septembrie 2004
Cu tatuaje şi inele în nas sau fără, cu taloane de pensie şi nepoţi sau fără, răcani în ale industriei filmului care încearcă să-şi facă un loc (şi-un nume) sau doar cinefagi înrăiţi, voluntarii Festivalului Internaţional de Film de la Toronto (TIFF) sunt un angrenaj de rotiţe fără de care această maşinărie complexă n-ar putea funcţiona.

Deşi nu toţi capătă sarcini pline de glamour (cum ar fi condusul limuzinei de la aeroport la hotel pentru staruri şi alţi baştani), voluntarii revin an de an, se înscriu la sesiunile de recrutare (care sunt cît se poate de serioase - prima data trebuie să vii cu un résumé şi două scrisori de recomandare!) şi muncesc zi de vară / toamnă pînă-n seară (uneori şi pînă dimineaţă...) pe meterezele festivalului.

Drept recunoştinţă pentru contribuţia lor esenţială la TIFF, fiecare proiecţie din cadrul festivalului e precedată de un clip realizat de studiourile Universal cu un covor roşu, reflectoare, fotografi, fani şi o limuzină din care coboară... cîţiva tineri îmbrăcaţi în tricouri de voluntar în aclamaţiile mulţimii.

Care va să zică...

7.374 de voluntari înregistraţi

37 de ore dedicate festivalului în medie, pe cap de voluntar (unii lucrează în principal cu picioarele, făcînd servicii de curierat cu bicicleta...)

61 de angajaţi ai Toronto International Film Festival Group (din 85 în total) care au început ca voluntari, inclusiv Noah Cowan, unul din cei doi co-directori ai festivalului

Germania: cea mai îndepărtată ţară din care un voluntar a venit special pentru ediţia din 2004 a festivalului

Jennifer: de departe, cel mai popular prenume (al patrulea an la rînd!). La băieţi, Chris.

1: numărul voluntarilor care vorbesc latina (în caz că e nevoie...)

2.000 de cafele consumate la biroul de coordonare a voluntarilor de-a lungul celor 10 zile

Numărul voluntarilor care sunt de profesie...:
- jongleuri: 2
- dansatoare din buric: 2
- însoţitoare / însoţitori de zbor: 4

- Numărul voluntarilor care...
- au făcut baie de noroi în craterul unui vulcan: 1
- au purtat un dispozitiv de înregistrare pentru poliţie: 1
- au fost arestaţi vreodată de poliţie: 0 (dar niciodată nu e prea tîrziu...)

Toronto (15 septembrie 2004)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus