iunie 2010
Noul Cinematograf al Regizorului Român
Miercuri, 23 iunie 2010, ora 19.00, la Noul Cinematograf a Regizorului Român veţi putea viziona filmul Căutare regizat de Ionuţ Piţurescu, proaspăt câştigător la Festivalul de la Cannes al premiului Quinzaine des Réalisateurs pentru scurtmetraj. Proiecţia filmului va fi urmată de un dialog cu publicul la care împreună cu regizorul vor fi sociologul Vintilă Mihăilescu şi critici de film.

Iată descrierea scurtmetrajului pe care o găsim în catalogul Quinzaine des Réalisateurs: "Două persoane, o căruţă şi un cal. Nimeni nu ştie cine sunt. Puţini se întreabă. Multora nici nu le pasă. Uneori neaflându-se în locul potrivit, alteori nebăgaţi în seamă. Deşi vulnerabili, totuşi nu renunţă. Unde se duc? Încotro se îndreaptă? Momente de chin si muzică indefinibilă. Bucurie şi furie. Înţelepciune şi necugetare. Ei caută totul şi nimic. Aducându-ne aminte de ceilalţi şi de noi. Uşor de înţeles. Dar nu chiar atât de uşor. Ei sunt poeţii timpului".

"Timpul curge în ritmul calului, al zilelor şi nopţilor, dar rostul lui pare să se fi oprit: timpul lor, al celor doi dogari bătrâni, a trecut... Pe acest fundal intervine apoi, din senin, o scenă antologică [...] Am fost tentat, pe moment, să consider acest scurt schimb de replici ca paradigmatic pentru societatea ţărănească din România, pentru "psihologia românului", cum le place unora să spună. Şi sunt convins şi acum că este un dialog exemplar, mai cuprinzător însă decât "românitatea". Este, adică, una dintre feţele Timpului, a unui timp în care m-am regăsit şi în care am (re)găsit de asemenea motivul profund şi inefabil pentru care nu am putut niciodată să părăsesc această ţară şi m-am întors totdeauna, gâfâind, din toate periplurile mele occidentale." (Vintilă Mihăilescu)


Scurtmetrajul a fost realizat în 2009 în cadrul Aristoteles Workshop, iar alături de Ionuţ Piţurescu, care a fost de asemenea monteur-ul şi operatorul filmului, la realizarea Căutare / Quest au mai participat şi Adrianna Dunin (Polonia) - operator, Bogdan Pălici - coordonator producţie şi sunet, post-producţie: Vlad Voinescu şi Filip Mureşan - sunet, Vlad Plăiaşu şi Eugen Kelemen - imagine.

Cineastul Ionuţ Piţurescu este doctorand în antropologie culturală. A făcut cercetări de teren în Mexic, Maroc, S.U.A., Andaluzia, zona arctică şi îndeosebi în Balcani. Ionuţ Piţurescu a mai produs si regizat documentarele Prinde timpul / Seize the Time (2008), Balkan's Digest (Albania, 2008), Sinele şi Celălalt / Balkan Love Story (Serbia, 2009).

În prezent Ionuţ Piţurescu coordonează Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Interculturală - Anthropoesis.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus