Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici muzică  Sageata  Festivalul Artelor 2004

Zubin Mehta şi una dintre orchestrele sale


Jurnal de festival, septembrie 2004
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
„Cea mai veche orchestră din lume” - după cum afirma în cuvântul său de deschidere Ioan Holender - de fapt (ca să nu exagerăm în manieră gazetărească) una dintre cele mai vechi din lume, Orchestra de Stat a Bavariei, există, într-adevăr, sub diverse titulaturi din 1523, când a fost înfiinţată de Ludwig Senfl. La ora actuală, ea funcţionează ca orchestră a Operei din Munchen, dar evoluează şi în concerte simfonice, directorul său general muzical, Zubin Mehta, fiind cel căruia i se datorează prezenţa acestui ansamblu la Bucureşti, la Festivalul Artelor, cu Simfonia a III-a de Mahler.

Faptul că pe scenele româneşti această lucrare poate fi ascultată atât de rar, a condus către o deschidere totală a publicului către a se bucura intens de această versiune a amplei simfonii mahleriene. Amintirea spumoasei Simfonii I de Mahler pe care ne-a oferit-o Zubin Mehta pe aceeaşi scenă cu un an în urmă alături de Orchestra festivalului „Maggio Fiorentino” nu s-a stins încă. Ceea ce am auzit de această dată este o lucrare mult mai eterogenă, debordând de eclectismul specific lui Mahler şi care ilustrează remarcabil ideea că muzica este o artă pentru care parametrul temporal este esenţial.

După ce în prima parte am avut senzaţia că vom avea parte de o versiune mai „nemţească” a simfoniei, temperamentul pasional al dirijorului nereuşind (sau mai degrabă nedorind) să modifice complet o manieră mai strictă de a fraza a orchestrei, odată cu delicatul menuet muzica a început să curgă tot mai fluent. Majoritatea soliştilor (de la vioară la trombon) au evoluat perfect (aşa cum este normal, de altfel, dar cum publicului orchestrelor româneşti nu i se întâmplă părea des), iar Corul de femei şi Corul de copii radio, pregătite de Dan Mihai Goia, respectiv Voicu Popescu au adus o caldă, nuanţată şi profesionistă completare autohtonă acestei deschideri de festival.

Zubin Mehta este un dirijor aflat la apogeul carierei, un muzician complet care ştie să-şi impună voinţa asupra oricărui ansamblu cu care lucrează, iar Orchestra de Stat a Bavariei este una dintre „orchestrele sale”. În acelaşi timp, ştie să valorifice calităţile care conferă personalitate uneia sau alteia dintre acestea. Orchestra de Stat a Bavariei pare a fi o formaţie cu un adevărat cult pentru litera partiturii, cu un sunet de ansamblu extrem de unitar, chiar dacă „fără vedete” sau fără o capacitate deosebită de a surprinde. Am ascultat un concert aşa cum, din păcate, orchestrele româneşti nu au la momentul actual capacitatea să ne ofere, cel puţin într-un repertoriu atât de dificil, principalele impedimente fiind cele de ordin tehnic.

A treia orchestră din Munchen, dacă nu mă înşel (după Filarmonica din acelaşi oraş şi Bayerische Rundfunk), a demonstrat încă odată publicului din Bucureşti că Germania este „patria” a ceea ce generic numim muzică clasică, oferindu-ne o versiune live etalon a uneia dintre cele mai complexe simfonii ale tuturor timpurilor. Iar durata de peste 10 minute a aplauzelor de la final cred că i-a recompensat pe muzicienii germani, chiar dacă la momentul respectiv aplauzele dintre părţi îi deconcertaseră.

Notă: fotografia îi aparţine lui Eugen Oprina. Toate articolele despre Festivalul Artelor 2004


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Oltea Şerban-Pârâu


Alte articole

 Filmul Festivalul artelor 2004 la TVR Cultural, Oltea Şerban-Pârâu
 Teatrul în concertul artelor, Virgil Oprina
 Cantabilitatea limbii germane, Oltea Şerban-Pârâu
 Cultul gestului cameral, Oltea Şerban-Pârâu
 Piaţă plină la Il Signor Bruschino, Oltea Şerban-Pârâu
 Toate articolele despre Festivalul Artelor 2004


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer