluri partenere şi vizitatoare ale Timishort din acest 2010 sunt Karlovy Vary Fresh Film Fest (vineri, ora 19:00, Cinema Studio) şi Ostrava Film Festival (joi, ora 19:00, tot la Cinema Studio), ambele din Cehia. Fresh Film Fest a luat fiinţă pentru a continua defuncta secţiune CILECT a festivalului mare de la Karlovy Vary, lărgind însă spectrul selecţiei şi în afara sistemului de şcoli CILECT. Mai nou, festivalul are şi o secţiune competiţională rezervată lungmetrajelor de debut. Fresh Film Fest are loc după încheierea festivalului mare de la Karlovy Vary, în aceleaşi săli. Timishort va prezenta filmele premiate la cea mai recentă ediţie. Ostrava Film Festival este înainte de toate un festival de imagine de film (lungmetraj şi scurtmetraj). Ostrava candidează să devină Capitală culturală europeană în 2015, aşa că autorităţile locale investesc foarte mult în acest festival. Timishort prezintă competiţia naţională de filme studenţeşti a celei mai noi ediţii.
În fine, secţiunea Goal a fost creată pentru a celebra Campionatul Mondial de Fotbal, care va începe peste aproape o lună. Cum Timişoara este un oraş cu foarte mulţi microbişti, organizatorii festivalului s-au gândit să vină în întâmpinarea acestora cu o serie de filme variate atât ca gen, cât şi ca stil. Astfel, Timishort aduce pe ecrane un derby Dinamo-Steaua care are loc în bucătăria unui apartament de bloc (Derby de Paul Negoescu), o fostă glorie a echipei spaniole Celta Vigo, care a ajuns taximetrist (Rodilla de Juanjo Giménez) şi echipa naţională de persoane fără adăpost a României (Australia de Claudiu Mitcu, un documentar filmat în bună parte în Timişoara). Toate acestea în ultima zi a ediţiei (duminică, 9 mai 2010, de la ora 19:00, la Cinema Timiş). Iar în închiderea festivalului (9 mai 2010, ora 21:00), un laureat cu Palme d'Or, regizorul britanic Ken Loach, aduce la Cinema Timiş cel mai nou lungmetraj al său (prezentat în 2009 la Cannes şi câştigător al Premiului Juriului Ecumenic), Looking for Eric - un film cu starul din anii '90 al echipei Manchester United, fotbalistul francez Eric Cantona. Între 5 şi 9 mai 2010, la Timishort filmul întâlneşte fotbalul, iar câştigătorul e publicul.
Timishort este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent (ARFI).
Susţinător: Centrul Naţional al Cinematografiei.
Parteneri: Institutul Cultural Român, Festivalul Filmului European, Centrul Cultural German Timişoara, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Israelului la Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local Timişoara, Teatrul Naţional Timişoara.
Sponsori: Van Graph KFé, eta2u, Music Service, ROHOST, Printpress, Fundaţia Bega, DHL, RCS & RDS.
Eveniment recomandat de Cinemagia.ro.
Parteneri media: România liberă, Şapte seri, Zile şi nopţi, Observator cultural, Radio România Cultural, Radio Kiss FM, Realitatea TV Timişoara, TVR Timişoara, LiterNet.ro, Dordeduca.ro, Metropotam.ro, Yazee.ro.
Pentru mai multe detalii, urmăriţi site-ul www.timishort.ro.