august 2004
Shrek 2
Dreamworks Pictures prezintă
O producţie PDI / DreamWorks



Distribuţia (voci):


Shrek: Mike Myers
Măgăruşul Donkey: Eddie Murphy
Prinţesa Fiona: Cameron Diaz
Regina Lillian, mama Fionei: Julie Andrews
Motanul încălţat: Antonio Banderas
Regele Harold, tatăl Fionei: John Cleese
Făt Frumos: Rupert Everett
Zîna Naşă: Jennifer Saunders


Regia: Andrew Adamson, Kelly Asbury. Conrad Vernon
Producţia: Aron Warner, David Lipman, John H. Williams
Scenariul: Andrew Adamson, Joe Stillman, J. David Stem, David N. Weiss


Sinopsis:

Ordinea firească a unui basm este întreruptă în partea a doua a cîştigătorului premiului Oscar - Shrek - în care Shrek, Fiona şi măgarul Donkey au parte de noi aventuri alături de alte personaje cunoscute din basme.

După ce s-a bătut cu dragoniţa incendiară şi cu diabolicul Lord Farquaad pentru a cîştiga mîna Prinţesei Fiona, Shrek se confruntă cu o nouă provocare: întîlnirea cu socrii.

Shrek şi Fiona se întorc din luna de miere şi găsesc o invitaţie de la părinţii Fionei, Regele şi Regina Ţinutului Foarte Îndepărtat. Toţi locuitorii Ţinutului Foarte Îndepărtat aşteaptă cu nerăbdare întoarcerea Prinţesei lor şi părinţii organizează pentru asta o petrecere fastuoasă cu 6000 de invitaţi... Dar nimeni nu se aşteaptă la ceea ce vor vedea de fapt: un ginere căpcăun iar fetiţa lor schimbată... cam mult!

Alegerea Fionei a întors pe dos planurile tatălui ei, iar acesta nu renunţă uşor. Ideea lui despre "a trăi fericit pana la adînci bătrîneţi" nu îl cuprinde pe Shrek alături de Fiona.

De aceea el va apela la Zîna Naşă şi la Făt Frumos care îl vor tocmi pe Motanul Încălţat să-l elimine pe Shrek.


Producţia

Comedia Shrek, realizată prin procedeul animaţiei computerizate, a avut nu numai un mare succes la încasări dar a luat şi Oscar pentru cel mai bun desen animat al anului 2001.

Producătorii spun că de data asta au dorit să facă ceva foarte diferit de Shrek şi să lărgească prin asta lumea lui Shrek. "În timpul creaţiei ne-am întrebat tot timpul: oare este amuzant? Este sensibil? Spune la fel de mult ca primul? Tot timpul am încercat să facem ca spectatorii să intre din nou în lumea lui Shrek în care însă să întîlnească ceva proaspăt şi mai mult haz decît în filmul original."

Basmul s-a terminat normal - cei doi se căsătoresc şi vor trăi fericiţi pînă la adînci bătrîneţi. Totuşi finalul privit din alt unghi oferă continuare: cînd te căsătoreşti cu ea (el) te apropii de toată familia ei (a lui). Shrek nu s-a gîndit niciodată că vine vremea în care luna de miere se termină, se stabilesc la casa lor şi vor avea o viaţă socială. Dar primesc o invitaţie oficială la balul care sărbătoreşte căsătoria Fionei cu "Făt Frumosul" ei, împreună cu familia şi cu toată suflarea Ţinutului Foarte Îndepărtat.

Un alt aspect interesant este dacă aşteptările familiei sunt satisfăcute. Fiona visa la un Făt Frumos adevărat iar părinţii ei, la fel. În loc de asta să apari alături de un căpcăun, transformată la rîndul tău în căpcăună, poate fi şi desigur este, un şoc.

Basmul este răsturnat: părinţii Fionei o închid într-un turn aşteptînd un Făt Frumos pentru a rupe blestemul şi a apărut Shrek care a transformat-o într-o căpcăună. Ei se aşteptau ca totul să meargă conform planului şi nu se aşteptau la apariţia unui căpcăun care să le răstoarne toate planurile.

Umorul din Shrek s-a datorat parodierii multor basme dar şi a unor scene din filme. Pentru Shrek 2 scenariştii s-au scufundat în basme - erau multe neatinse de ei dar deoarece prea puţine sunt cunoscute, ei au rămas pe cele clasice, căutînd să găsească noi motive de rîs.

Familia şi prietenii

Noul episod al basmului deschide uşa unor noi personaje, dar în acelaşi timp cele vechi cu care publicul a fost obişnuit şi pe care le adoră au fost păstrate. Cei trei de bază sunt tot Shrek - Mike Myers, Donkey - Eddie Murphy şi Fiona - Cameron Diaz.

Myers, un actor excelent, un povestitor cu har şi un creator bun spune: "am multă experienţă ca Shrek. Personajul este amuzant, rolul este foarte bine scris ceea ce pentru mine înseamnă o sarcină mai uşoară. Sunt familii întregi care mi-au spus că sunt fericiţi că Shrek există - el a evidenţiat conceptul acceptării de sine".

Viziunea lui Shrek asupra căsniciei este simplă: va trăi în mlaştina sa cu soţia lui, va mînca rozătoare de mlaştină şi cam atît. Fiona îi împărtăşeşte viziunea într-o oarecare măsură dar este îngrijorată de un mic amănunt: cum îl va prezenta pe Shrek părinţilor ei.

Cameron Diaz explică: "Fiona este îngrijorată de felul cum vor reacţiona părinţii ei la vederea ei în postură de căpcăună. Totuşi căsătoria cu Shrek i-a adus o împăcare cu sine. Şi-a petrecut toată viaţa gîndindu-se că va fi Prinţesa Frumoasă măritată cu un Făt Frumos dar apoi a decis să rămînă cu Shrek care este opusul unui Făt Frumos, cel puţin în ceea ce priveşte aspectul exterior.

Îşi iubeşte soţul pentru ceea ce este şi asta îi dă o mare încredere de sine pentru că atunci cînd iubeşti pe cineva pentru nişte motive serioase şi accepţi că eşti ceea ce eşti, poţi trăi într-o mlaştină şi poţi fi fericit chiar şi acolo".

Producătorii au fost de acord că Fiona şi Cameron Diaz au multe în comun: putere, umor şi sofisticare.

De la un bal regal este clar că nu poate lipsi măgarul Donkey - el de altfel se autoinvită tot timpul.

Eddie Murphy spune: "evident pentru toţi, dar nu şi pentru el, Donkey este a treia roată la căruţă. Shrek şi Fiona îl iubesc dar sunt momente în care chiar şi căpcăunii au nevoie de intimitate. Dar Donkey nu vede lucrurile aşa - este optimist, vede totul frumos- suntem împreună, suntem fericiţi... N-aş vrea să am un astfel de măgar după mine".

Scenaristul Adamson spune despre Murphy: "Eddie este un comediant uimitor - adică alegem o scenă, o citeşte în linişte, poate zîmbeşte, iar apoi începe să o citească tare şi nu poţi şti niciodată ce-i iese din gură. După care mori de rîs. Abia citeşte replicile - dar improvizează pe loc şi îmbogăţeşte scenariul".

"Eddie este de aur - spune Lipman - este Donkey şi fiecare vorbă pe care o scoate este haioasă".

Motanul Încălţat este prezentat ca un celebru ucigaş de căpcăuni ceea ce-l face într-o primă fază adversar pentru Shrek, dar pe parcurs Motanul li se alătură lui Shrek şi lui Donkey cel cîrcotaş. În povestea originală Motanul Încălţat, ca ucigaş de căpcăuni, îşi ajută stăpînul să se pună bine cu Împăratul. Aici va fi angajat să-l elimine pe Shrek deci lucrurile se cam potrivesc.

Iniţial Motanul a fost gîndit ca un personaj englezesc. Apoi producătorii au decis să fie latin deci alegerea lui Banderas a venit de la sine. Banderas spune că a iubit personajul de cînd avea 3 ani şi şansa de a debuta în desenul animat cu acest rol i s-a părut extraordinară.

Regizorul Vernon spune: "Antonio i-a dat Motanului Încălţat aerul şi temperamentul lui Zorro iar el s-a comportat la înregistrări exact ca un motan: a tors, a mieunat şi şi-a marcat teritoriul".

Antonio Banderas spune despre personajul sau: "motanul Puss are un orgoliu şi un simt al onoarei extraordinar, o personalitate foarte puternică, dar fizicul nu corespunde cu temperamentul sau. Este un motan adorabil, un pisicuţ, îţi vine să-l mîngîi şi asta-l face să fie iubit de toţi, mai puţin de Donkey".

Regele Harold îşi iubeşte fiica dar un ginere căpcăun este prea mult pentru planurile sale nobile aşa ca trebuie eliminat. Regina Lillian este mai generoasa ea vrea doar ca Fiona să fie fericită. Julie Andrews şi John Cleese au înregistrat împreună - lucru destul de neobişnuit,căci în general într-un desen animat fiecare actor înregistrează separat sub îndrumarea unui regizor. Cei doi însă au făcut o treabă minunată pentru că au interacţionat foarte bine.

Zîna este un personaj nou care în calitate de mamă a lui Făt Frumos este cea care va face toate vrăjile necesare pentru a-l înlătura pe Shrek şi a-i netezi drumul fiului ei către mîna Fionei. Jennifer Saunders a fost aleasă înainte ca personajul ei să fie definitivat. Aşa ca scenariştii s-au folosit de calităţile ei bine ştiute pentru a le valorifica în rolul zînei.

Rupert Everrett spune despre Făt Frumos: "el crede în visul lui Făt Frumos. Crede că este sexy, chipeş, atletic, curajos şi imposibil de refuzat de cineva. Este un produs al imaginii, al cosmeticii. Vrea să se căsătorească cu Fiona - ea este căsătorită dar asta nu contează". Personajul nu a fost iniţial prea haios pentru că el se ia foarte în serios. Totuşi Rupert fiind un veritabil comediant a reuşit să fie serios dar la modul comic, ca şi cum şi-ar bate joc de el însuşi.



Animaţia în zilele noastre a înlocuit creionul (de desen) cu mouse-ul. În Shrek 2 scena primirii mirilor la palatul socrilor cuprinde 6000 de personaje - ceea ce nu a fost foarte greu de realizat cu computerul. Un uriaş procesor 3000 a fost folosit pentru cantitatea foarte mare de informaţii. 300 de calculatoare legate în reţea au fost folosite de către animatori.

O inovaţie folosită a fost iluminarea dată de o singură sursă ce imită perfect lumina naturală şi poate crea şi efectele de umbră. De la această unică sursă lumina se reflectă pe obiectele şi personajele din zona respectivă şi de pe unele pe altele exact ca în realitate.

Faţă de primul film, Shrek 2 avînd mai multe personaje umane a trebuit să fie mai complicat din acest punct de vedere. Practic animatorii creează un schelet, pun muşchi şi la final pielea. Sistemul de muşchi este cel care trebuie să răspundă comenzilor referitoare la mimarea diverselor stări.

Faţa unui personaj are nu mai puţin de 218 muşchi. O altă provocare pentru animatori a fost realizarea unui păr credibil. Animatorii au devenit stilişti, au învăţat care sunt proprietăţile unui păr scurt, lung, ud, uscat, cîrlionţat sau drept. S-a reuşit ca părul să aibă mişcări coordonate cu faţa dar şi mişcări manuale.

Şi animalele din Shrek 2 au păr şi trebuie ca acesta să fie mobil şi sensibil. Motanul Încălţat este cel mai bun exemplu. El a trebuit să treacă prin lupte dar şi prin fenomene naturale ca ploaie şi furtuna şi să arate cît mai real cu putinţă.


Ţinutul Foarte Îndepărtat

Căpcăunul poate fi scos din mlaştină dar mlaştina din căpcăun, exclus.

Pentru crearea Regatului producătorii s-au întrebat ce este Shrek - şi şi-au răspuns: este un căpcăun care nu are nimic de-a face cu imaginea şi moda. El are modul lui de viaţă, obiceiurile lui şi locurile lui preferate. Prin antiteză au ştiut ce este Regatul - un Beverly Hills, Hollywood, capitala basmului, a viselor a strălucirii.

Un regat presupune alianţă medievală dar Shrek se vrea şi modern aşa că s-au suprapus ţinute şi decoruri medievale - palatul şi costumele cu mărci moderne uşor parodiate.

Există în film strada Romeo Drive (vestita Rodeo Drive), magazine Saxxon Fifth Avenue (Sax), Versachery (Versace), Armani Armoury, Baskin Robbinhood (Baskin Robbins - îngheţate) , Burger Prince şi Farbucks (Starbucks). Toate sunt pe fundal şi ca şi în primul Shrek anumite amănunte se remarcă numai dacă vezi filmul de 2- 3 ori. Şi lucrul acesta se întîmplă - filmul se vede cu plăcere şi pe casetă sau DVD.

Decorurile au fost create la început ca sculpturi în ceară, ele fiind foarte intuitive şi pentru animatori care au putut vizualiza unde se mişcă personajele.

Şi costumele au fost o provocare, dar mai grea este stabilirea mişcării costumelor - cum se şifonează, ce cute fac, cum se îndoaie, etc. Totul este reuşit ca în realitate, dar ca rezultat al unei munci imense.

Muzica din film este şi ea un amestec de piese noi şi clasice. Fiecare piesă a fost aleasă pentru momente speciale din film, astfel romantică pentru o scenă între Shrek şi Fiona, haioasă pentru Donkey şi Motanul Încălţat. Coloana sonoră este un fel de lipici pentru scenele care se succed.


Distribuţia:

MIKE MYERS asigură din nou vocea lui Shrek, căpcăunul preferat al tuturor. Un obişnuit al comediilor, Myers a dat naştere unor personaje memorabile atît pentru marile ecrane cît şi pentru televiziune. În 1997 a fost co-scenarist, producător şi protagonist principal în filmul Austin Powers: International Man of Mystery. Myers a deţinut un rol dublu, fiind atît Austin Powers cît şi Dr. Evil, personajul negativ. Doi ani mai tîrziu a urmat continuarea intitulată Austin Powers: The Spy Who Shagged Me, film în care a reuşit performanţa de a avea trei roluri. În 2002 a fost rîndul celei de-a treia părţi, Austin Powers in Goldmember.

Myers este originar din Toronto, Canada. Debutul sau ca actor şi scenarist a fost prilejuit de programul de varietăţi Saturday Night Live, în anul 1989. De-a lungul a şase ani, Myers a dat naştere unor personaje memorabile în cadrul acestei serii.

Primul său film de succes a fost Wayne's World, fiind urmat de Wayne's World 2. Alte filme în care a jucat Myers sunt The Cat in the Hat (Pisica), So I Maried an Axe Murderer şi 54.


EDDIE MURPHY reia vocea lui Donkey, măgăruşul care vorbeşte într-una.

Murphy este considerat din punct de vedere comercial ca fiind cel mai de succes actor afro-american din istoria filmului. Este totodată unul din primii cinci actori din toate timpurile într-un clasament întocmit în funcţie de încasările aduse de filme. La vîrsta de 43 de ani, Eddie Murphy se numără printre puţinii actori care au jucat în ultimii 30 de ani în mai multe filme cu încasări de peste 100 milioane de dolari, de la Beverly Hills Cop la Daddy Day Care.

Murphy şi-a început carieră de comediant în urmă cu 25 de ani. În 1980 s-a alăturat distribuţiei show-ului Saturday Night Live şi, de atunci, a început o carieră plină de succese pe marile ecrane. A jucat în numeroase comedii ce s-au bucurat de un succes uriaş la box office, amintind aici 48 Hrs., Trading Places, Dr. Dolittle, Coming to America şi Beverly Hills Cop. Murphy a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-o comedie datorită prestaţiilor din filmele Beverly Hills Cop, Trading Places şi 48 Hrs.

În 1989, Eddie Murphy a debutat ca regizor cu filmul Harlem Nights, o comedie în care a fost şi scenarist şi protagonist principal. A mai jucat alături de Martin Lawrence în Life şi de Steve Martin în Bowfinger.

În 1996, Murphy a deţinut nu mai puţin de şapte roluri în The Nutty Professor, film ce i-a adus o nouă nominalizare la Globul de Aur. În Nutty Professor II: The Klumps a mai adăugat un personaj la colecţia sa, ajungînd astfel la opt roluri diferite în acelaşi film. Filmele mai recente în care a jucat Eddie Murphy sunt Dr. Dolittle 2, Daddy Day Care şi The Haunted Mansion.


CAMERON DIAZ este Prinţesa Fiona, cea care şi-a găsit adevărată dragoste în persoană căpcăunului Shrek.

De patru ori nominalizată la Globurile de Aur, Cameron Diaz a cunoscut consacrarea în 1999, cînd a jucat în comedie There's Something About Mary. Anul următor a fost nominalizată la Globul de Aur pentru rolul din Being John Malkovich, primind totodată şi o nominalizare BAFTA. A treia sa nominalizare datează din 2002, pentru rolul din Vanilla Sky, unde a jucat alături de Tom Cruise. Cea mai recentă nominalizare a fost prilejuită de prestaţia din Gangs of New York, filmul lui Martin Scorsese.

Diaz a debutat în 1994 cu rolul din comedia The Mask, alături de Jim Carrey. A urmat comedia romantică My Best Freind's Wedding iar în 2000, a jucat alături de Drew Barrymore şi Lucy Liu în Charlie's Angels. Recent, am putut vedea continuarea acestui film, intitulata Charlie's Angels: Full Throttle, cu aceleaşi trei protagoniste.


JULIE ANDREWS da vocea Reginei Lillian, mama prinţesei Fiona.

Cariera sa se întinde pe mai mult de 50 de ani, Julie Andrews oferind roluri memorabile atît pe scenă cît şi pe marile ecrane şi în filmele de televiziune. Julie Andrews se consacrase deja pe Broadway atunci cînd a debutat în 1964 în lumea filmului, cu rolul din Mary Poppins. Datorita prestaţiei de neuitat, Julie Andrews a cîştigat Oscar-ul, Globul de Aur dar şi premiul BAFTA. Anul următor, a fost din nou nominalizată la Oscar şi a cîştigat pentru a doua oară Globul de Aur cu filmul The Sound of Music. A treia nominalizare la Oscar a venit odată cu rolul dublu pe care l-a deţinut în Victor/Victoria.

Cel mai recent film în care a jucat Juliei Andrews a fost The Princeess Diaries. Andrews va relua rolul reginei din filmul mai sus amintit în continuarea intitulată The Princess Diaries 2: The Royal Engagement. Alte filme din prima parte a carierei sale sunt The Americanization of Emily, Hawaii, Thoroughly Modern Millie, Star!, Darling Lili şi 10.

Julie Andrews s-a născut şi a copilărit în Anglia iar la începutul anului 1999 a primit titlul Dame, acordat de Regina Elisabeta a II-a.


ANTONIO BANDERAS este Puss in Boots (Motanul Încălţat), iniţial inamicul lui Shrek dar care în cele din urmă îi devine prieten de nădejde.

Banderas a fost recent nominalizat a treia oară la Globurile de Aur, pentru interpretarea legendarului revoluţionar Pancho Villa din filmul HBO And Starring Pancho Villa as Himself. Prima nominalizare la Globul de Aur a primit-o pentru rolul din Evita, iar cea de-a doua pentru prestaţia din The Mask of Zorro, unde a jucat alături de Anthony Hopkins şi Catherine Zeta-Jones. Banderas vă relua acest rol în filmul Zorro 2.

Banderas este originar din oraşul spaniol Malaga. A debutat în lumea filmului american în anul 1992, cu filmul The Mambo Kings. La acea vreme nu ştia deloc engleza şi a memorat toate replicile fonetic. A continuat cu roluri în Philadelphia, House of the Spirits, Interview With the Vampire şi Miami Rhapsody.

În 1995 a jucat în Desperado, alături de Salma Hayek, filmul fiind regizat de Robert Rodriguez. Banderas şi Rodriguez au mai colaborat şi în cazul producţiilor Spy Kids, Spy Kids 2: Island of Lost Dreams şi Spy Kids 3-D: Game Over dar şi Once Upon a Time in Mexico, continuarea filmului Desperado.

Alte filme în care a jucat Banderas sunt Frida, Imagining Argentina, Femme Fatale, Ballistic: Ecks vs. Sever, Original Sin, Play It to the Bone, The 13th Warrior, Assassins, Two Much şi Never Talk to Strangers.


JOHN CLEESE asigură vocea regelui Harold, tatăl Fionei.

Cleese este recunoscut datorită talentului său de comediant. Spectatorii l-au putut vedea recent în Die Another Day, filmul din seria James Bond în care a preluat rolul lui Q, fiind "avansat" faţă de precedentul film, The World is Not Enough, unde era R. A avut roluri şi în primele două filme din seria Harry Potter, şi anume Harry Potter and the Sorcerer's Stone şi Harry Potter and the Chamber of Secrets.

În 1988, Cleese a scris scenariul şi a jucat în filmul A Fish Called Wanda, fiind nominalizat la Oscar şi la BAFTA pentru cel mai bun scenariu original. Pentru rol a primit premiul BAFTA şi a fost nominalizat la Globul de Aur.

John Cleese a mai jucat şi în filme ca Charlie's Angels: Full Throttle, The Out-of-Towners, Rat Race, The Jungle Book, Mary Shelley's Frankenstein, Silverado, Time Bandits şi The Great Muppet Caper.

Cleese este creator şi interpret în serialul BBC Fawlty Towers, pentru care a primit premiul BAFTA.


RUPERT EVERETT este Făt Frumos, cel ce trebuia să fie adevărată dragoste a Fionei.

Everett s-a consacrat în 1997 odată cu rolul din comedia My Best Friend's Wedding, unde a jucat alături de Julia Roberts. În urmă acestui rol, Everett a fost nominalizat la Globul de Aur şi la premiul BAFTA. A mai obţinut o nominalizare pentru Globurile de Aur cu filmul An Ideal Husband, în anul 1999.


JENNIFER SAUNDERS este Fairy Godmother (Zîna), interesată mai mult de îndeplinirea propriilor dorinţe decît ale celorlalţi.

Saunders este cunoscută datorită serialului de comedie Absolutely Fabulous, fiind nu numai interpretă ci şi creatoare a acestei serii. A cîştigat premiul BAFTA pentru cel mai bun serial de comedie şi a fost nominalizată la acelaşi premiu şi pentru prestaţia din film.


Echipa de realizatori

ANDREW ADAMSON (Regia / Scenariul) a debutat ca regizor cu Shrek, producţia ce a cîştigat primul premiu Oscar decernat unui film de animaţie. Următorul film pe care îl va regiza este The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe. Mai colaborează cu scenaristul Joe Stillman (Shrek) pentru un nou desen animat DreamWorks, intitulat Truckers. Adamson a lucrat şi ca realizator de efecte speciale, avînd în palmares filme ca Batman Forever, A Time to Kill şi Batman & Robin.

KELLY ASBURY (Regia) şi-a făcut debutul regizoral cu Spirit: Stallion of the Cimarron, film ce a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film de animaţie. A contribuit la realizarea subiectului în cazul altor filme de animaţie, amintind aici The Prince of Egypt, Chicken Run şi Shrek.

Asbury şi-a început carieră în 1983 la Walt Disney Feature Animation, unde a lucrat timp de 12 ani, aducîndu-şi contribuţia la desene animate ca The Little Mermaid, Beauty and the Beast, Toy Story şi James and the Giant Peach.

CONRAD VERNON (Regia) debutează ca regizor cu Shrek 2. Ca şi în Shrek, Vernon asigură vocea personajului Gingerbread Man. A contribuit şi la realizarea dialogurilor din Shrek. Vernon lucrează pentru DreamWorks din 1996, aducîndu-şi contribuţia la realizarea unor desene animate ca Antz (Furnicutze) şi The Road to El Dorado.
Regia: Andrew Adamson, Kelly Asbury. Conrad Vernon Cu: voci: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus