iulie 2009
Noul Cinematograf al Regizorului Român
Regizoarele Anja Salomonowitz, Jasmila Zbanic, Barbara Albert şi Sabine Derflinger s-au oprit asupra unei teme: poveştile femeilor. Fiecare dintre ele a preferat însă un alt subiect pe care l-a tratat în felul ei caracteristic. Au rezultat 4 filme care s-au bucurat de mare succes.

Chiar dacă filmele tratează subiecte diferite, fiind regizate şi produse din perspective diferite, ele se leagă între ele. Toate patru, înfăţişează femei în situaţii problematice şi pledează pentru puterea femeii. De asemenea, ele înfăţişează o imagine adevărată a societăţii, inclusiv a punctelor ei slabe. Pe lângă toate acestea, filmele se pot apropia cu adevărat de spectator, deoarece transpun realitatea, mulţi regăsindu-se astfel în aceste poveşti sau recunoscând situaţii asemănătoare cu cele prezentate.

Un lucru este cert: poveştile acestor filme nu există doar pe ecrane, ci şi în realitate, în jurul nostru.

It happend just before (2006) - Anja Salomonowitz
Marţi 7 iulie 2009, în Studioul Horia Bernea, de la 19:00
Durata: 72 min.
Subtitrare în limba engleză.

Lungmetrajul este povestea a cinci femei din est care pleacă în căutarea unei vieţi mai bune în vest. Interesant este că identitatea lor rămâne un mister, evenimentele fiind povestite de persoane care, aparent nu au nimic de-a face cu acestea: un vameş, un şofer de taxi, un reprezentant oficial al statului, o locuitoare din provincie şi un patron de bordel. Promisiunile nerespectate şi exploatarea devin subiecte în filmul regizoarei austriece Anja Salomonowitz care pune spectatorul într-o continuă espectativă, lăsând neelucidate anumite secvenţe.


Grbavica / Sarajevo, dragostea mea (2005) - Jasmila Zbanic
Cu: Mirjana Karanovic, Luna Mijovic, Leon Lucev
Marţi 7 iulie 2009, în aer liber, de la 21:30
Durata: 72 min.
Subtitrare în limba română.

Grbavica / Sarajevo, dragostea mea este o poveste despre imaginea oraşului Sarajevo după război; despre repercusiunile odioaselor violuri din timpul războiului; despre familiile monoparentale; despre relaţia dintre mamă şi fiică; despre Esma, victima unui asemenea viol. Esma trăieşte cu fiica ei Sara, în Grbavica, un cartier sărac din Sarajevo. Aceasta îşi întreţine singură fiica, beneficiind de un mic ajutor de victimă a războiului şi de un salariu dintr-un job într-un club de noapte. Când clasa Sarei organizează o excursie, Esma doreşte ca fiica ei să participe la eveniment. Copiii eroilor de război primesc o reducere, nu însă şi Sara. Faptul că ea nu beneficiază de reducere o determină să-şi pună noi întrebări în legătură cu tatăl său, despre care nu ştie aproape nimic.


Nordrand (1999) - Barbara Albert
Cu: Nina Proll, Edita Malovcic, Astrit Alihajdaraj, Tudor Chirilă, Michael Tanczos
Miercuri 8 iulie 2009, în Studioul Horia Bernea, de la 19:00
Durata: 103 min.
Subtitrare în limba engleză.

Austria anului 1995. Partea de nord a Vienei. Început de iarnă. Tineri cu provenienţe culturale din cele mai diverse se întâlnesc în acest cartier deprimant în nordul Vienei: Jasmin şi Tamara se reîntâlnesc într-o clinică pentru întreruperi de sarcină; un soldat care asigură frontiera austriacă de est; un fugar din Bosnia şi un român - un tablou eterogen al capitalei.

Filmul a fost distins - ca prim film austriac - la Festivalul Filmului din Veneţia cu Leul de Aur.


Vollgas (2001) - Sabine Derflinger
Cu: Henriette Heinze, Philomena Wolflingseder, Carmen Gratl, Sibylle Gogg, Simon Schwarz
Miercuri 8 iulie 2009, în aer liber, de la 21:30
Durata: 96 min.
Subtitrare în limba engleză.

Vollgas povesteşte viaţa chelneriţei Evi, care încearcă fără succes să împace munca cu creşterea micuţei ei fiice. Alcoolul, medicamentele şi excesele nocturne ar trebui să-i creeze o iluzie viabilă. Abia când relaţia cu fetiţa ei scapă de sub control, ea va încerca să-şi schimbe viaţa. Dar poate e deja prea târziu?

Filmul a fost distins cu premiul promoţional Max Ophüls.


Preţ bilet: 10 lei sau 7 lei (elevi, studenţi, pensionari)

Noul Cinematograf al Regizorului Român este un proiect realizat prin fonduri Phare
Parteneri: Forumul Cultural Austriac, RATB

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus