septembrie 2004
Collateral
Cu:
Tom Cruise
Jamie Foxx
Jada Pinkett Smith
Mark Ruffalo

Producători executivi: Frank Darabont, Rob Fried, Chuck Russell, Peter Giuliano
Producători: Michael Mann, Julie Richardson
Scenariul: Stuart Beattie
Regia: Michael Mann
Filmul este o coproducţie Dreamworks şi Paramount Pictures.


Tom Cruise - de 3 ori nominalizat la Oscar pentru Magnolia, Jerry Maguire şi Born on the Fourth of July, Jamie Foxx (Ali, Any given Sunday) şi Jada Pinkett Smith (Matrix Reloaded şi Matrix Revolutions) sunt actorii ce evoluează în Collateral, în regia lui Michael Mann (The insider).


Sinopsis:

Timp de 12 ani, Max (Jamie Foxx) a trăit o viaţă anostă ca şofer de taxi. Feţele clienţilor s-au perindat prin oglinda retrovizoare, la fel cum i s-au perindat pe sub ochi locurile prin care a umblat. Toate s-au succedat fără să lase amintiri şi au fost date uitării ca şi când nu ar fi fost. Toate şi totul... până în această seară.

Vincent (Tom Cruise) este un ucigaş plătit. Când un şef al unui cartel de droguri află că o parte din oamenii săi vor fi aduşi în faţa unui complet de judecată organizează o operaţiune de identificare şi ucidere a martorilor principali ai acuzării, angajându-l pe Vincent pentru aceasta. Ultimul act al operaţiunii se va desfăşura în seara asta. În seara asta Vincent ajunge în Los Angeles pentru a doborî cinci persoane.

Vincent ia un taxi şi Max, şoferul taxiului, devine o persoană aflată în loc nepotrivit la moment nepotrivit pentru că pe parcursul nopţii, Vincent îl poartă pe traseul crimelor sale cu Poliţia şi FBI-ul în urma lor. În fuga lor Vincent şi Max ajung să depindă unul de altul într-un mod de neimaginat.

Jada Pinkett Smith este procuroarea Annie Farrell, iar Mark Ruffalo (13 going on 30), Peter Berg (Copland), Bruce McGill (Runaway Jury) şi Javier Bardem (nominalizat la Oscar pentru Before Night Falls) au roluri episodice.


Producţia:

Collateral se desfăşoară de-a lungul unei nopţi, în Los Angeles, oraşul lui Michael Mann. Regizorul şi producătorul Michael Mann declară: "Unul din lucrurile care m-au atras la scenariu a fost compresia timpului - totul se petrece între 6 seara şi 4 dimineaţa, într-unul dintre cele mai moderne oraşe ale Americii. Aceasta este lumea şi vremea în care se mişcă Vincent şi Max şi în care se derulează povestea. În această noapte totul în viaţa celor doi se schimbă. Total şi definitiv. Filmul este coliziunea dintre două vieţi, coliziune ce se petrece în circumstanţe extreme. Vieţile celor doi se condensează la maxim. Îmi place intensitatea şi rapiditatea cu care se succed faptele şi cu care se definesc sentimentele".

Mann adaugă: "Convenţionala structură cu introducere, cuprins şi încheiere este încălcată. În film introducerea şi cuprinsul lipsesc - apar diverse repercursiuni ale faptelor precedente pe parcursul nopţii şi toată povestea este de fapt un deznodământ. Tot filmul este al treilea act al piesei şi asta m-a atras în mod deosebit."

Cu toate acestea, spectatorii nu vor avea nici un motiv să se întrebe cum au ajuns la acest punct al poveştii, pentru că lucrurile se clarifică pe parcursul desfăşurării poveştii.

Mann explică: "Un cartel offshore ce se ocupă cu traficul de droguri descoperă că o parte dintre oamenii de bază urmează să fie acuzaţi de un tribunal din Los Angeles. Ei pun la cale o acţiune menită să stopeze aceste acuzări, omorând cinci martori cheie. Evident cartelul are un buget nelimitat astfel că pot cumpăra pe cei mai buni profesionişti în materie de crimă comandată - aşa cum este Vincent. Cartelul a lucrat luni de zile pentru a organiza această acţiune. Acum este vorba numai de punerea în aplicare şi asta este treaba lui Vincent. Anumite condiţii speciale îl determină să ia un ostatic şi acesta este şoferul de taxi, Max".

Scenaristul Stuart Beattie spune: "Max devine ostatic în propria maşină atunci când Vincent îl poartă la locurile în care dă loviturile, iar relaţia dintre cei doi se transformă în jocul de-a şoarecele şi pisica".

Interesant este că ideea scenaristului nu a venit de la ceea ce ar fi în mintea unui ucigaş plătit, ci de la meseria de zi cu zi a şoferilor de taxi.

Scenaristul spune: "Ideea mi-a dat-o propria-mi experienţă trăită, o dată, când am luat un taxi de la aeroport către casă. Am început să vorbesc cu şoferul şi în momentul în care mă apropiam de casă, vorbeam şi bârfeam ca nişte vechi prieteni.

Deodată mi-am dat seama că aş fi putut fi oricine, fără ca şoferul să ştie. Aş fi putut fi un maniac ucigaş, care l-ar pândi din spate tot drumul. Am realizat că poate fi ideea scenariului unei drame interesante. Drama ar fi despre două persoane, stând una cu spatele la cealaltă într-un spaţiu închis, doar ei doi. De aici am pornit".


Cine pe cine conduce?

Tom Cruise în rol negativ - iată ceva interesant. El spune: "Am jucat eroi şi antieroi şi găsesc că personajul Vincent este... foarte dinamic. Am vrut să explorez personajul şi să îl înţeleg, mai ales să-i înţeleg comportamentul antisocial pe care îl afişează. Unul dintre primele lucruri pe care am încercat să le fac, a fost să găsesc codul moral după care se conduce Vincent, pentru că, după părerea mea, orice om are un anumit cod moral. Vincent a fost angajat să omoare. El este un profesionist. Nu poate să nu facă ceea ce a promis. Din acest unghi am vrut să privesc şi să înţeleg personajul".

Michael Mann spune: "Oamenii sunt foarte interesanţi şi complecşi iar munca cu ei şi transformarea lor în personaje este cel mai interesant lucru. Vincent este un personaj care nu seamănă cu nimic din ceea ce Tom Cruise a mai jucat înainte şi cred că el a riscat asumându-şi acest rol. În Tom există putere şi autoritate şi aceste două trăsături am vrut să apară pe ecran. Veţi vedea că Vincent, în ciuda eleganţei arborate, este un dur în costum de marcă".

Şi înfăţişarea lui Cruise este deosebită de cele de până acum: are părul grizonat şi o faţă nerasă. Personajul cere o doză de anonimitate - un ucigaş plătit nu poate ieşi în evidenţă, de fapt nu trebuie să iasă în evidenţă. Şi acest element este nou pentru Tom Cruise. El spune: "Michael a creat modelul virtual al lui Vincent - părul, barba, costumul. Am lucrat împreună întâi pe computer şi pot spune că ochiul lui Michael este incredibil. Mi-a plăcut să lucrez cu el: a fost foarte tipicar. Am afectat mult timp pentru a construi trecutul lui Vincent şi faptele din trecutul său, ne-au dat de fapt punctul de plecare".

Mann spune: "Am petrecut luni de zile înainte de filmări pentru a-l face pe Vincent un personaj dinamic şi credibil. Aceste lucruri nu se văd direct în film, dar sunt cuprinse în tot ceea ce Vincent face. Nu există nici o reacţie, atitudine sau o replică din dialog care să nu aibă legătură cu trecutul lui Vincent, cu ceea ce precede acea noapte, când se derulează acţiunea filmului. Există în Vincent nişte plăci tectonice aşezate unele peste altele şi tot ce vine de la el, trece prin aceste plăci".

Unul dintre elementele cheie ale filmului este apariţia lui Vincent - prima impresie adică: un tip bine, grizonat care apare în oraş. El arată şi se comportă perfect, metalic aproape. Întâlnirea lui cu Max are efectul unui cutremur emoţional - Vincent este în pericol să devină uman.

Mann spune: "Vincent este un tip inteligent, dar în ultimii 6-7 ani personalitatea lui s-a erodat, pentru că tot ceea ce a făcut a fost crimă. A ucis cu sânge rece, la comandă, alte fiinţe umane. Ori din această ipostază, cea mai rea alăturare a sa este cea cu Max".

Jamie Foxx, Max în film, spune că după ce personajul său trece peste şocul iniţial, cel resimţit când îşi dă seama cine este Vincent, relaţia celor doi are o evoluţie gradată.

Despre Foxx, Michael Mann spune: "Jamie este bun la toate; are un talent fenomenal, e un actor strălucit. Filmul este o dramă, dar sunt unele scene cu cei doi de un comic devastator. Şi cred că nimeni nu poate executa cu aceiaşi precizie ca Jamie astfel de scene. Există o alchimie care funcţionează între cei doi, chiar dacă au caractere total diferite. Max este din clasa de mijloc, un tip obişnuit, aproape de neobservat. Scara lui de valori este una convenţională, crede în datoria civică şi are porniri umane. Nu a văzut o crimă în viaţa lui şi deodată, se trezeşte că are în spate o stană de piatră rece şi sociopată pe deasupra".

La început Max nu este impresionat de Vincent. Este un client şi atât. În realitate, mai târziu, se constată că Vincent îi va schimba viaţa lui Max, iar cei doi vor trebui să decidă încotro o vor lua vieţile lor.

Jada Pinkett Smith joacă rolul procuroarei Annie Farrell. Actriţa spune că a atras-o felul în care în viaţă se interferează cărările unor personaje şi de asemenea întâmplarea care îi face pe unii oameni să provoace schimbări vitale în viaţa altora.

Aşa se întâmplă cu Annie şi Max. Annie circulă cu taxiul lui Max şi îi spune acestuia anumite lucruri, pe care greu le-ar fi spus cuiva. Când coboară, se gândeşte să-i dea o carte de vizită, chiar dacă este doar un şofer de taxi. Morala este că trebuie să fii deschis şi pregătit, pentru că nu se ştie ce întâlnire aparent neimportantă, ţi-ar putea schimba viaţa.

Pentru a intra în rol, Jada a petrecut un timp cu o procuroare atât la birou, cât şi în afară. A urmărit interacţiunea ei cu avocaţii, cum se îmbracă, cu ce se încalţă, cât se fardează, etc. Această pregătire, spune Jada, este foarte necesară dacă lucrezi cu un regizor ca Michael Mann, pentru că trebuie să fii foarte pe fază. Ca să ajungi la personaj trebuie să faci o călătorie şi să o termini în faţa lui Michael Mann. Şi Mann a apreciat pozitiv munca Jadei şi profunzimea interpretării ei.

Un alt personaj secundar important este Fanning interpretat de Mark Ruffalo. Fanning este un poliţist antidrog ce lucrează sub acoperire. Acesta este primul care-şi dă seama ce se întâmplă în acea noapte şi care începe să îl urmărească pe Vincent, imediat după prima lovitură. Într-o oarecare măsură Fanning trebuie să fie la fel de abil ca Vincent.

Pentru a intra în pielea personajului, Michael Mann i l-a prezentat lui Ruffalo pe Q, un poliţist antidrog sub acoperire, despre care nu ai crede o clipă că este poliţist. De fapt de la Q a pornit Mann în construcţia personajului Fanning.


Construcţia personajelor

Mann recunoaşte că înlesnirea unei întâlniri între Ruffalo şi Jada şi respectiv profesionişti reali este o parte a abordării normale a unui regizor care se respectă. Oricât de bun ar fi un actor, o privire atentă asupra unor oameni reali, asemănători personajelor pe care urmează să le interpreteze, este o parte importantă a pregătirii rolului.

Tom Cruise s-a antrenat alături de Michael Mick Gould, un fost membru al Serviciului Special Britanic şi un profesionist respectat în domeniul artelor marţiale şi al armelor. Acesta a acordat asistenţă şi la celebrul Heat (Obsesia), un film de referinţă al lui Mann. Pentru scenele cu arme de foc, Cruise s-a antrenat cu arme adevărate şi cu muniţie adevărată în poligoane ale poliţiei. Utilizarea muniţiei adevărate i-a dat lui Tom Cruise un anume tip de respect pentru arme, chiar dacă la filmări, armele au fost încărcate cu gloanţe oarbe. Colaborarea cu Mick a fost mult apreciată de Cruise, el căpătând un stil propriu de tragere şi de asemenea învăţând să utilizeze armele în condiţii de siguranţă, pentru că şi gloanţele oarbe pot provoca răni.

Tom Cruise spune: "Am muncit pentru a clădi personajul ca şi cum ai clădi o casă, începând de la fundaţie. Atunci când am început filmările eram destul de sigur pe mine, eram Vincent şi făceam exact ce trebuia".

Mann spune: "Regizând filmul, am lucrat cu Tom, cel mai complet tip ca dedicare şi concentrare. A fost pregătit 100 % şi gata pentru orice. Văzând filmul vei crede că Tom poate face ceea ce personajul său face în film. Ceea ce de fapt este adevărat - Tom poate; în preproducţie el a dobândit tot antrenamentul necesar".

În timp ce Cruise trăgea de zor în poligoane, Jamie Foxx se antrena pe piste, în maşini Ford Crown Victoria. El spune: "Să fiu cinstit, n-am înţeles ce căutam acolo. Dar Michael a spus că are nevoie ca eu să simt maşina, deci şofatul a devenit a doua mea natură pentru acest film şi nu actoria. Dacă joci, taxiul e o maşină, dar dacă eşti natural nu acorzi atenţie maşinii, şofezi ca un profesionist şi atât. De fapt, trebuie să recunosc că pe pista de raliu, am căpătat ceva din ADN-ul lui Max".

Mann spune: "Dacă conduci 12 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, ani după ani, ai nişte instincte şi reflexe extraordinare şi care intervin de la sine. Jamie trebuia să ştie să controleze maşina, să simtă greutatea ei, elasticitatea, tracţiunea, totul".

Până la urmă, mai greu a fost pentru Foxx să nu conducă. S-au folosit 17 taxiuri, iar pentru unele scene, taxiurile s-au secţionat pentru a încăpea în cameră. Acestea nu trebuiau conduse, iar lui Jamie i-a fost dificil să se obişnuiască.

În ceea ce priveşte decorurile - principala provocare a fost taxiul. S-a muncit mult - cca 50 de variante au fost create până s-au ales toate amănuntele.


Luminile

Collateral s-a filmat în întregime noaptea, în Los Angeles, oraş pe care Mann îl cunoaşte la perfecţie.

Foxx spune: "Michael Mann a fost în nişte locuri în Los Angeles, care nu credeam că există. Eu i-am spus că sunt din ghetou, iar el mi-a spus că habar nu am ce este un ghetou şi m-a dus în nişte locuri necunoscute mie. Michael nu face Toronto sau Vancouver să arate ca Los Angeles; eşti în Los Angeles cu cineva care ştie realmente oraşul."

Scenograful Wasco spune: "Despre L.A. se crede că a fost filmat în întregime, dar în realitate există locuri necălcate."

O cameră de 35 mm nu poate prinde noaptea atmosfera, lumina, etc., aşa cum Mann a dorit. De aceea el a filmat cu cameră digitala cam 80% din film. Sunt anumite camere care prind culorile foarte fidel, în special galbenul, portocaliul şi roşul. Portocaliul, spune Mann, este culoarea specifică oraşului Los Angeles. De aceea el spune că redarea fidelă a culorilor are legătură cu starea de spirit din film şi atmosfera din oraş.

Mann declară: "Am vrut să spun o poveste care evocă sălbăticia care există sub un strat subţire de fină civilizaţie." Sălbăticia apare foarte clar, atunci când calea taxiului este tăiată de coioţi, în mijlocul oraşului. Povestea coioţilor a fost introdusă de Mann, care a întâlnit trei coioţi la un stop în Los Angeles, noaptea, care se purtau ca şi cum aceea era zona lor - ziua civilizaţie, iar noaptea sălbăticie.


Distribuţia:

TOM CRUISE (Vincent) a atins un succes fără precedent, pe parcursul a două decade în care filmele sale au făcut peste 4 miliarde de dolari. De trei ori nominalizat la Oscar, el şi-a pus în ultimul timp faima şi notorietatea în slujba educaţiei şi a proiectelor de sănătate.

În prezent este în faza de preproducţie a cunoscutei Misiune Imposibilă - 3. Prima serie a acumulat peste un miliard de dolari.

Este deasemenea producător pentru Elizabethtown, regizat de Cameron Crowe şi pentru Ask the Dust.

Recent Cruise şi Paula Wagner, împreună cu Edward Zwick şi Marshall Herskovitz au produs The last samurai, care a acumulat 1 miliard de dolari. Pentru rolul din acest film, Cruise a primit al treilea Glob de Aur. Înainte a mai jucat în Minority report regizat de Steven Spielberg.

Drumul către consacrare a început pentru Tom Cruise în 1983, odată cu rolul din Risky Business, pentru care a fost nominalizat la Globurile de Aur, pentru ca apoi, Cruise să întruchipeze unul din cele mai memorabile personaje ale anilor 80 şi anume Maverick, un pilot foarte experimentat din Top Gun, film care a bătut recordurile de încasări în 1986. Acest rol l-a transformat pe Cruise într-unul din cei mai bine plătiţi actori de la Hollywood, el beneficiind de roluri şi în alte producţii de succes precum Rain Man şi The Color of Money (filme distinse cu premiul Oscar) sau All The Right Moves, Legend, Cocktail, Days of Thunder, Far And Away, The Firm şi Interview With The Vampire.

În 1989, Cruise a fost pentru prima dată nominalizat la Oscar şi a primit primul său Glob de Aur pentru rolul principal din Born on the 4th of July. Numeroase distincţii, printre care şi o nominalizare la Globurile de Aur au urmat în 1992, odată cu filmul lui Rob Reiner, A Few Good Men.

Cruise şi-a început cariera de producător în 1993, atunci când, împreună cu Paula Wagner a pus bazele companiei Cruise / Wagner Productions. În 1996 au creat filmul de mare succes Mission: Impossible şi în acelaşi an, Cruise i s-a alăturat regizorului Cameron Crowe, pentru mult apreciata producţie Jerry Maguire, care i-a adus lui Tom Cruise o a două nominalizare la Oscar, pentru cel mai bun actor şi al doilea Glob de Aur.

În 1999, Tom Cruise a făcut parte din distribuţia filmului Magnolia. Bucurându-se de aprecierea criticilor, prestaţia sa i-a adus o a treia nominalizare la Oscar şi un al treilea Glob de Aur, de data aceasta pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Cruise a trecut în noul mileniu fiind atât producător, cât şi protagonist principal pentru Mission: Impossible 2. Filmul The others a fost produs tot de compania sa, marcându-se astfel, prima colaborare cu regizorul Alejandro Amenabar. Vanilla sky a prilejuit a două colaborare a lui Tom Cruise cu regizorul Cameron Crowe, câştigător al unui premiu Oscar. Ca actor, Tom Cruise s-a impus drept unul dintre cei mai buni şi mai străluciţi, lucrând alături de regizori de elită precum, Stanley Kubrick, Martin Scorsese, John Woo, Brian De Palma, Ron Howard, Neil Jordan, Tony Scott, Ridley Scott, Rob Reiner, Sydney Pollack, Barry Levinson, Oliver Stone şi Steven Spielberg. A avut şi privilegiul de a juca alături de actori foarte talentaţi precum Dustin Hoffman, Cuba Gooding Jr., Renee Zelweger, Brad Pitt, Julianne Moore, Gene Hackman, Jack Nicholson şi Paul Newman.


JAMIE FOXX (Max) se bucură de succes într-o carieră care îmbracă foarte bine filmul dramatic, televiziunea, comedia şi muzica. Deşi este cunoscut mai mult pentru munca în comedii, a obţinut şi a făcut faţă cu brio unor roluri dramatice. În curând va fi văzut în Ray - film care evocă viaţa lui Ray Charles. Filmul descrie foarte bine lupta lui Ray Charles cu sărăcia, rasismul, pierderea vederii şi dependenţa de droguri.

Va juca în Stealth, în regia lui Rob Cohen, film ce se va lansa în 2005. De curând a fost aclamat pentru rolul lui Stan Tookie Williams din Redemption. Tot de curând a jucat în comedia romantică, Breakin' all the Rules. Foxx s-a afirmat în comedii în anii 90, în titluri ca, In Living Color şi Roc. În 1996 şi-a lansat un serial, The Jamie Foxx Show, care a avut o audienţă foarte bună. Pentru aceste spectacole a fost nu numai actor principal ci şi regizor şi producător pentru o parte din episoade.

Pe marele ecran a mai jucat în Any given Sunday, regizat de Oliver Stone. Pentru acest film a compus şi interpretat două melodii din coloana sonoră. În 2001 a jucat în Ali - regizat tot de Michael Mann. Alte titluri din filmografia lui: Momeala, The Truth about Charlie, Cats and dogs.


JADA PINKETT SMITH (Annie) a debutat în Menace to Society. A jucat de curând în Matrix reloaded şi Matrix Revolutions. Cu Michael Mann a lucrat în Ali, unde a fost alături de soţul ei real, Will Smith.

A primit numeroase nominalizări la premiile Image Award, pentru cele două serii Matrix, pentru Ali şi pentru Bamboozled, regizat de Spike Lee. Tot nominalizare Image Award, a primit în 1996 pentru Set it Off, unde a jucat alături de Queen Latifah.

Născută în Maryland, a studiat dansul şi actoria la şcoala de Arte din Baltimore. Debutul ei în 1991, în serialul A Different World a fost unul de succes. Din filmografia ei mai fac parte: Scream 2, Kingdom Come, Demon Night şi Return to Paradise.


MARK RUFFALO (Fanning) - poate fi văzut în prezent în 13 Going on 30 alături de Jennifer Garner. De curând a mai jucat în Eternal Sunshine of the Spotless Mind cu Jim Carrey, We Don't Live Here Anymore cu Naomi Watts şi In the Cut cu Meg Ryan. A atras atenţia în 2000 cu rolul din You Can Count on Me, alături de Laura Liney. A primit premiul de debut de la Asociaţia Criticilor de Film.

Alte roluri: View From the Top cu Gwyneth Paltrow, My Life Without Me cu Sarah Polley, Windtalkers al lui John Woo, The Last Castle cu Robert Redford şi James Gandolfini şi Safe Men. Mark Ruffalo joacă mult teatru. Are la activ peste 30 de titluri.


Realizatorii filmului:

MICHAEL MANN (Regizor şi producător) a câştigat numeroase premii şi aprecieri pentru munca sa de regizor, scenarist şi producător. Printre acestea se numără 3 nominalizări la Oscar, la categoria cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cel mai bun scenariu pentru The Insider, film bazat pe un articol apărut în Vanity Fair - The Man Who Knew Too Much. Pentru rolul principal din acest film, Russell Crowe a fost şi el nominalizat la Oscar. În plus, Mann a fost nominalizat la Globul de Aur şi a primit premii de la Writers Guild, Directors Guild, precum şi de la Producers Guild.

Michael Mann a produs, regizat şi a colaborat la scenariul pentru Ali, film cu Will Smith, care are la bază biografia lui Muhamad Ali.

Născut în Chicago, Mann a urmat Universitatea din Wisconsin, iar apoi s-a mutat în Marea Britanie pentru a urma Şcoala de Film din Londra. După absolvire a rămas în Europa, unde a pus bazele unei companii mici de producţie filme documentare, spoturi şi scurt metraje. În 1970, scurtmetrajul său, Jannpuri a cîştigat premiul la Cannes, Melbourne şi Sydney. S-a reîntors în SUA în 1971, pentru a regiza, filma şi monta documentarul 17 Days Down the Line.

În anii '70 a lucrat mult pentru televiziune. A scris scenarii pentru seriale ca Starsky & Hutch şi Police Story. În 1979 a scris şi regizat filmul pentru TV, The Jericho Mile cu Peter Strauss, film pentru care Mann a primit premiul Emmy, pentru cel mai bun scenariu şi alte premii TV pentru regie. În 1980 debutează în lung metraje, ca regizor, cu filmul Thief cu James Cann şi Tuesday Weld. Apoi a scris şi regizat The Keep cu Gabriel Byrne şi Ian McKellen.

În 1986 l-a adus pe ecran pe Hannibal Lecter al lui Thomas Harris, în filmul Manhunter. În 1991 a regizat Ultimul mohican, apoi Heat - Obsesia cu Al Pacino şi Robert De Niro. Al treilea film din acea perioadă a fost The Insider urmat de Ali.

De-a lungul carierei sale a creat pentru televiziune mult mai mult - Miami Vice, Crime Story, Drug Wars - The Canarena Story şi Drug Wars - The Cocaine Cartel. În 2002 a fost producător pentru Robbery Homicide Division cu Tom Sizemore. De curând, Mann a fost producător pentru filmul biografic al lui Howard Hughes - Aviator cu Leonardo DiCaprio, în regia lui Martin Scorsese, care se va lansa în decembrie 2004. Are în pregătire drama de război, The Few, cu Tom Cruise.


STUART BEATTIE (Scenarist) a scris în colectiv scenariul blockbuster-ului Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl. Recent a scris 30 Days of Night şi Derailed, care se va turna în această toamnă.

Născut şi crescut în Australia, a venit destul de târziu în SUA pentru a se dedica unei cariere de scriitor. A debutat în 1997 cu scenariul pentru Joey - un film australian despre prietenia dintre un băiat şi un pui de cangur. Filmul a fost premiat în Australia.


FRANK DARABONT (Producător executiv) a fost de trei ori nominalizat la Oscar ca scenarist şi regizor. Primele sale două filme au fost nominalizate la Oscar la categoria cel mai bun film. În 1994 a scris şi regizat The Shawshank Redemption, de 7 ori nominalizat la Oscar inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun scenariu adaptat şi cel mai bun actor - Morgan Freeman.

Cinci ani mai tîrziu a scris şi regizat The Green Mile cu 4 nominalizări la Oscar inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun scenariu adaptat. Mai recent a regizat şi produs The Majestic cu Jim Carrey, a produs The Salton Sea cu Val Kilmer.

În prezent lucrează la scenariul Mission: Impossible 3 şi va regiza Fahrenheit 451 - un SF după cartea cu acelaşi nume a lui Ray Bradbury.
Regia: Michael Mann Cu: Tom Cruise, Jamie Foxx, Jada Pinkett Smith

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus