iunie 2010
În ultima lună a acestei stagiuni a Orchestrelor şi Corurilor Radio, cunoscutul dirijor Christian Badea a revenit la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, în două concerte la Sala Radio.

Ultimul concert, programat vineri, 11 iunie 2010, de la ora 19 îl va avea ca solist pe pianistul Horia Mihail, care va interpreta Concertul nr.2 în fa minor pentru pian şi orchestră, op.21 de F. Chopin. Programul mai cuprinde Simfonia a II-a de Doina Rotaru şi Simfonia a III-a cu orgă în do minor, op. 78 de C. Saint-Saëns.

Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

Elevii şi studenţii au intrarea gratuită.

Personalitate de primă mărime a lumii muzicale contemporane, dirijorul Christian Badea, invitat obişnuit al unor instituţii de renume, precum Metropolitan Opera din New York, a studiat vioara la Conservatorul din Bucureşti, iar în anul 1970 a plecat cu o bursă la Bruxelles, unde a studiat tehnica dirijorală. A urmat apoi cursuri la Salzburg, unde a studiat cu Herbert von Karajan, apoi la prestigioasa Juilliard School din New York, unde unul dintre cei mai importanţi mentori ai săi a fost Leonard Bernstein. Şi-a început cariera în Statele Unite, ca director muzical al Columbus Symphony. Din 1987, când a dirijat pentru prima dată la Metropolitan Opera, a susţinut peste 170 de concerte, ca invitat obişnuit al celebrei instituţii din New York. Notorietatea şi-a câştigat-o şi ca dirijor invitat la Opera de Stat din Viena, Royal Opera House Covent Garden, Bayerische Staatsoper München sau la Opera Naţională din Lyon. Sub bagheta sa, mai mult de 80 de opere de Mozart, Strauss, Wagner, Verdi, Puccini sau Prokofiev au fost interpretate într-o manieră aparte. Performanţele i-au fost recunoscute şi printr-un Premiu Grammy, în 1985, pentru opera Antoniu şi Cleopatra de Samuel Barber. Publicul bucureştean a avut ocazia să-l revadă în octombrie 2006, după 32 de ani de absenţă. Versiunea Simfoniei a IX-a de G. Mahler la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, în concertul inaugural al Stagiunii 2006/2007 a întrunit aprecieri unanime ale presei de specialitate şi ale muzicienilor cu care a colaborat. Tot la Bucureşti, Christian Badea a dirijat noi concerte cu Orchestra Naţională Radio şi a fost apoi invitat să deschidă seria Concertelor aniversare - 140 de ani - ale Filarmonicii "George Enescu" (octombrie 2008).


Pianistul Horia Mihail, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, cu importante orchestre europene, iar în Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops (sub bagheta lui John Williams şi Keith Lockhart), Topeka Symphony, Boston University Symphony şi University of Illinois Symphony. A susţinut recitaluri în diverse formule alături de artişti cunoscuţi ca Lory Wallfisch, Peter Zazofsky, Nathaniel Rosen, Andres Diaz sau recitaluri solo. După ce a fost timp de trei ani lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov (din toamna lui 2002) ca solist al Filarmonicii şi membru al cunoscutei formaţii Romanian Piano Trio, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi celistul Răzvan Suma, cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară şi străinătate. În fiecare vară este invitat ca profesor la festivalul internaţional de la Tanglewood, organizat de Boston Symphony Orchestra în colaborare cu Boston University.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus